Sună deja a banalitate să spui că aurul este bun atunci când:
> Când e vreme rea pe piețele financiare.
> Când dobânzile la bancă sunt ridicole, când bursa nu mai merge, și nu poți avea încredere în nici o tendință pe termen mediu.
> Și mai ales când ai o prejudecată, încă stăruitoare față de fondurile mutuale. (Asta e chiar caraghios: ai risca la Bursă, că e mai confortabil să ți-o faci cu mâna ta, dar nu ai avea încredere în niște profesioniști veritabili ai investițiilor).
Și ce apetisant pare atunci, să te îndrepți spre aur, dacă obsesia așa comandă!
Nici nu e greu: BCR și Piraeus Bank vând monede și lingouri de cinci grame sau de un kilogram, ca să nu mai vorbim de instrumentele derivate foarte riscante, ușor de găsit pe net.
Și totuși, aurul nu pare că este soluția bună. În nici un caz pentru cei care nu sunt capabili să aștepte cu anii, în cazul unor pariuri greșite. Cu atât mai mult când te minți și îți spui că te refugiezi în bijuterii. (Ăsta este un alt subiect)
Cotațiile metalelor prețioase și ale instrumentelor financiare bazate pe ele rămân jos, de câteva luni la nivelurile minime din ultimii cinci ani.
Nu prea ai în ce te refugia? Sau poate acum ar fi cazul să intri pe aur? Să vedem ce spune un profesionist
Din cauza așteptărilor privind aprecierea dolarului (ca urmare a creșterii dobânzii de referință în SUA), lumea a fost dispusă să creadă că aurul se va prăbuși.
„La capitolul fixații personale, ideea unui colaps al cotațiilor aurului si argintului a punctat sus în top în ultimele câteva luni“, remarcă Mihai Nichișoiu, analistul piețelor externe de la casa de brokeraj Tradeville.
Colapsul aurului nu s-a întâmplat încă.
„Am pariat în mai multe episoade pe deprecieri ale cotațiilor aurului și argintului - fără succes, însă“, spune Mihai Nichișoiu. Care continuă:
„Și totuși, cotațiile ambelor metale rămân și acum jos - prea jos, dacă ne gândim că bursa americană de acțiuni tocmai a avut cel mai prost debut de an din istorie“, spune Mihai Nichișoiu în cel mai recent comentariu al său“.
Și Sectorul producătorilor de aur, care indică și tendința cotațiilor metalului prețios, „amenință un suport important (grafic 1)“. Adică acțiunile producătorilor de aur scad, ceea ce înseamnă că nici aurul nu o duce bine.
În analiza tehnică un suport este un prag a cărui soliditate infirmă o tendință negativă curentă. Dacă nivelul respectiv nu este penetrat de o tendință negativă, atunci el poate deveni un suport pentru o creștere.
Un ETF este un fond de investiții cotat la bursă, care urmărește un portofoliu de o anumită structură.
Bun, Nu prea avem nădejde în aur.
Dolarul pare să fie fără îndoială favoritul analiștilor.
„ Panica legată de China și yuan a fost deocamdată scoasă din ecuație. Când Beijingul intervine brutal pe piața monetară din Hong Kong și duce la 70% dobânzile "overnight" (peste noapte, sau de pe o zi pe alta, n.r.), nu e tocmai rațional să pariezi impotriva yuanului. Economia americană continuă să fie în regulă. Bursele de acțiuni își revin. FED-ul rămâne „hawkish“ (agresiv, în jargon, n.r.)
Așa interpretează Mihai, unul dintre analiștii mei favoriți, tabloul piețelor, cam abstract pentru mulți dintre noi, ceilalți.
FEDeral Reserve (banca central a SUA) își va apăra politica de revenire la normalizarea politicii monetare, cu tot arsenalul la dipoziție, după ani de zile în care a pompat pe gratis, la dobândă aproape zero, sute de miliarde de dolari în lume.
„Este foarte greu pentru FED să dea înapoi - cel puțin acum. A ezita înaintea unui ciclu de normalizare monetară este încă în regulă. A ezita după ce l-ai pornit este infinit mai dificil. În asemenea circumstanțe, este în intregime credibil să vedem o apreciere reziduală a dolarului american. Dar și un picaj al cotațiilor aurului și argintului“, conchide Mihai Nichișoiu.
Avertisment
Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu