vineri, 8 ianuarie 2016

OPEC a scăzut prețul de referință al petrolului cu 6,26%, până la 27,85 dolari / baril

Preţul barilului de petrol de referinţă în Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a scăzut joi cu 6,26% până la 27,85 dolari, nivelul cel mai scăzut din ultimii peste 12 ani, a anunţat vineri, la Viena, organizaţia, citată de agenţia EFE și Agerpres.

Pe piață, prețul petrolul continuă să varieze în jurul a 34 de dolari / baril. O tonă are circa șapte barili.

După trei scăderi consecutive, cu o pierdere cumulată de 12,4% (3,94 dolari), barilul de petrol al OPEC a fost cotat joi la preţul cel mai redus după cel din 6 noiembrie 2003.Preţul la OPEC a început să scadă puternic la începutul anului trecut, din cauza deciziei grupului de a menţine nivelul producţiei în pofida excesului de ofertă de pe piaţă.

Prin această scădere puternică, producătorii de petrol din OPEC se confruntă cu serioase probleme în economiile şi bugetele de stat, în special Iran şi Venezuela, scrie Agerpres.

Semnificativa reducere a preţului se produce în contextul crizei diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran, după executarea unui cleric şiit în ţara arabă.

Prețurile scad pentru că piața presupune că membrii OPEC se vor pune mai greu de acord cu privire la o eventuală reducere a producției, în scopul creșterii prețului.

Arabia Saudităși Iran sunt cei mai mari producători din OPEC.

În acelaşi timp, piaţa petrolului se confruntă cu o scădere a cererii din cauza frânării creşterii Chinei, a doua mare economie a lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu