joi, 22 februarie 2018

Și acum, ce?! Dobânzile la credite cresc spre 15%. BNR a lăsat cursul „flexibil” - Băncile vor 4,70 lei /euro. Ce să mai facem? Un senator propune maxima perversitate de stat: Mercurialul

Am fost nevoit să fac prin noiembrie un credit, nu prea mare, și, evident, am preferat să nu ipotechez nimic, să nu aduc nici o garanție.

Credeam că sunt eu destul de priceput ca să cer dobândă fixă,  dar cred că, încă de atunci, nici o bancă nu mai dădea credite negarantate decât la dobândă fixă.

Este ușor de suspectat că bancherii se acoperă cumva pentru riscul viitoarelor creșteri de dobândă, prevăzute de toată lumea.

Și nici nu merită, deocamdată, să mai verific cât de mult umflă bancherii dobânda fixă - căci e chestiune de calcul de risc și de ipoteze. Riscul lor, adicătelea....

Există, însă, viaţă, şi în  creşterea dobânzilor şi cu leul în depreciere tot mai lax supravhegheată de BNR.



Am tot evitat să emit ipoteze despre cum trebuie adaptate scenariile finanţelor personale, după ce s-a rupt filmul finanţelor publice ale României în septembrie şi s-a dezlănţuit  „odiosul ROBOR”,  după cum o numea colegul Moise Guran pe media dobânzilor la care se împrumută băncile între ele, pe piaţă.

Am rezistat şi tentaţiei de a glosa pe marginea lăcomiei populare de cumpărături, stimulată de o guvernare iresponsabilă.

Ar fi trebuit să spun ce spunea toată lumea, că vom plăti preţul prin inflaţie. Ceea ce se întâmplă chiar acum.

La ce bun, nu scriu lucrurile astea de 27 de ani?

Nu mai rezist, însă, la maxima perversitate de stat propusă de un senator iliberal care va antrena populismul rudimentar al întregului Parlament şi, după cine ştie ce grozave polemici, dobânzile la credite vor fi plafonate.

Şi? Noi ce să facem?

Degeaba „Guvi” Mugur Isărescu a certat băncile că nu cresc dobânzile la depozite.

De acum nici că le vor mai creşte, speriate că li se va diminua profitul (record istoric) de anul trecut. (Deşi, după o altă gogomănie, a ceea a dării în plată).

Vedeţi detalii despre profiturile băncilor în

Profiturile companiilor - între scumpirea energiei şi resursele proprii. Ce spun rezultatele pe 2017 raportate la Bursă

Şi, totuși? Noi ce să facem? 

La foamea de bani a Guvernului Român (așa cer regulile de limbă să scriem cu majuscule), 
și
la neîncrederea piețelor în capacitatea acelui guvern să facă bani din bunul mers al economiei, 

este de așteptat ca dobânzile la împrumuturile româniei să toto crească.

Vedeți și asta de la mine:


Așa că rămâne să căutăm  plasamentele în instrumente cât mai sigure cu putință, dar din care să nu ne întoarcem cu mai puțin bani acasă ca din depozite.

Probabil că fondurile mutuale de obligațiuni vor reveni în prim plan. Voi face o cercetare și vă voi spune...

Iar cei cu ceva bani și mai puțini paralizați de frici iraționale, ar putea miza și pe divvidendele de la Bursă, căci din nou, Guvernul  va stoarce cât mai mult din marile sale companii energetice...

Voi face o cercetare și un scenariu pentru începători și din acest punct de vedere.

Deocamdată mai citiți odată asta, de la ZF.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu