marți, 26 ianuarie 2016

OMV Petrom și Exxon au găsit 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturtale în Marea Neagră

Zăcământul de gaze descoperit de Exxon și OMV Petrom în Marea Neagră este estimat la 100 miliarde, potivit lui Iulian Iancu,  președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, citat de Agerpres.

OMV Petrom și Romgaz pot produce împreună cam 13 miliarde de metri cubi, din zăcămintele de pe uscat.

Pentru comparație, când România a înregistrat, la finele săptămânii trecute, un vârf de consum de gaze naturale, din cauza gerului, consumul a fost de  62 de milioane de metri cubi pe zi. Într-o zi normală de iarnă, consumul se situează în jurul valorii de 50 de milioane de metri cubi.

Vestea este bună, cu o condiție: OMV să nu dea rușilor și gazele românești din Marea Neagră, cum se pare că ar vrea să dea perimetrele de pe uscat.Compania românească OMV Petrom și americanii de la ExxonMobil explorează o zonă de mare adâncime în apele românești ale Mării Negre, parteneriat care a început în 2008. În 2012, cele două companii au anunțat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor publicate până acum de OMV, Sonda Domino-1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de care se estimează a fi de 42 până la 84 de miliarde de metri cubi, amintește Agerpres.

Și Iancu a amintit că, în apropierea perimetrului explorat de Exxon și Petrom, Lukoil a confirmat un alt zăcământ de 30 de miliarde de metri cubi.

România a importat zilele trecute gaze din Rusia la un preț mai mic decât cel al gazelor din producția internă, în condițiile în care, anii trecuți, prețul de import era de 530 de dolari pe mia de metri cubi (mai mult decât dublu față de cel autohton — n.r.), a spus Iulian Iancu, anterior, în cadrul aceleiași conferințe.

"Zilele trecute, când a fost ger, am avut o surpriză foarte mare să constatat că am importat 5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în vârf de consum, la un preț sub cel de producție internă, față de 530 de dolari pe mia de metri cubi, cât plăteam pe vremuri", a arătat Iancu.


Compania americană ExxonMobil a investit 1,3 miliarde de euro în explorările din Marea Neagră,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu