joi, 7 ianuarie 2016

Petrolul a ajuns mai ieftin decât apa din România

Barilul de petrol este cotat acum (joi 7 septembrie, ora 11.13), între 32 și 34 de dolari / baril, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani.

Ceea ce ar însemna că un litru de petrol a ajuns să fie mai ieftin decât un litru de apă.

"Un litru de apă îmbuteliată în ţara noastră - care costă circa 1,22 lei (fără TVA) - este mai preţios decât un litru de petrol, care face 0,88 de lei", au calculat colegii de la Bursa.ro, măsurând 158,98 de litri pentru un baril de petrol.

ONU au avertizat încă de anul trecut că apa va fi mai valoroasă decât petrolul în cel mult un deceniu şi jumătate, spunând că nivelul actual de consum al apei potabile este nesustenabil şi, fără o reducere a acestuia, în curând ne vom confrunta cu o criză a apei - mai spune Bursa.ro.

Pe de altă parte, aparent paradoxal, așa cum am mai explicat, un țiței prea ieftin face mari probleme economiilor lumii.  Companiile petroliere sunt cele care dau de lucru multor altor industrii și servicii, iar dacă ele nu mai au bani să facă noi comenzi, atunci lumea nu mai are ce mânca.




Încă un şoc generat de China ar putea trimite cotaţia la 25 de dolari/baril, potrivit analiștilor de la UBS, citați tot de colegii de la Bursa.ro, ale căror calcule sunt destul de apropiate de adevăr.

Țițeiul luat în calcul de ei are o densitate de 0,898 kg / litru. "Cam mare, dar pe aproape", îmi spun petroliștii pe care îi cunosc.  Am ajuns la densitate folosind volumul unui baril, așa cum l-a luat în calcul Bursa.ro și știind că o tonă de țiței are cam șapte barili, tocmai în funcție de densitate.

Țițeiul de tip Ural are 0,887 kg/l, iar rafinăriile românești folosesc țiței de amestec cu densități între 0,844 (Petrom, evident, care are țiței românesc de mare calitate) și 0,892 kg /l.

Un baril înseamnă de fapt un butoi standardizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu