luni, 28 martie 2016

Ai da bani cu împrumut Guvernului pentru o dobândă de 2,66% pe an? Ce alternative ai?

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) tocmai a împrumutat 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, la un randament mediu de 2,66% pe an, anunță Agerpres.

Asta este o dobândă de angrosiști, să ne înțelegem. Dar dacă ar fi și pentru noi, ați da bani cu împrumut Guvernului la dobânda asta?

Povestea cu statul care este cel mai sigur datornic s-a șubrezit rău după episodul falimentului de facto al Greciei. Și, în cinci ani, câte nu se pot întâmpla! Dobânda ar putea ajunge la 5% pe piața creditelor. Dacă am ști că am putea să ieșim din investiție ușor și la timp, ar fi, poate, bine?

A, și să fim puțin atenți, probabil că ai bloca banii pe toți cei cinci ani! Căci nu ai avea cui și unde să vinzi rapid și convenabil obligațiunile respective.

Întrebarea din titlu (prima) este, oricum, pur didactică. Pentru clienți de retail ca noi, dobânzile la băncile mari, de mare încredere, abia depășesc 1% pe an.

Să vedem mai bine care sunt alternativele cu randamente mult mai mari, în condiții de risc comparabile.

Pentru noi, clienții de retail, în topul dobânzilor, pe primele locuri se află bănci mici, pe care le poți suspecta de foame de bani din moment  ce propun rate foarte mari, ca:

- TBI Bank (2,20% pe an, pentru un depozit pe trei luni), sau
- Intesa Sanpaolo Bank (1,75%), sau
- Marfin Bank (1,50%). (V. Conso.ro pentru detalii)

Nu știu exact de ce s-a strecurat Alpha Bank cu o ofertă de 1,6%, în compania băncilor mici de mai sus.

Este, în schimb, relevant  că dividende sigure ca acelea ale companiilor de stat au randamente de cel puțin trei ori mai mari.

Vezi în

Companiile de stat fac spectacol în SEZONUL DIVIDENDELOR. Câștiguri aproape sigure ca dobânzile bancare, doar că mult mai mari


și în general în:


În cazul dividendelor bani se blochează doar două trei luni și profitul (dublu sau triplu) se încasează până la toamnă.

Este de asemenea relevant că și fondurile de obligațiuni, care au puterea să cumpere engros titluri de stat, au de asemeni randamente competitive.

Fondurile mutuale ne fac părtași la piața angrosiștilor, pentru că au puterea acestora.

Iată un top al fondurilor mutuale. Ai cu ele profit de mare investitor și poți să cumperi azi și vinzi mâine!

FOND               RANDAMENT ultimele 12 luni (%)
BRD Obligatiuni                  4,37
Carpatica Obligatiuni            3,68
BRD Simfonia 1                  3,66
Raiffeisen Ron Plus             3,52
OTP Obligatiuni                  3,51
Pioneer Stabilo                    3,44
ERSTE Bond Flexible RON 3,07
BT Obligatiuni                    3,01
Certinvest Obligatiuni 2,97

Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.

Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.


De dragul știrii  Agerpres, iată-i continuarea:


Valoarea din prospectul emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, însă volumul subscris de bănci a fost de 1,23 miliarde de lei.

Marţi este programată o emisiune suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei, la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat în martie împrumuturi de 4,105 miliarde de lei de la băncile comerciale, din care 3,7 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Tot în martie, MFP a programat un împrumut de 250 de milioane de euro de pe piaţa internă, însă a atras de la bănci 275 de milioane de euro, prin obligaţiuni de stat denominate în monedă europeană emise pe cinci ani.

Sumele sunt destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

În anul 2016, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde lei), care urmează să fie finanţat în proporţie de 50% de pe piaţa internă şi 50% de pe cea externă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în 2016 denominate în lei şi euro, în sumă de circa 38 miliarde lei, din care aproape 31 miliarde lei aferent emisiunilor denominat în lei şi şapte miliarde lei emisiunilor denominate în euro.

De asemenea, Ministerul Finanţelor are în vedere atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe într-un volum de 4,5 miliarde euro, în funcţie de evoluţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, ţinând cont de nivelul rambursării aferent emisiunii de euroobligaţiuni emise pe pieţele externe cu scadenţa în iunie 2016, în valoare de 1,5 miliarde euro, precum şi de necesitatea consolidării rezervei financiare în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului.

Astfel, finanţarea din surse externe se va realiza prin programul MTN prin emiterea de euroobligaţiuni în valoare de circa 3 miliarde euro şi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale, în valoare de circa 1,5 miliarde euro.

MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de 48-50 miliarde lei, din care 14 - 15 miliarde de lei certificate de trezorerie şi 34 - 35 miliarde de lei obligaţiuni benchmark.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu