marți, 28 februarie 2017

BCR a făcut profit net cât Petrom: peste un miliard de lei. De ce nu veţi vedea un şfanţ dividend de la BCR?

Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în anul 2016 un profit net de 1.045,6 milioane lei (232,9 mil. euro), adică puţin mai mult decât cel obţinut de OMV Petrom de 1,038 miliarde de lei. 

Petrom (simbol bursier SNP) este şi ea una dintre cele mai mari companii românești și controlată - de asemenea, tot de o companie austriacă.

Numai că Petrom a fost listată și cotată la Bursă, grație unui manager de nădejde (mai știe cineva de Ioan Popa?), în vreme ce băncii celei mai mari a României i s-a oprit drumul spre bursă de niște învârteli insalubre ale șefilor societăților de investiții financiare - SIF, ale unui ministru și de pohta capitalului austriac de a nu da seamă unor acționari români.

La privatizarea BCR, o clauză dubioasă lăsa la latitudinea celor cinci  SIF-ur să își aleagă modul în care își puteau fructifica pachetele de acțiuni BCR de circa 6%  fiecare: prin bursă sau prin negociere directă cu acționarul majoritar.

Se știa bine că Erste Bank nu dorește listarea BCR.

Au urmat jocuri de culise infernale și o ofertă pe care chipurile patru dintre SIF-uri nu au putut să o refuze. SIF Oltenia a refuzat-o, totuși.

De aceea nu vom vedea un șfanț dividende de la BCR. Vom vedea de la Banca Transilvania (simbol TLV) și BRD care sunt cotate la Bursă, și ne dau ocazia de a avea #banidestepti.

Ca o consolare, puteti aspisra la dividende de la Erste Bank , care este listată (ca o consolare?) la Bursa de Valori București (BVB), sub simbolul EBS. O acțiune costa 125,5 lei.

Erste Group Bank AG (EBS) a raportat un profit net de 1.246,7 milioane de euro în 2016. 

Anul trecut,  EBS a dat 0,5 euro / acțiune din profitul pe 2015, iar în 2014 0,2 euro / acțiune din profitul pe 2013.

BCR a obținut al doilea cel mai mare profit net din sistemul bancar, DUPĂ cel al Băncii Transilvania (TLV), de 1,28 miliarde de lei, și contează pentru aproape un sfert din totalul profiturilor nete înregistrate de cele 37 de bănci din România în 2016, de 4,3 miliarde de lei.

O fi întâmplător?



De altfel, BCR , BT (TLV), BRD, UniCredit au obţinut mai mult de trei sferturi din profitul net al întregului sistem bancar, acestea fiind, împreună cu Raiffeisen Bank, cele mai mari bănci din România.




Profitul net al BCR pe 2016 este cu peste 14% mai mare decât din cel din 2015.

În 2014, pierderile BCR s-au ridicat la 2,4 miliarde de lei, din cauza creditelor neperformante acordate în perioada premergătoare crizei.

Rata creditelor neperformante (NPL) a scăzut până la 11,8% la 31 decembrie 2016, după ce fusese de  20,2% din 31 decembrie 2015.

Persoanelor fizice le-au fost acordate volume noi de credite în valoare totală de 5,5 miliarde de lei, înregistrându-se vânzari solide de credite de consum şi garantate - în special datorită programului Prima Casă, în timp ce vânzările de credite ipotecare standard au trenat din cauza legii „Darea în plată”.

VĂ ROG FRUMOS CITIȚI MAIMULTE DETALII ÎN 

Profitul net al BCR a depășit un miliard de lei în 2016. Este al doilea cel mai mare din sistemul bancar


...că de acolo îmi câștig pâinea...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu