Bursa



MARȚI, 3 APRILIE 2018


#banidestepti din DIVIDENDE 2018 şi din lăcomia Statului. TOPUL randamentelor şi TEHNICA ÎNCASĂRII


Am stabilit, de vreun an deja, că unul din modurile cele mai sigure de a-ţi începe experienţa la Bursă este să cumperi acţiuni atât cât să încasezi dividendelecompaniilor respective.

Oricum, te-ai prins că băncile te jecmănesc de profitul pe care îl fac cu banii tăi, dând credite la dobânzi de cel puţin 10 ORI mai mari decât cele pe care ţi le oferă la depozite. (Mai vorbim noi!....)

Ai înţeles deja că a o atitudine mai responsabilă faţă de #baniitaidacă îi pui la crescut în fondurile mutuale care se potrivesc scopurilor tale şi toleranţei tale la risc.

Ar fi momentul SĂ FACI CEVA, nu?! Mai ai o şansă anul ăsta:Sezonul dividendelor este în toi, încă.

Vezi ce spune  Topul randamentelor la dividendele pe care le oferă cele mai tranzacţionate acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)
...

Detalii și o selecție a celor mai mari randamente:

MARȚI, 22 NOIEMBRIE 2016

Bani din sănătate: MedLife se listează la Bursă


Curând, investitorii în acţiuni vor putea face bani pe termen lung din profitabilitatea MedLife, despre care ZF.ro spune că este cel mai mare jucător de pe piaţa serviciilor medicale private.

Sau pe termen scurt, dacă sunt niște speculatori sadea.

MedLife a anunţat că va scoate pe Bursă un pachet de până la 44% din acţiunile companiei, mai precis participaţiile deţinute de acţionarii minoritari ai companiei: fondurile de investiţii V4C şi IFC. 

Fondul de private equity V4C va vinde întreaga sa participaţie de 36,25%, în timp ce IFC va realiza un exit parţial a deţinerii sale curente de 12,75% în MedLife, potrivit ZF.ro.

Ca urmare a ofertei, familia Marcu va continua să deţină 51% din capitalul social al MedLife şi IFC va deţine cel puţin 5%. Free float-ul este de aşteptat să fie de până la 44%.

Merită să-l cităm şi pe Mihai Marcu, preşedintele consiliului de administraţie al MedLife (mulțumesc ZF.ro):

„Prin intermediul acestei oferte, investitorii vor avea acces la o oportunitate unică de a investi în liderul pieţei private de sănătate din România şi unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din Europa Centrală şi de Est (ECE), pentru a obţine expunerea la piaţa cu cea mai mare rată de creştere a serviciilor medicale private în ECE şi să facă parte dintr-o călătorie uimitoare, care a început acum 20 de ani şi este departe de a fi finalizată”.

Corect

Așteptăm vești de la Raiffeisen Capital & Investment, care urma să se ocupe de listarea, programată inițial chiar pentru această lună.


VINERI, 16 SEPTEMBRIE 2016


Președintele Bursei laudă „Cum Să Faci Un Leu” și cartea „Jocurile Privatizării”


#banidestepti, #cumsafaciunleu, #jocurileprivatizarii

Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București (BVB) a lăudat „Cum Să Faci Un Leu” și cartea „Jocurile Privatizării”, despre (re)înființarea Bursei, cu ocazia lansării platformei pentru investitori „Fluent în Finanțe“.

Ce a spus, lăudându-ne? Nu intru în amănunte. Să spun doar că a amintit efortul nostru de inițiere financiară.

Președintele Bursei ne-a inclus printre partenerii acestei platforme, care are meritul de a cumula eforturile mai multor specialiști, veniți din mai multe domenii ale investițiilor personale.

Mulțumim, domnule Lucian Anghel.

Cum Să Faci Un Leu - l-ați găsit deja.

Jocurile Privatizării  - cartea se găsește la librăriile Humanitas și Cărturăști, dar dacă nu se mai găsește, vi-o trimite sigur Editura Integralodată comandată la această adresă.

Fluent în Finanțe se prezintă drept „cea mai mare platformă de educație financiară din România” și vom avea nevoie de mai multă tihnă să o prezentăm, la rândul nostru.

JOI, 28 Iulie 2016

Titluri de stat pentru tot poporul și câte vrea poporul! Ce spune marea aglomerație de români care vor să le cumpere

Se știe deja, Guvernul „va accepta toate subscrierile titlurilor de stat în cadrul emisiunii “Centenar”, astfel încât întreaga cerere (...) să fie satisfăcută", după cum a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, într-un comunicat.

Vom vedea mai jos la ce sunt bune titlurile de stat cu dobândă de 2,15%.

AICI


MIERCURI, 13 IULIE 2016


Volatilitatea, spaima populației. Sau ipocrizia fricii de variații

 Disperare,
ulei pe pânză de Martina Grigoriță
Confortul mult dorit în materie de economisire este să știi că, mult – puțin, ți se adaugă ceva în cont acolo, și de ninge și de plouă și pe vreme bună. Faptul că nu „intri în banii ăia”, aduce un spor de liniște - scriu eu într-un articol publicat azi în blogul site-ului Burcash.ro.

Dar tot tu ești cel care te târguiești la piață, la o adică pentru un fir de pătrunjel, sau umbli prin trei hipermarketuri ca să găsești un anume produs mai ieftin, consumi o grămadă de timp și de nervi căutând un preț mai mic măcar cu un leu. 

Ideea este că nu vrei să pierzi un leu la pătrunjel, pe parcursul timpului (câte legături ar trebui să cumperi zilnic, ca să econmisești un leu la consumul de pătrunjel?!). Dar accepți să pierzi cu lei zecile ținând banii într-un depozit bancar, doar pentru un confort psihic iluzoriu. 

Mai multe AICI

JOI, 26 MAI 2016


Descoperiți Banii PE VIU. Toate evenimentele Târgului de investiții „Banii Tăi EXPOˮ se vor transmite LIVE pe net. Se va juca și piesa de teatru „Pușculițaˮ


Vineri 27 și sâmbătă 28 iunie, în Piața Universității, va avea loc Târgul de investiții „Banii Tăi EXPOˮ, unde puteți descoperi cum se face un leu, cu ajutorul unora dintre cei mai tari meseriași în administrarea investițiilor.

Aduceți-vă și copii, căci pe scena Banii Tăi Expo, actorii de la Teatrul Vienez de Copii vor juca spectacolul „Pușculița”, de Eugene Labiche – spun organizatorii de la Bursa de Valori București (BVB).

Depozitarul Central vă va spune gratis ce acțiuni aveți și unde.

Ar urma să se facă și educație financiară, nu glumă!

Se vor organiza peste 20 de seminarii, „cu cei mai buni experți financiari, despre administrarea banilor, investițiile în titlurile de stat, diversificarea plasamentelor, administrarea portofoliului și multe alte subiecte. Înregistrarea pentru seminarii este deschisă publicului și gratuită, iar locurile se pot rezerva prin intermediul website-ului oficial al expoziției: www.baniitaiexpo.roˮ.

Activitățile din cele două zile ale Expoziției vor fi transmise live pe site-ul www.baniitaiexpo.ro, unde va putea fi urmărit întreg evenimentul. Transmisiunea în ambele zile va fi între orele 9:00 și 18:00.

Cine va veni și ce va face pentru tine?

Sâmbăta, 26 MARTIE 2016

Companiile de stat fac spectacol în SEZONUL DIVIDENDELOR. Câștiguri aproape sigure ca dobânzile bancare, doar că mult mai mari

SEZONUL  DIVIDENDELOR continuă!

Puțini oameni serioși mai pot invoca riscul în cazul achiziției acțiunilor, bine plătitoare de dividende, ale companiilor energetice de stat listate la Bursa de Valori București (BVB). 

Este vorba de companii solide, cu performanțe previzibile și care acum oferă dividende la fel de sigure ca ale unor depozite bancare, dar de multe ori mai mari.

Dividendele sunt părțile din profiturile companiilor, care se distribuie acționarilor, adică proprietarilor acestora.

De ce sunt atât de sigure dividendele companiilor energetice de stat. Pentru că statul vrea dividende mari de la ele. Este lege!

Compania transportatoare de țiței prin conducte Conpet Ploiești(simbol bursier COTE) și-a adăugat recent oferta de dividend, la cele ale Romgaz (SNG), și ale operatorilor unor monopoluri de stat de transport pe magistralele naționale Transelectrica (TEL)  și  Transgaz (TGN).

Sunt acțiuni de companii cu performanțe relativ sigure, deoarece, cu excepția Romgaz (SNG),  tarifele de transport ale celorlalte sunt luate prin decizii ale autorității de reglementare în energie. Și tarifele sunt cunoscute cu multă vreme înainte.

Prin urmare analiștii nu au mari bătăi de cap să estimeze profiturille celor patru.

Toate sunt așa numitele acțiuni defensive, de care am mai vorbit și noi, acțiuni care au un comportment de piață cel puțin satisfăcător, indiferent de mediu. Și în vremuri de criză se consumă petrol, gaze și electricitate, chiar dacă în cantități mai reduse.

Cele patru propun rate de câștig din dividende (randamentul dividendului) între 8% (TGN) și 19% (COTE), de multe ori mai mari decât dobânzile la depozite și cel puțin la fel de sigure. (sau chiar zeci de ori – la COTE)

Cea mai mare rată de dobândă la depozitele bancare noi este de 1,5%, pe un an, potrivit BNR!

Or, ca să încasezi dividendele la acțiunile de mai sus, nu trebuie să blochezi banii decât până la sfârșitul lunii iunie. Iar banii vor veni cel târziu până spre toamnă.

(Ca să nu mai zic că niciodată nu a fost recomandabil să-ți ții banii la o bancă generoasă cu dobânda, căci mai mereu asta ascunde un dichis, ceva).

Între timp, după ce ai vândut acțiunile (care își vor da dividendul promis), poți să bagi aceiași bani și în depozite, dacă ai așa o mare pasiune pentru bănci. Șe le iei și acestora dobânda.

Și să nu mai spun că, de obicei, vinzi acțiunile  la prețuri mai mari decât cele de achiziție, căci multă lume  le vrea dividendele, iar prețul acțiunilor este în creștere.

Cât și până când?

Hai să facem un simulator.

JOI, 24 MARTIE 2016


SEZONUL DIVIDENDELOR - Câștig mare, fără bătaie de cap, pe o acțiune defensivă

SEZONUL DIVIDENDELOR continuă cu o veste excelentă.
Transelectrica (TEL) a anunțat în această dimineață dividendul brut pe care îl propune spre aprobare acționarilor.

Dividendul de 2,65 lei / pe acțiune aduce un randament brut de 9,1% la prețul de închidere al sesiunii de tranzacționare de ieri,  de la Bursa de Valori București (BVB).

Randamentul de 9,1% este de peste șase ori mai mult decât cea mai mare dobândă la un depozit bancar.

Randamentul dividendului brut este raportul dintre acesta și prețul acțiunii.

Interesant este că deunăzi tocmai am dezbătut cazul Transelectrica în legătură cu investițiile pentru pensie.

MIERCURI, 23 MARTIE 2016


CUM CITEȘTI: Cele mai mari câștiguri din lume au fost la Bursa din București - în ultimii 16 ani

Cine ar fi investit acum 16 ani în companiile din structura indicelui BET al Bursei de Valori București (BVB) ar fi înregistrat acum cel mai mare câștig, în comparație cu principalii indici europeni, americani sau asiatici, potrivit calculelor colegilor de la ZF.ro.

Adică un câștig de 12 ori mai mare decât investiția în indice.

Desigur, plasamentul ar fi trebuit să se facă în aceleași proporții în care cele 10 acțiuni din  coșul indicelui intră în compoziția acestuia. Este vorba de cele mai importante 10 acțiuni de la BVB, cu excepția societăților de investiții financiare.

Și ar mai fi trebuit ca, odată cu ieșirea sau intrarea unor acțiuni din coșul indicelui, investitorul să fi făcut aceleași modificări.

Titlul este atrăgător, l-am dat și eu de dragul Bursei. Comparația este bună, mobilizatoare, dar cât de relevantă este?


VINERI, 19 Marttie 2016

UPDATE Sezonul Dividendelor: Azi două turistice, două aeriene

Foto: nstravel.ro
Am aflat și dividendul propus de IAR Brașov, poate cea mai fericită dintre companiile aeronautice românești.

Din câte știu eu, nu mai face elicoptere ca altădată, dar profită că Eurocopter le face în curtea sa, prin intermediul, evident, al unei societăți mixte.

IARV intră in inventarul inserat mai jos,  cu un dividend brut de 0,3473 lei pe acțiune și cu un randament de dividend de peste 6%. Surprinzător (sau nu, lichiditatea e mică), piața nu e fericită și acțiunea scade.

Suntem astfel mai aproape să aflăm tot despre
SEZONUL DIVIDENDELOR

Jocurile dividendelor se complică la companii relativ mici, cu lichiditate mică.

Altfel spus: cu volume mici de acțiuni tranzacționate, sau: ale căror acțiuni le găsești greu la cumpărat și cărora le găsești greu vânzători, atunci când îți dorești să le vinzi.

Avem azi pe tarabă acțiunile de la două companii de aeronautică și de la două acțiuni de companii turistice.

Din cauza lichidității mici, Aerostar Bacău (ARS), ca și celelalte două, sunt acțiuni de umplut golurile prin portofolii și, doar eventual, de completat veniturile din dividende, de dragul diversificării.

Aerostar Bacău (ARS) mai profită încă, măcar de poftă, de cheltuielile strategice ale Forțelor Aeriene.

Turism Felix Băile Felix (TUFE) este o companie  bună, cu viitor, care profită de băile termale ale stațiunii, și Turism.

„Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră” (EFO) pare însă un nume abuziv pentru o firmă care îți lasă impresia că scapătă, dacă îi folosești serviciile.

Totuși...



MIERCURI, 16 Martie 2016

Sezonul DIVIDENDELOR: Creștere maximă la Bursă pentru Electroargeș după anunțul unui mare dividend

Foto: interesargesean.ro
Ringul Bursei înregistrează azi o creștere de 14,83%  în dreptul  acțiunilor gloriei de altădată a electrocasnicelor românești, Electroargeș Curtea de Argeș (simbol bursier ELGS).

Electroargeș (ELGS) a anunțat că va propune acționarilor undividend de 0,095 lei / acțiune.

Dividendul ELGS este mare. Raportat chiar și la prețul actual, de 0,666 lei / acțiune (după creșterea maximă menționată mai sus), dividendul oferă un randament de peste 14%! Mi-a scăpat mie vreun altul mai mare?

Creșterea maximă permisă de regulile Bursei de Valori București (BVB) pentru un titlu este de 15%. La acest prag se opresc tranzacțiile, până când oficialii companiei respective explică de ce cred că s-a produs explozia prețului.

Comparați randamentul ELGS cu topul dobânzilor, despre care tocmai am scris:

INSTANT: Topurile dobânzilor la depozite - A se compara cu randamentele dividendelor


Bașca! Țineți seama că pentru dobânda unui depozit pe un an trebuie să așteptați un an.

Ia să vedem când va plăti ELGS dividendul...


INSTANT: Topurile dobânzilor la depozite - A se compara cu randamentele dividendelor

Vă propun ceva util, fără alte comentarii.

Topurile celor mai mari și ale celor mai mici dobânzi la depozite, așa cum sunt ele prezentate de Conso.ro. (Mulțumesc, Conso.ro).

Dobânzile de mai jos trebuie comparate cu randamentele dividendelor despre care am mai scris în:

Sezonul dividendelor a ajuns la Antibiotice. Iași, Antibiotice Iași. Cu ce randament (corectat)?


și

DESCOPERĂ jocul DIVIDENDElor. Nevoile statului și nevoile investitorilor la Electrica și SIF Banat Crișana


și 


Și cu ce voi mai scrie.

Altfel, Topul celor mai mari dobânzi la depozite arată, în principiu, ce bancă are nevoie de bani, sau de cotă de piață.

MARȚI, 15 MARTIE 2016


Sezonul dividendelor a ajuns la Antibiotice. Iași, Antibiotice Iași. Cu ce randament (corectat)?

Trebuie să corectez randamentul. Multumesc cititorului care mi-a atras atenția:

Cu un dividend brut (impozabil) de 0,020785855 lei / acțiune, Antibiotice Iași (ATB)  oferă în prezent unul dintre randamentele onorabile de pe piață. La prețul actual de achiziție al acțiunii ATBrandamentul dividendului este de 4,1%.

Suficient, mon cher, ca să se compare, cu succes, cu rata medie a dobânzilor la depozite, care este de 1,27% PE AN, potrivit celor mai recente calcule ale BNR.
Antibiotice Iași va plăti dividendele începând cu 15 septembrie.


DESCOPERĂ jocul DIVIDENDElor. Nevoile statului și nevoile investitorilor la Electrica și SIF Banat Crișana

FOTO: capital.ro. Mulțumiri
Se poate câștiga,  în doar câteva luni,  de peste cinci ori mai mult decât dintr-un depozit bancar, cu dividendele celui mai mare distribuitor de electricitate din România, Electrica S.A. (simbol bursier EL).

Conducerea Electrica (EL) va propune acționarilor să aprobe un dividend brut de 0,86 lei pe acțiune EL, ceea ce înseamnă un randament brut al dividendului de peste 6,9%, la prețul actual al acțiunii.

Calculezi randamentul dividendului împărțind dividendul pe acțiune la prețul cu care ai cumpărat acțiunea. Apoi compari cu rata dobânziiunui depozit bancar. Atenție, aceasta din urmă se exprimă în % pe an, în vreme ce dividendul îl încasezi în câteva luni.

Se câștigă bine cu EL și fără mare bătaie de cap.


DESCOPERĂ Jocul Dividendelor. De ce tranzacțiile cele mai mari la BRD s-au făcut înaintea anunțului oficial

Acțiunile BRD SocGen (BRD), probabil cea mai mare bancă românească de la cota Bursei de Valori București (BVB), au crescut firav, cu 0,19% până la 10,6 lei / titlu, în dimineața celei de a doua zile de tranzacții, după ce s-a anunțat valoarea dividendului propus acționarilor.

La ora 11, prețul era neschimbat față de cel de închidere de vineri, 10,58 lei / acțiune.

Cotația din această dimineață este aceeași cu maximul din 8 martie, când prețul acțiunii a crescut cu peste 3,7% față de ziua anterioară. Anunțul oficial privind dividendele a fost făcut vineri 11 martie.

Tot marți  (și nu vineri sau azi) a fost tranzacționat cel mai mare volum de acțiuni BRD. Este normal ca grosul tranzacțiilor să se fi realizat după anunțul oficial?

Care este explicația?

MIERCURI, 24 Februarie 2016

MIERCURI, 24 FEBRUARIE 2016


DESCOPERĂ Ce face Leul în bănci și la bursă ȘI DE CE. Cotația de 4,5 lei / euro este critică pentru moneda națională

Cât timp euro rămâne sub cotația de 4,5 lei, „balanța înclină în favoarea leului”, a scris deunăzi Dan Rusu, analist senior la Banca Transilvania, în buletinul său de trezorerie. Estimarea lui este rezultatul analizei tehnice a evoluției cursului.

Pe piața interbancară, cotația euro cobora la 4,4719 de la 4,4755 lei și se află încă pe o tendință curentă de scădere de la maximul de 4,55 din 29 ianuarie. Cursul euro a înregistrat minimul ultimelor trei luni pe piața interbancară, de  4,4613 lei / euro, în 16 februarie.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4715 lei/euro, 4,0864 lei/franc elveţian şi 4,0606 lei/dolar.

Și la Bursa de Valori București (BVB), „balanța înclină semnificativ în favoarea unor evoluții pozitive imediate pe piață”, scria, luni, tot dan Rusu, într-un Indexwatch mult așteptat.

Analistul recomanda prudență, cătă vreme indicele BET, de referință pentru mersul treburilor pe piață, nu trece peste pragul de 6.400 de puncte (Vezi mai jos „DIDACTICELE”)

Hai să vedem cum ne orientăm după aceste repere și după altele. Și ce descoperim, ce învățăm ca să nu ne mai înspământăm inutil, când cursulface febră.


LUNI, 22 FEBRUARIE 2016


DESCOPERĂ și învață cum își aleg marii investitori acțiunile pe care să-și dea banii

Dacă știi care sunt cele mai importante criterii de atragere a investitorilor, pe care trebuie să și le propună un manager, vei ști și ce pretenții să ai și care sunt companiile care merită să-ți dai banii pe acțiunile lor.

Cele mai importante criterii de atragere a investitorilor de către o companie sunt: credibilitatea managementului și o strategie de afaceri eficace. Potențialul bun de creștere a veniturilor companiei este un criteriu clasat abia pe locul cinci într-un top realizat de firma de cercetare de piață Rivel Research Group.

Topul face parte dintr-un program de cercetare, Rivel’s Intelligence Council, unic în lume, potrivit Clarei Lavery, vicepreședinte al Rivel. Clara Lavery a prezenntat rezultatele cercetării la recenta conferință organizată de Bursa de Valori București, pe tema: „Strategii privind maximizarea valorii companiei și creșterea încrederii investitorilor”.

Rivel Research Group este specializată în cercetarea percepției investitorilor, realizată prin consultarea a mii de investitori și companii din toată lumea.
Astfel, programul Rivel’s Intelligence Council a relevat faptul că pentru investitori, respectiv pentru companiile care caută capital la bursă sunt mai importante calitatea și puterea de persuasiune a managerilor decât atractivitatea planurilor lor.

Pe primul loc în topul Rivel al criteriilor de atragere a investitorilor de către o companie este  credibilitatea managementului, cu 72% din voturile participanților la programul citat.



VINERI, 12 FEBRUARIE 2016


Transportatorul CONPET Ploiești ar putea deveni și negustor de petrol

„Căutăm soluții pentru a reduce dependența de cererea OMV Petrom și Lukoil și ne-am gândit și la varianta de a deveni trader de petrol”, a declarat, aseară, Liviu Ilași, directorul general al companiei de transportat de ţiţei prin conducte Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE).

Liviu Ilași a fost, joi seară, unul dintre invitații celei de-a cincea seri de pomină de la Bursa de Valori București din seria „Povești de succes“.

Declarația lui Ilași a fost răspunsul la o întrebare a Cum Să Faci Un Leu, despre captivitatea Conpet față de deciziile clienților săi. OMV Petrom (SNP) a înghețat, practic, investițiile în exploatările pe uscat.

Mai mult, pe piață circulă estimări potivit cărora la un preț al barilului de petrol maimic de 40 de dolari, nu merită efortul să scoți un strop de țiței din pământ. Asta ar fi și una din explicațiile pentru care OMV ar dori să vândă afacerea exploatării on shore gigantului Gazprom, intenție infirmată de austrieci.


JOI, 11 FEBRUARIE 2016


update SEZONUL DIVIDENDELOR - Jumătate de miliard de lei profit la BRD în 2015. Ce dividende ar putea da din acest profit?

UPDATE: Acțiunile BRD au deschis în ușoară creștere (+ 0,2% la ora 10,20), în  sesiunea de ranzacționare la Bursa de Valori București (BVB), după ce banca a anunțat un profit de aproape șapte ori mai mare în 2015 decât cel din 2014.

Lumea nu se grăbește să cumpere.

De dimineață, la prețul de 9,98 lei/ acțiune BRD, randamentul dividendului brut era mai mic de 2,5%, considerând că banca ar repartiza pentru dividende 37% din profit, adică media gradului de alocare din anii 2000 - 2011.

La prânz, deja nu mai conta, toată piața era în scădere, acțiunea BRD până la 9,9 lei, dar randamentul dividendului tot nu ajungea la 2,5%, care este sub media randamentelor așteptate de brokeriii și investitorii consultați de Cum Să Faci Un Leu.

Randamentul de mai sus este, totuși, dublu față de dobânda anuală la depozitele bancare noi.

Investitorii nu par însă convinși de perspectiva descrisă mai sus.



MARȚI, 2 Februarie 2016

Ce face Leul marți dimineața, în bănci și la Bursă. După volatilitatea nebună de luni

Euro pasre că nu s-a trezit pe piața interbancară, după ce aseară s-a repliat confortabil  peste pragul de la 4,52 lei,  În această dimineață, euro este cotat la 4,5237 lei, (la ora 8,39), aproape cât era aseară.

Auspiciile în care debutează ziua nu sunt,  însă, prea favorabile monedelor mici. Prețul țițeiului a scăzut din nou, economiile lumii nu prea își găsesc mușterii pentru mărfurtile lor.

Pe piața de Capital, marii speculatori se așteaptă ca indicele bursei din Londra FTSE 100 să deschidă cu 0,6 % mai jos decât a închis luni 1 februarie, indicele DAX din Frankfurt cu 0,7% mai puțin, în timp ce indicele CAC40 din Paris este văzut cu 0,6 % mai jos.

Jocurile Euro sunt descrise pe larg în


DESCOPERĂ BANII: Euro va forța deprecierea leului până dincolo de 4,55. Care poate fi replica Leului


Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5320 lei/euro, 4,0838 lei/franc elveţian şi 4,1723 lei/dolar.

Bursa de Valori București (BVB) va deschide și ea mai degrabă în jos după ce ieri a mai recuperat 0,86% din pierderilșe de vineri, conform indicelui său de referință (BET), acum situat la 6.322 de puncte.


Indicele a mai corectat din cădere. Este totuși sub pragul de Suport de la 6.400 de puncte, care mai dădea cele mai mari speranțe de reluare a tendinței de creștere.

Sub pragul de 6.000 de puncte, speranțele unei reveniri dispar pentru multă vreme, din punctul de vedere al analizei tehnice.


Vezi explicații în capitolul DIDACTICE, mai jos

„Corecția s-a precipitat spre jumătatea lunii, când indicele BET a atins Suporturile prevazute de noi ca target (6.400 – 6.280 de  puncte) și chiar le-a forțat, coborând pentru un scurt timp pînă la pragul psihologic  de la 6.000 de  puncte”, scrie Dan Rusu în raportul lui de luni, de unde am luat și graficul din stânga..

LUNI, 1 FEBRUARIE 2016


Unul dintre cei mai mari bancheri ai lumii vine la București. O fi interesat de CEC?

Palatul CEC, Foto-Elmomat
Uite un mic exemplu de lectură a unei știri financiare...

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, vine în România, în perioada 1- 2 februarie 2016, pentru discuţii cu oficialii români şi cu partenerii de afaceri, se arată într-un comunicat al băncii remis Agerpres.

Și?

BERD este atât de importantă pentru România, pentru Europa și pentru lume, încât nici nu contează unde se află în topurile bancare după valoarea activelor.

BERD este unul dintre marii finanțatori ai României, măcar și pentru că, dacă bagă bani într-un proiect, atunci brusc acel proiect devine mai demn de încredere.

Așa a ajuns Electrica (EL) cea mai mare privatizare prin Bursă. Întretimp,  investitorii străini au devenit dezamagiti din cauza comportamentului abuziv al funcționarilor de stat, care chipurile ne reprezintă interesele (statul mai are 49% din acțiunile EL). Niște tipi de prin ministere, care se cred bulibașe pe banii noștri, vor să mai tragă sforile.

O fi venind șeful BERD din cauza asta?

Sau poate din cauza CEC Bank, a cărei privatizare este cam în ceață, pentru că alți tipi influenți nu  prea ar mai vrea BERD în ecuația privatizării parțiale a CEC și a listării la Bursă?!

Unde se implică BERD și Bursa, acolo transparența este o lege!

Or fi nemulțumiți belferii respectivi că la Electrica s-au respectat niște reguli de fair play (se cheamă guvernanță corporatistă) și nu mai pot oareșicare persoane infuente să-și facă de cap?! Și atunci nu mai vor să se procopsească cu BERD la CEC?!

Căci așa mi-au spus niște profesioniști serioși din piață, recent....


DESCOPERĂ BANII: Euro va forța deprecierea leului până dincolo de 4,55. Care poate fi replica Leului

Leul a câștigat cinci bani în prima zi de februarie, într-o zi de volatilitate nebună pe piața valutară interbancară.

Luni, euro a început ziua de luni la 4,5738 lei și o încheie, 13 ore mai târziu, la 4,5232 (la ora 21 era de patru ore la acest nivel).

Ziua aproape că s-a încheiat și, după ce volatilitatea nebună a trecut, putem asimila mai tihnit indiciile tehnice găsite de analistul Dan Rusu de la BT Securities, încă de dimineață. (v. cap DIDACTICE, pentru explicații)

Raportul lui Dan Rusu de luni dimineața spune că rămân valabile obiectivele euro de a ajunge la 4,55 – 4,56 lei.
CLIK pe POZĂ

Totuși, leul poate căpăta putere până pe la 4,517, poate chiar și mai jos, dar asta nu ar însemna mare lucru, câtă vreme euro nu scade sub 4,47 lei. Abia atunci „am relua scenariul favorabil leului și pe termen mediu / lung”.

Interesant este că șiErste Group Research încă mai prevede, ca acum două luni, o medie a cursului euro de 4,48 lei în primul trimestru din 2016  și scăderea la 4,45 lei abia  în trimestrul al treilea din 2016.

Cu alte cuvinte, Erste nu și-a schimbat vederile și crede că febra din ultimele două luni se va potoli.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5320 lei/euro, 4,0838 lei/franc elveţian şi 4,1723 lei/dolar.

Știm de ce leul a fost cuprins de slăbiciune în ultimele două luni?



JOI, 28 Ianuarie 2016


Creștere de 15% la Albalact și de 10 ori mai mică pe acțiunile Băncii Carpatica, în ciuda veștii minunate a tranzacției cu Nextebank

Joi, 28 ianuarie 2016, la ora 16:38:43, acțiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) nu creșteau decât cu 1,48%, până la 0,103 lei,  pe o lichiditate modestă. Acum o săptămână, prețul era 0,09 lei.

Banca pare că și-a găsit salvarea, Nextebank preia 20% din BCC şi ar urma să devină acţionar majoritar după o viitoare subscriere, dar piața nu pare excesiv de încântată.

Comparați cu Albalact (ALBZ) care crește aproape cu proporția maximă permisă de mecanismul bursei (14.8%, aproape de 15%), după ce a fost raportată preluarea de către gigantul francez Lactalis.

DESCOPERĂ DIVIDENDELE Sezonul dividendelor este deschis cu un randament de peste 8%, de „Revelația din Dorohoi“

De câțiva ani, scriu despre generozitatea la dividende a ceea ce am numit “Revelația din Dorohoi”, Conted Dorohoi (CNTE), producătorul de confecţii  pentru branduri ca Zara, Louis Vuitton şi Pierre Cardin.

Compania Conted Dorohoi, listată la Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul CNTE, a anunțat în această dimineață că propune acționarilor săi să dea un dividend de 4,207 lei / acțiune.

La ultimul preț din al acțiunilor (52 de lei pe acțiune), profitul obținut de investitori doar din primirea dividendelor (randamentul dividendului = dividend / preț), va fi de peste 8%, foarte bun în condițiile ofertelor actuale de pe piață privind finanțele personale.

Dobânzile la depozitele bancare au căzut sub 2% pe an, iar cu acțiunile CNTE, s-ar obține de peste patru ori mai mult, brut  într-o jumătate de an, cel mult

Compania va da acționarilor, de fapt tot profitul net pe anul trecut, de puțin peste un milion de lei.


LUNI, 25 Ianuarie 2016

Bursele și-au reluat căderea din cauza petrolului. Euro stabil puțin peste 4,525 leu

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, a anunţat că va continua investiţiile în proiectele energetice.

Știrea a dat în cap prețului petrolului, căci piața a tradus așa: Saudiții au nevoie de bani, deci vor vinde mai mult. Nu la preț mai mare, ci mai mult.

Reacția imediată a Burselor a fost să scadă, acum la București cu peste 1%, iar pe marile piețe europene astfel: FTSE 100 (Londra) -0,54%, DAX (Frankfurt -0,63% și CAC 40 (Paris) -0,65%.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,5264 lei/euro, 4,1228 lei/franc elveţian şi 4,1826 lei/dolar.

Citește și




MIERCURI, 20 Ianuarie 2016


Marele deranj chinez trimite în ceață Bursa din București

Asa scriam acum doua saptămâni pentru Economistul.Acum revista a apărut și pot să vă spun ce am scris.

Mai întâi însă: de trei zile, indicii Bursei de Valori București (BVB) scad cu 2 până la 5 % pe zi.

Dar nu este vorba doar de scăderea cotațiilor.

Bursa română de valori suferă de o criză cronică de creștere.

Are puțini mușterii, companii dornice să se listeze, sau investitori care să-i asigure activitatea ferventă specifică pieței de capital a unei țări cu un PIB de 150 de miliarde de euro.


MARȚI, 19 Ianuarie 2016


Leul marți dimineața, la bănci și la Bursă

Ar trebui să ne mai îngrijoreze așa de mult Marele Deranj global, din moment ce euro stă cuminte pe la 4,535 lei, în această dimineață?

Euro nu pare să mai atace pragul de la 4,54 lei. O fi știind BNR de ce.

Media dobânzilor interbancare ROBOR a scăzut, consemnând noi minime istorice pe scadențele șase luni (1.26%), nouă luni (1.40%) și un an (1.46%).

Dacă scad dobânzile înseamnă că leii nu prea sunt căutați,

Totuși, ratele de dobândă au crescut pe piața titlurilor de stat, avansul fiind mai pronunțat pe scadențele medii și lungi. Dar aici socoteala este deandoaselea.

Când cresc dobânzile la titlurile de stat, înseamnă că investitorii nu crede că acestea sunt câștigătoare și cer dobânzi mai mari. (Explicația este corectă în principiu, dat tehnic este mai complicat)

Cursul mediu stabilit de BNR pentru euro s-a consolidat la 4,5360 lei, iar la dolar s-a apreciat cu 0,18%, până la 4,1649 lei.

La rândul ei, Bursa de Valori București (BVB) ar trebui să-și mai tragă sufletul puțin din prăbușire, așa cum este probabil s-o facă toată lumea.


LUNI, 18 Ianuarie 2016

Ce fel de încredere îmi inspiră prăpădul de la Bursă. Indicii scad la București cu peste 4%, dar eu la primăvară mă duc în Cipru

Așa cum insinuam recent, cash-ul și plasamentele similare au fost soluția de refugiu temporar în fața incertitudinilor.

Așa că, pentru cititorii Cum Să Faci Un Leu, prăbușirea Bursei nu ar trebui să fie un motiv de panica.

Bursa de Valori București (BVB) și celelalte piețe de acțiuni ale lumii au ales prăbușirea, ca metodă de echilibrare a riscurilor.

Toți indicii BVB scad cu peste 4% la ora 12:40, ceea ce este mult și pentru  această piață mică.

Ei, eu acum, cu cash-ul meu și cu ce aveam deja, aș vrea să ajung repede la un portofoliu de aproape pensionar. Să am și un cont de economii și fonduri mutuale, monetare și similare, fonduri de obligațiuni (oricât de mici ar părea dobânzile) și ceva  diversificate.

Să zicem: 15% cont de economii, 20% fond monetar (inclusiv unul cu capital protejat), 35% fond de obligațiuni, 10% fond diversificat echilibrat, 10 % fond echilibrat flexibil (ca să câștig ceva din agitația de pe piețe) și 10% fond de acțiuni, totuși, de gust.

Pentru că diversificarea activă în funcție de obiective este întotdeauna soluția.



VINERI, 15 Ianuarie 2016

DESCOPERĂ Banii în bătaia vântului la burse. Atunci când orice informație spulberă optimismul naivilor și îi încântă pe oportuniști

Speculatorii au fost atrași chiar și de oportunitățile micii Burse de Valori București (BVB), azi dimineață, când aceasta a deschis cu toți indicii pe plus, și încă peste +1%.

Apoi cotațiile au intrat pe o traiectorie confuză.

Acum (ora 16) se prăbușesc.

Indicii BVB exprimă scepticismul exprimat în SENTIMENTUL din această DIMINEAȚĂ, și scad toți cu peste 2%, cel mai mult (-3,05%) indicele energetic, care face media ponderată a variațiilor de preț ale acțiunilor companiilor de specialitate.

OMV Petrom (SNP) atârnă cel mai greu în indicele energetic, cu o cădere de -4,15% și cu o contribuție de 28% la portofoliul indicelui. Replica acțiunii cu simbolul bursier SNP nici nu putea să fie alta la scăderea prețului țițeiului sub 30 de dolari barilul.

Evoluțiile confuze, cu mari creșteri și mari scăderi, se numesc volatilitate și marile burse le-au suferit și ele.

De ce se întâmplă toate acestea?


SENTIMENTUL de DIMINEAȚĂ: Cum spun profesioniștii că va fi ziua pe piețele financiare? În cel mai bun caz va fi confuză

Euro deschide piața interbancară la 4,535 lei.

La Bursa de Valori București (BVB), „mă aștept la o zi echilibrată, sau mai curând confuză, mai ales în prima ei parte. Vor exista presiuni pe vânzare“, a declarat, înainte de ora 9, Laurențiu Roșoiu, director adjunct la casa de investiții Star Asset Management, pentru Cum să Faci Un Leu.

Bun, am dat tonul la Sentiment, acum să vedem cum îl citim, cum să învățăm cât mai multe din el.

Să vedem ce ne mai spune SENTIMENTUL din această dimineață.




MIERCURI, 13 Ianuarie 2016

S-au deschis urnele pentru votarea celui mai bun broker de retail la Bursă. Este un vot cu premii

Românii sunt chemați să decidă care sunt câștigatorii Premiilor Pieței de Capital 2015 la două categorii:

„Cel mai bun broker de retail“
și
„Cea mai buna inițiativă educațională“.

Votul este deschis publicului pana la data de 26 ianuarie ora 13:00 și poate fi exprimat la: www.bvb.ro/vot.

Pentru prima oara, Bursa de Valori București (BVB) oferă oportunitatea publicului de a câștiga cinci  invitații duble la Inaugurarea Anului Bursier 2016.

A treia ediție anuală este organizată în parteneriat cu Goldman Sachs. Agerpres este partenerul media exclusiv.


SENTIMENTUL de DIMINEAȚĂ este TEAMA de decuplarea de marile piețe europene. Suferim și când acestea se bucură

Euro nu reușește să se mențină peste pragul de 4,53 de lei pe piața interbancară. Asta ar fi de bine.

Tonul dat de bursele din Extremul Orient este pozitiv, marii speculatori de pe marile piețe europene de asemeni pariază pe o deschidere în creștere a acestora,

Și asta ar fi de bine, dar...

Șansele Bursei de Valori București (BVB) se dovedesc cam încurcate azi. Ieri am crezut că bursa va începe ziua bine, ca toată lumea bună, dar nu pra a fost bine. Și a încheiat-o în scădere.

Ieri Bucureștiului  i-a fost administrată o lecție de modestie: în vremuri grele nu trebuie să te aștepți ca o piață mică să aibă comportamentul uneia puternice.

Și azi, perspectivele piețelor mari sunt bune, statistica oficială chineză a produs o veste încântătoare, dar ce încredere să mai avem în intuiții, dacă ieri ne-au înșelat?!

BVB a mai fost decuplată de marile burse, cu diferite ocazii, dar acum s-ar putea să fie vorba de un fenomen nu de o ocazie.

Problema cea mai mare a lumii este acum China. China este mare dar emergentă.  Dacă o economie mare ca a Chinei (a doua din lume după cea a SUA) merge rău și sperie pieței, ce pretenții să mai avem de la o piață mică, așa ca a României?!

Aflaţi mai multe »


LUNI, 11 ianuarie 2016

Rebelii de la SIF Transilvania contestă suspendarea adunării generale care ar fi schimbat conducerea


Acționarii care au cerut schimbarea managementului SIF Transilvania (SIF3) au făcut astăzi apel împotriva deciziei Tribunalului Brașov, de a suspenda convocarea adunării generale care avea ca subiect cererea în cauză, potrivit unui comunicat pe care l-am primit în această dimineață.

Citește

Revoltă la SIF Transilvania. Mai multe fonduri de investiții și acționari importanți cer schimbarea managementului


Tribunalul Braşov a admis în 7 ianuarie, pe calea ordonanţei prezidenţiale, cere­rea SIF Transilvania (SIF3) de a sus­pen­da punerea în aplicare a solicitării de con­vocare a adunării gene­rale. Conducerea SIF3 a acuzat grupul constatar de „abuz de minoritate“, iar președintele executiv Mihai Fercală s-a plâns că este hărțuit. 

La rândul lor, acționarii constatari „semnalează un precedent periculos pentru întreaga piață de capital: acționarii pot fi reduși la tăcere prin abuzuri cu aparență legală”, se spune în comunicatul citat de Cum Să Faci Un Leu.

Din grupul care deține peste 8% din acțiunile SIF3 fac parte entități și personaje importante ale pieței: fondurile deschise de investiții (mutuale) Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index, fondul de pensii private "Pensia mea", fondul de investiții Broadhurst Investments Limited și acționarii individuali  Corin Ioan Trandafir (avocatul moștenitorilor familiei Malaxa), Ilie Stoichescu, Constantin Frațilă (unchi contestatar al președintelui SIF3 Mihai Fercală), Maria Alexandra Frațilă ,Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu și Radu Toia, fost director al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, predecesoarea Autorității de Supraveghere Financiară pe piața de capital.


SENTIMENTUL de DIMINEAȚĂ: Săptămâna începe cu scăderi. Unde spun analiștii că s-ar putea opri. Marele deranj chinez - greu de controlat.


Cotațiile vor deschide în scădere a doua săptămână a anului Bursa de Valori București (BVB) și probabil că în scădere accentuată de sentimentul negativ predominant pe piețe, conform marilor speculatori ai acestora.

Speculatorii care pariază pe evoluțiile viitoare ale indicilor marilor burse europene, prin instrumente derivate de la aceștia, văd scăderi de la  0,4 -0,5 % pentru indicele londonez FTSE 100, până la 1,4-1,6 %, pentru indicele DAX de la Frankfurt, în timp ce de la indicele parizian CAC 40 se așteaptă o scădere de 1,0-1,3%.

Bucureștiul nu va face notă discordantă, aâta doar că nu știm câtă lichiditate va fi aici, ca să aibă cine să cumpere, tot ce ar vinde speculatorii, ca și cei speriați de adevăratelea.

LUNI, 4 ianuarie 2016

BURSA: TOPUL performanţelor şi al contraperformanţelor acţiunilor de la BVB

Am expediat TOPUL performanţelor acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în subsolul foarte adânc al articolului:

Ce facem cu banii într-un an 2016 ispititor, dar şi contradictoriu? Fiecare trebuie să joace după cum îl ţin curelele. La Bursă, de pildă

şi mi s-a reproşat acest lucru. Chiar soţia mea mi-a reproşat şi nu se mai poate face nimic.

Iată topul. Textul ramâne însă în articolul citat mai sus. Have mercy.


Ce facem cu banii într-un an 2016 ispititor, dar şi contradictoriu? Fiecare trebuie să joace după cum îl ţin curelele. La Bursă, de pildă

Am citit şi am întrebat în stânga şi-n dreapta pe cine se pricepe mai bine ca mine. Voi mai întreba, dar ideea dominantă de până acum este că anul 2016 va fi bun mai ales pentru cine are un dram de curaj în plus şi simţurile ("de piaţă") mai ascuţite.

Pare că ne va fi mai bine în 2016 şi vom putea face bugete şi portofolii de economisire şi învestiţie mai profitabile.

Vom plăti TVA mai mic până şi la apă, preţurile vor fi mai mici şi la energie (măcar în primele luni ale anului), iar unii vor avea salariu minim mai mare din primăvară.

Poate că nici dobânzile la bancă nu vor creşte descurajant de mult şi ne vom putea împrumuta cât de cât convenabil, pentru cheltuielile la care este nevoie de credit sau în contul componentei de credit al unor investiţii. 

Nici cursul valutar nu ar trebui să ne sperie, teoretic, fiind noi deja pregătiţi de ceea ce am aflat până acum (în Ce va păți leul până la sfârșitul anului, dar și în 2016, potrivit analiștilor mei favoriți... şi în DESCOPERĂ Banii și Cursul EURO în 2016: Două bănci fac două estimări diferite. De ce? Care sunt argumentele lor?)



16 decembrie 2015

Speculațiile cu acțiunile Rompetrol continuă la Bursă. Creștere de 7% după prima oră de tranzacții

Vestea preluării KazMunnaiGaz International decătre chinezi stimulează speculațiile cu acțiunile Rompetrol Rafinare (RRC),

Prețul RRC crește cu 7,5%,  puțin înainte de ora 11, după ce ieri au închis sesiunea de tranzacții la Bursa de Valori București cu o creștere foarte apropiată de pragul maxim permis de mecanismele pieței .

Este pentru prima dată din iulie încoace când prețul acțiunii RRC depășește pragul de cinci bani.

Și lichiditatea pieței este ieșită din comun, cu peste 1,3 milioane de acțiuni schimbate în numai o oră din această dimineață, adică mai mult de jumătate din cât s-a tranzacționat în ultima săptămână.


Regulament contra furtului de acțiuni, inclusiv de la cuponarii decedați

foro: adevarul.ro
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a postat pe site-ul său în vederea  dezbaterii publice un proiect de regulament împotriva furtului de acțiuni și a folosirii abuzive a celor ai căror prprietari au murit.

Regulamentul a impune depozitarilor centrali obligaţia de:
- a actualiza datele de identificare ale proprietarilor de instrumente financiare – persoane fizice;

- restricţionare a accesului la conturile ai căror titulari nu mai sunt în viață, precum și
la cele ale căror date de identificare au rămas incomplete ca urmare a operațiunilor de actualizare;

-  alocare de coduri de securitate confidenţiale, reconfigurabile trimestrial și/sau
după fiecare utilizare;


Revoltă la SIF Transilvania. Mai multe fonduri de investiții și acționari importanți cer schimbarea managementului

Radu Toia
Un grup de acționari SIF Transilvania  (SIF3) care dețin împreună 8,09% din acțiunile  “solicită modernizarea și reformarea societății” și, în acest scop, „a înaintat o cerere de convocare a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) către conducerea” SIF3, potrivit unui comunicat al grupului, emis în această dimineață.

Managementul defectuos ar fi adus pierderi de peste 50 de milioane de euro în activele SIF Transilvania, “din cauza practicilor și politicilor îndoielnice, a lipsei de viziune și de transparență în procesul decizional”, se spune în comunicatul citat de Cum Să Faci Un Leu.

Grupul de acționari intenționează propune "schimbarea managementului și revizuirea modelului actual de business, în vederea eficientizării activității societății, pregătirii și alinierii SIF Transilvania la practicile de bună guvernanță de la nivel european”, se spune în comunicat.

Acționarii semnatari sunt: fondurile deschise de investiții (mutuale) Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index, fondul de pensii private "Pensia mea", fondul de investiții Broadhurst Investments Limited și acționarii individuali  Corin Ioan Trandafir (avocatul moștenitorilor familiei Malaxa), Ilie Stoichescu, Constantin Frațilă (unchi contestatar al președintelui SIF3 Mihai Fercală), Maria Alexandra Frațilă ,Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu și Radu Toia, fost director al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, predecesoarea Autorității de Supraveghere Financiară pe piața de capital.




15 decembrie 2015

PORTOFOLII Cu compania mamă preluată de chinezi, Rompetrol Rafinare crește cu proporția maximă permisă de mecanismele Bursei

Înainte de închiderea zilei de tranzacționare, acţiunile Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) cresc cu 14,76%, aproape de limita maximă impusă de mecanismele Bursei de Valori București.

La prețul de 0,0482 lei / acțiune RRC, valoarea companiei (capitalizarea bursieră) este de peste 1,85 miliarde de lei.

Reuters a scris că China Energy Company a convenit preluarea unei participaţii de 51% la KMG International, fostul Rompetrol Group, în cadrul unor acorduri în valoare totală de patru miliarde de dolari semnate luni la Beijing, în industria petrolului şi gazelor, telecomunicaţii şi energie nucleară.

KMG International, înregistrat în Olanda, este cel mai mare acţionar al Rompetrol Rafinare cu 48% din acţiuni. Statul român deţine 44,69% din RRC.


14 decembrie 2015

Lupta pentru șefia Bursei din București s-a încheiat devreme. Noul președinte este... Lucian Anghel din nou

Luptele pentru șefia Bursei de Valori București (BVB) au durat mai puțin decât era de așteptat, chiar dacă rezultatele au fau avut lost anunțate după șapte ore. Alegerile au avut loc în prima zi de convocare, în ciuda tradiției.

Lucian Anghel, alesul "grupului bcherilor" l-a învins  pe cel  al brokerilor independenți, Dan Paul.

Noii membri ai consiliului de administrație sunt Lucian Anghel, Valerian Ionescu (propus de BCR, al cărei director de tranzacţionare este; a fost director general al Bursei), Gabriel Marica, Cristian Micu (casa de brokeraj NBG), Octavian Molnar,  Otto Naegeli (BERD), Robert Cosmin Robert Pană (casa de brokeraj românească Swiss Capital), Dan-Viorel Paul (președintele Asociației Brokerilor), Radu Toia (fost director general al CNVM, fosta autoritate a pieței).


Cine se bate pentru șefia Bursei de Valori București

Lucian Anghel și Dab Paul
Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi Lucian Anghel, preşedintele în exercițiu al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) și Claudiu Doroş, vicepreşedinte SIF Moldova sunt considerați favoriţii cursei pentru fotoliul de președinte al Bursei, potrivit surselor din piață.

Azi  sunt programate alegerile pentru un nou Consiliu de Administraţie al BVB, dar adunarea generală convocată în acest scop va avea, probabil, cvorumul necesar abia mâine.

Lucian Anghel este susținut în mod tradiţional de acționarii bancari şi de fondurile de pensii. Dan Paul se bazează pe brokerii independenţi, dar încearcă să atragă o parte din voturile din tabăra lui Anghel.

Necunoscuta cea mai mare pare să fie, totuși, SIF-urile,




LĂPTĂRIA de BANI: Fondul Proprietatea își mai rade 550 de milioane de lei din capitalul social ca să dea pseudo- dividende acționarilor

Fondul Proprietatea (FP) continuă să se comporte ca o lăptărie de bani, sub acoperirea titulaturii de fond de investiții.

Acționarii Fondului Proprietatea (FP), care vor participa la adunarea generală extraordinară din 27 ianuarie, vor fi de acord probabil, în marea lor majoritate, să/și dea 549 milioane de lei, șterse în acest scop din capitalul social,

Operațiunea se va realiza prin reducerea valorii nominale a acţiunii de la 0,9 lei la 0,85 lei, ca urmare a acțiunilor FP răscumpărate de acesta și anulate ulterior.


9 decembrie 2015

Spectacol de televiziune cu Bursa din București în rolul principal, la unul dintre cele mai mari posturi din țară. 

Bursa va da și un Duster premiu într-un alt concurs

De ce bate clopotul la Bursă?
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va realiza un spectacol  în direct, care va consta într-un concurs de cunoştinţe financiare, la care premiul cel mare va ajunge la 10.000 de lei, a anunțat miercuri, Zuzanna Kurek, specialist în relaţia cu investitorii la BVB.

Spectacolul va avea loc în ianuarie 2016 și BVB este în tratative cu unul dintre cele mai mari posturi de televiziune.

Sunt așteptați peste 1.000 de concurenţi, grupaţi în diferite categorii, care vor răspunde on line la întrebări, iar răspunsurile vor fi apreciate și comentate de personalități cunoscute din lumea financiară și, mai ales, de vedete care au apetit pentru investiții la bursă.

Tudor Chirilă este una dintre vedetele cele mai iubite care are un portofoliu bursier semnificativ.

TOT articolul AICI

8 decembrie 2015

Cel mai bogat om din lume la Bursa din București. A cumpărat acțiuni la Fondul Proprietatea

foto: bgr.com
Fundaţia Bill şi Melinda Gates, cea mai mare organizaţie filantropică din lume, cu active de 43 de miliarde de dolari, parte din acestea fiind donate şi de Warren Buffett, este acţionar la Fondul Proprietatea (FP), scrie ZF.

Fundaţia fondatorului Microsoft deţine 66 milioane de acţiuni FP, reprezentând 0,6% din capital fondului, potrivit datelor Bloom­berg şi raportului anual de activitate pe 2014 al fundaţiei. Investiţia este evaluată la circa 53 de milioane de lei (12 milioane de dolari), potrivit celor mai recente cotaţii ale acţiunilor Fondului Proprietatea.


4 decembrie 2015

Devine deja un fenomen: A fost lansat al cincilea club al investitorilor la Bursă din România

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei,  îi scrutează pe liderii
 Investors Club:  Adrian Cojocar, Raluca Ganea  și  Cristian Tudorescu
Azi Bursa a fost deschisă de liderii celui dintâi club al investitorilor din București și, totodată, al cincilea din țară.

Investors Club din București promite să transforme în fenomen inițiativa Invest Club din Cluj Napoca, înființat astă primăvară. Mai există un club la Iași și un altul este în curs de constituire la Timișoara.

UPDATE: Datele nu au fost certe de a început. Bogdan Mugescu de la Bursă mi-a spus că mai este un club funcțional la Deva. Apoi pe pagina de Facebook a Bursei am mai aflat de unul,  la Tg Mureș. Fenomenul este clar! :). Sunt cinci, plus Timișoara în curs de constituire.

Cluburile de investitori sunt caracteristice mediului investițional al piețelor dezvoltate.  Sunt comunități de investitori individuali, cei mai mulți începători sau în orice caz neprofesioniști, care învață unii de la alții și cu toții de la profesioniști.

TOT articolul AICI


BURSA: Câţi bani au investit cei mai mari investirori pentru dezvoltarea companiilor pe care le controlează

Este util să vedem ce fac marii investitori financiari la Bursă, pentru că știm dacă merită să le cumpărăm acțiunile, atunci când sunt cotați, dar și pentru că marii investitori decid tendințele. Ce tendințe decid cei mai mari investitori români? Am putea fi dezamăgiți din ce aflăm în ultimul meu articol din Economica.net.

Societăţile de investiţii financiare (SIF) au strategii generoase de susţinere a companiilor pe care le controlează, dar aplicarea acestor strategii suferă, din cauza presiunii acţionarilor de a li se da dividende cât mai mari. Infuziile de capital din 2014 şi 2015 ale celor cinci SIF-uri în companiile lor abia au ajuns la 150 de milioane de lei, adică de câteva ori mai puţin decât profiturile, potrivit rapoartelor celor cinci SIF-uri. Ceilalţi mari investitori financiari români nu au deloc vocaţie de dezvoltare prin finanţare direct, potrivit articolului lui Adrian N. Ionescu din Economica.

Societăţile de investiţii financiare (SIF) au finanţat companiile pe care le controlează cu circa 150 de milioane de lei, în ultimii doi ani, prin majorări de capital sau prin împrumuturi, potrivit datelor răspândite prin rapoartele lor periodice.

Tot articolul AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu