miercuri, 20 ianuarie 2016

Ce face Leul miercuri dimineața, la bănci și la Bursă. Pariul pe prăbușire

Euro este calm încă față de leu, stabil puțin  peste 4,53 lei (4,5318), pe piața interbancară (înainte de ora 9).

Dobânzile sunt stabile, dar marii speculatori ai burselor europene pariază pe scăderea dramatică a cotațiilor.

La marile burse, speculatorii mizează pe scăderea cu până la 2 % indicelui londonez FTSE 100, la deschiderea bursei din Londra, pe scăderea cu până la 2,5% pentru indicele DAX de la Frankfurt, și pe scăderea cu până la 2,4% pentru indicele parizian CAC.

Cauza principală este semnalul dat de scăderea prețului petrolului.

Speculatorii pariază pe evoluțiile viitoare ale indicilor marilor burse europene, prin instrumente derivate. Indicii sunt medii ponderate ale variațiilor cotațiilor mai multor acțiuni selectate. (V. DIDACTICE)

Un sfert de oră mai târziu, cursul a sărit la 4,5342 de lei. La BNR, media meuro a scăzut cu 0,02%, până la 4.5349, iar dolarul a urcat cu 0,13%, la 4.1704.

+Ochii operatorilor de pe piață sunt îndreptați spre nevoia de finanțare a Guvernului în  2016, estimată la 9.4% din PIB și la  emisiunile de titluri de stat în euro, care ar putea fi preferate, pentru că s-ar face la o dobândă  mai redusă decât ce la lei..

Reprezentanții Ministerului de Finanțe au confirmat recent, intenția privind lansarea unor emisiuni în euro, într-o conferință organizată la Viena.

Ieri nu  a fost decât o pauză în tendința de cădere a burselor. Am avut „de-a face doar cu o corecție tehnică. Anul 2016 va fi un an extrem de complicat - și mă îndoiesc că asta a fost deja integrat în primele zece sesiuni de tranzacționare“, scria în comentariul său de ieri Mihai Nichișoiu, analistul de piețe externe de la casa de brokeraj Tradeville.

Pe de altă parte, luni și marți au fost două zile bune pentru jucătorii români cu nervii tari. Luni, când piața a scăzut cu 5% , au cumpărat ieftin, ce au vândut fondurile străine de investiții, iar  marți, când piața a crescut cu 2%, au vândut la rândul lor în profit. Cei cu vocație de speculatori.

Ultimile zile au fost de fapt, bune pentru piață, care a fost trezită din acalmia cronică. Lichiditatea  (măsurată cu valoarea tranzacțiilor) a fost acceptabilă  luni (aproape 10 milioane de euro) și bună ieri, (17 milioane de euro). Brokerii obișnuiesc să spună că nu merită „să iasă din casă“ pentru mai puțin de 10 mil. euro.

Arhiva valabilă încă spune că este bine să citiți:


Pentru leicitește și:

Pentru Bursă  citește aici ...

Niște știri rele despre economia american- au turnat gaz pe focul celor care se tem că Marele Deranj chinezesc va provoca o nouă recesiune mondială.

Dar, dacă despre bursele occidentale se poate spune că are loc o corecție a exceselor din anii trecuți, marcați de noi maxime istorice, despre BVB nu se poate spune decât că abia începuse să crească și stă rău și din punctul de vedere al tendinței tehnice.


Indicele BET, care face media ponderată a variațiilor celor mai căutate 10 acțiuni de la BVB (fără Fondul Proprietatea),  a scăzut vineri sub nivelul de alarmă de la 6.400 de puncte.

Acest prag este încă un suport pentru reluarea creșterii indicelui, dar este noua țintă a tendinței de scădere curente, potrivit celui mai recent raport, emis lunea trecută, de Dan Rusu, șeful echipei de analiști de piață de capital de la casa de brokeraj a Băncii Transilvania, BT Securities.

Conform graficului de mai sus, scăderea ar putea coborî indicele până la următorul suport de la 6.280 de puncte, iar dacă ar crește  BET ar trebui să aibă suficientă forță să ajungă până la rezistența care i se opune la 6.700 de puncte.

Citește și

SENTIMENTUL de DIMINEAȚĂ: Cum spun profesioniștii că va fi ziua pe piețele financiare? În cel mai bun caz va fi confuză

Are și capitol de „DIDACTICE“, pentru începători


Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu