marți, 7 iunie 2016

Cât pierzi din banii ţinuţi în bancă şi la ce ne trebuie miile de terminale bancare? Ce zice BCR? Dar Conso.ro

Titlul unui comunicat de la BCR are o anume inocenţă a marketing-ului, în special şi una autentică, în general:

Spune că banca „dispune de o rețea de peste 2600 de terminale Self-Service, din care peste 600 acceptă tranzacții complexe”.

Wow! Tranzacții „complexe”! Cum să nu te duci la BCR?!!
Care era tranzacţia complexă în cauză?

Poţi să îţi pui bani în cont prin bancomat. Nu prin orice bancomat, desigur, ci prin anumite bancomate, „multifuncţionale” (vedeţi mai jos ce şi cum).

Păi, şi cum să nu se fi grăbit şi BCR să te ajute să-i dai banii pe mână, atâta vreme cât „La dobânzi pozitive, băncile oferă câştiguri NEGATIVE”, după cum zice Conso.ro.

Bine oamenii de la BCR îşi fac reclamă pe bună dreptate, dar şi Conso.ro îşi respectă statutul de cârcotaş. Conso va fi exagerând în multe, dar nu am văzut băncile să echilibreze cu o campanie de sens invers. Nu, mai că îţi vine să compari bancherii cu politicienii, care deşi penali, stau cocoţaţi la vârf şi candidează, căci ştiu că fraierii pot o să-i voteze.

Respectiv, banii tot în bănci o să şi-i ţină. De ce ar explica poporului ce este cu câştigurile astea ... negative!


„Existenţa dobânzilor negative este în continuare negată în România de către bănci şi de către autorităţi, dar deponenţii simt pe propria piele acest fenomen tot mai des, la scadenţa unui depozit, când constată că rămân cu mai puţini bani decât au depus la bancă, deşi dobanda afişată este pozitivă”, scrie Conso.ro.

Cei mai afectaţi sunt cei cu economii de valoare redusă, adică majoritatea (Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar spune că două treimi din deponenţi aveau mai puţin de 1.000 lei păstraţi în bancă, la sfârşitul lui 2015 - adaugă editorialistul de la Conso.ro.

Vedeţi mai jos calculele Conso.ro care arată pierderile la un depozit clasic, de 1000 de lei, pe 12 luni.

Cât priveşte comunicatul BCR, remarcabil este că pune costurile pentru o nouă operaţiune încă din paragraful 2.

În fapt, BCR a revenit în rândul lumii bune bancare şi nu se înţelege dacă la toate cele 2.600 de terminale: Poţi depune numerar  la „mașinile multifuncționale (MFM)” și la „ghișeele automate (APT)”. Persoanele fizice au posibilitatea să facă depuneri în LEI (la MFM și APT), EUR și USD (doar la MFM).

Comisionul pentru această nouă operațiune de depunere la mașinile multifuncționale și la ghișeele automate este de 2 lei pentru depunerile în lei și 1 EUR / USD pentru depunerile în valută.
Sigur ca da, comisioanele sunt cu 50% mai mici decât cele percepute la ghișeu. Limita maximă de tranzacționare este de 10.000 EUR / zi sau echivalentul în lei + mai spune comuncatul BCR.

Cât pierdem din banii ţinuţi în depozitele bancare

Comisioanele de administrare a contului şi de retragere de numerar, chiar şi la scadenţă duc câştigul deponentului pe minus la finalul perioadei de depunere, „în multe cazuri“, zice Conso.ro.

„Băncile cu dobânzi mici percep comisioane mari. Spre exemplu, UniCredit Bank are o dobanda de 0,65% pe an”. Din câştigul de 6,5 lei la un depozit de 1.000 de lei, mai rămân 5,1 lei după ce se scade şi impozitul de 16%. Statul este stat, dar „pe de altă parte, doar comisionul lunar de administrare este de 3 lei, adică 36 de lei pe an. Aproape de dobânda acordată de bancă este şi comisionul de retragere la scadenţă, de 0,5% din suma retrasă, dar nu mai putin de 5 lei.

Clientul pleacă acasă cu 964 lei din cei 1.000 de lei depuşi +  a socotit Conso.ro, care avertizează că „la scadenţe mai mici, situaţia este şi mai gravă”.

BRD –Groupe Societe Generale are o dobanda ceva mai mare, de 1,3% pe an, dar si comisioane de administrare semnificative si exprimate in euro, respectiv 0,7 euro/luna (aproximativ 3,15 lei pe luna, 37,8 lei pe an).

Şi nici dobânda cea mai mare nu garanteaza câştigul. Vedeţi o grămadă de alte socoteli în Conso.ro.
Aci vă mai spun doar să citiţi şi

Descoperă TOPUL COMISIOANELOR la bănci. De la trei sferturi dintre bănci pleci cu mai puţini bani decât le aduci în depozite


Aici FinZoom.ro a calculatr dobânda anuală efectivă (DAE) la depozite.

La ce ne trebuie terminalele „complexe”

Este evident, în bănci nu merită să-ţi ţii decât banii pentru cheltuielile curente. Ai nevoie de alte vehicule de economisire şi investiţie care să acopere costurile cu comisioanele în aşa fel încât să mai şi rămâi cu ceva în plus.

Ştie cineva despre ce vorbesc?

Este drept, BCR zice că a eliminat comisioanele de retragere numerar la terminalele self-service încă din octombrie 2015, iar costurile pentru celelalte tranzacții sunt cu până la 50% mai mici decât la ghișeu, a declarat Marian Ignat, director executiv digital banking, BCR.

BCR dispune de cea mai mare rețea de terminale Self-Service din piața locală: „o flotă de 2616 ATM-uri și terminale care acceptă depuneri de numerar și operațiuni complexe, și anume 1927 ATM-uri, 79 mașini multifuncționale și 529 de ghișee automate (echipamente tip Self-Service la care clienţii BCR, persoane fizice, pot efectua singuri operaţiunile dorite: plata facturilor, alimentarea conturilor curente sau rambursarea sumelor pentru cardul de credit) și 160 automate de schimb valutar”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu