luni, 25 ianuarie 2016

Adevărata problemă a fiecăruia dintre noi: CULMEA este că tot mai mulți bani fug din China!?

Să nu îți faci iluzii că va crește dobânda la depozitele tale firave... De ce?!

Nu te amăgi că poți câștiga din speculații pe tendințele curente ale burselor... De ce?!

De ce, în toate aceste zile și săptămâni, cineva va fi mai șmecher și va fi cu un pas și cu o minută înaintea ta și îți va lua banii, chiar și atunci când vei crede că ești pe plus?!

Uite de ce: întotdeauna un leu va fi luat de curentul unei sute de euro. Uite detalii de la un meseriaș...



Institute of International Finance calculează că, anul trecut, ieșirile nete de capital de pe piețele emergente au atins un nou record: 735 miliarde de dolari. Aceste iesiri au fost de șapte ori mai mari decât cele înregistrate în 2014. Costul mediu de finanțare în USD. pentru economiile emergente a ajuns acum la 6.7%, față de 5,3% anul trecut, spune Mihai Nichișoiu, partenerul nostru de la casa  de brokeraj Tradeville.

„Ray Dalio are sens când spune că aprecierea USD față de valutele emergente este un „short squeeze” gigantic. Lumea emergentă caută dolari americani pentru a-și plăti datoriile acumulate în ultima decadă”, scrie Mihai în cel mai recent comentariu al său. Mihai Nichișoiu este analistul de piețe externe al Tradeville și de flerul lui puțini se îndoiesc. Zic puțini, dar eu nu cunosc pe niciunul.

Datoriile pe care vor toți să le plătească repede „nu sunt deloc mici. Doar la nivel corporativ, acestea au crescut de la PATRU trilioane de dolari în 2004 la 18 trilioane de dolari în 2014. Cea mai mare parte a acestei creșteri s-a consumat între 2010 și 2014 - adică exact atunci când politica monetară americană a fost cea mai relaxată, iar China se plafonase la vârful unei ere economice sclipitoare, fără  precedent în istorie”, scrie Mihai Nichișoiu.

Discursul lui Mihai este imperturbabil. Așa că nu mă voi mai fandosi să-l editez. Iată ce a mai rămas de citat din el. Din discurs! La Tradeville puteți găsi mai multe astfel de dezvăluiri.

„Din cele 735 miliarde de dolari ($) ieșite anul trecut din lumea emergentă, nu mai puțin de $ 676 miliarde - adică peste 90% din suma totală - au privit direct China. Per total, Bloomberg estimează ieșiri și mai mari din China: $ 843 miliarde în primele 11 luni ale anului trecut“.

„Nici cifrele oficiale nu sunt departe de estimările private. În decembrie, rezerva valutară a Chinei a pierdut $ 108 miliarde, în ciuda unui excedent comercial de peste $ 60 miliarde și a unei aprecieri a euro în fața dolarului american la final de an. Rezerva valutară a coborât la $ 3,33 trilioane, față de aproape $ 4 trilioane în urma cu un an și jumatate. Bank of America Merrill Lynch calculează că, dacă cele mai înstărite trei procente din populația Chinei decid să scoată chiar și numai 7% din averile lor în afara granițelor, ieșirile ar fi de (încă) $1.5 trilioane“.

Acum vorbesc eu: vă faceți iluzii că partidul comunist mai controlează China? NU CONTEAZĂ! Fără opțiunea pentru capitalism a protipendadei  partidului comunist, am mai fi avut noi despre ce vorbi acum?! Și cine altcineva decât preferații partidului ar scoate banii Chinei din țară!!?

Iată ce sune Mihai. Nichișoiu, Mihai Nichișoiu de la Tradeville:

„Puneți toate aceste cifre în perspectiva: cel puțin teoretic, China continuă să fie un sistem închis. Chiar și așa, banii găsesc moduri de a pleca din țară. Pe de o parte, China parcurge un proces de internaționalizare. A ridica din nou bariere de capital impenetrabile este dificil. Pe de altă parte, percepția potrivit căreia autoritățile de la centru exercită încă un control eficient asupra periferiilor - și, de fapt, asupra sistemului în ansamblu - nu mai este validă.

Gândiți-vă, de asemenea, că cifrele de mai sus s-au înregistrat în condițiile în care alunecarea economiei chineze a continuat să fie un proces ordonat. Cum ar arata cifrele dacă fenomenul devine brusc incontrolabil?“

Mai contează dobânda la depozitul tău, intuiția ta de speculator sau ora la care te trezești ca să prinzi vârful pieței asiatice?! Nu dacă nu știi care este marele curent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu