miercuri, 20 ianuarie 2016

Marele deranj chinez trimite în ceață Bursa din București

Asa scriam acum doua saptămâni pentru Economistul. Acum revista a apărut și pot să vă spun ce am scris.

Mai întâi însă: de trei zile, indicii Bursei de Valori București (BVB) scad cu 2 până la 5 % pe zi.

Dar nu este vorba doar de scăderea cotațiilor.

Bursa română de valori suferă de o criză cronică de creștere.

Are puțini mușterii, companii dornice să se listeze, sau investitori care să-i asigure activitatea ferventă specifică pieței de capital a unei țări cu un PIB de 150 de miliarde de euro.



Capitalizarea BVB este destul de mare, 30 de miliarde de euro, dar este asigurată de doar câteva companii, iar tranzacțiile cu acestea nu au reușit decât o lichiditate medie de nici 7,9 milioane de euro pe zi, anul trecut. Este sub plafonul de 10 milioane de euro zilnic. Abia peste acest plafon brokerii obișnuiesc să spună că merită să iasă din casă și să intre în piață.

Ce-i mai lipsește BVB, care în ciuda reformelor făcute de conducere în ultimii ani,  de 20 de ani nu reușește desprinderea de tânără speranță?

„Listări, listări, listări“, ne spune un broker. Și un „sistem de deduceri / inlesniri fiscale / birocratice / administrative pentru investitorii de retail care ar veni cu banii spre piața de capital“.

„Cheia dezlănțuirii potențialului imens, pe care îl înmagazinează atât bursa cât și economia Romăniei ar putea fi o bancă de investiții cu capital local (pe modelul DLJ - Donaldson, Lufkin & Jenrette din SUA anilor ’60 – ‘90)“, propune Ovidiu Dumitrescu.

 „Putem vorbi și de infrastructură, de lipsa unei piețe de short veritabile sau de lipsa unei piețe de derivate pentru acțiunile BVB, dar cred că principala problemă este finanțarea și aici lipsa de încredere generalizată face dificil succesul unor listări de companii private, fără garantarea subscrierii. Aici, o companie care ar avea în centru activitatea de cercetare ar putea reuși, cu un capital relativ modest, să spargă cercul vicios al lipsei de investitori, care duce la o lipsă de emitenți, iar aceasta, la rândul său, provoacă o lipsă de interes din partea potențialilor investitori“, își încheie demonstrația  directorul de la Tradeville .

Mai mult în Economistul.ro

Un comentariu:

  1. Si totusi ... "China nu se va confrunta cu o încetinire „cataclismică“ a creşterii economice, iar turbulenţele de pe pieţe de săptămâna trecută au avut legătură mai degrabă cu mecanismele de întrerupere temporară a tranzacţionării, care n-au fost bine concepute, a declarat câştigătorul Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, citat de Bloomberg" .... http://totuldesprebaniitai.com/2016/01/14/in-ciuda-aparentelor-china-nu-este-aproape-de-colpas/

    RăspundețiȘtergere