joi, 7 ianuarie 2016

Ce despăgubiri mai plătim? Moştenitorii unei companii cinematografice din anii ’30 cer despăgubiri de 2 mld. de euro statului român

giphy.com
Jak Sukyas şi Edward Sukyas, doi fraţi născuţi în România, cer statului  român despăgubiri pentru bunurile  firmei Cinegrafia Română (CIRO Films), expropiate de regimul comunist.

În anii ’20, Melik Soukias (unchiul reclamanţilor), cetăţean american cu domiciliul în SUA, a început să cumpere filme de scurtmetraj, mute, în alb şi negru, cu Charlie Chaplin.

Acum, cei doi frați au chemat în judecată statul român şi RADEF România Film (Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „RomâniaFilm“). Ministerul Finanţelor, – care reprezintă statul român în acest proces – a făcut o solicitare de servicii pentru avocaţi care să îi reprezinte în acest caz, potrivit ZF.ro.



CIRO a fost înfiinţată la mijlocul anilor ’20 în Bucureşti și ar fi fost lideră în industria producţiei şi postproducţiei de pelicule cinematografice, în zona balcanică.

În 1948, regimul comunist ar fi expropriat CIRO, companie deţinută atunci de către unchiul şi tatăl reclamanţilor. Ulterior, compania ar fi fost condusă de companii de stat, iar ultima succesoare este RADEF România Film, o regie autonomă aflată în subordinea Ministerului Culturii.

Detalii în ZF.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu