marți, 12 ianuarie 2016

SENTIMENTUL de DIMINEAȚĂ: Ziua promite recuperarea unora din pierderile de ieri. Cum vom afla dacă China și-a încheiat scufundarea

Aseară Extremul Orient și-a deschis piețele dezamăgitor, arătând că speranțele în sfârșitul „Marelui deranj chinez“ ar fi , la rândul lor, cam extremiste.

La București, euro deschide piața interbancară sub maximul ultimeloper 30 de zile, la 4,5329 lei.

Cele mai mari șanse sunt ca, la Bursa de Valori București (BVB) cotațiile să înceapă ziua de azi confuz, în așteptarea validării pariurilor marilor speculatori europeni, care văd cele mai mari trei burse europene începând în creștere.

Parcă nici euro nu ne-ar da prea mari emoții, chiar dacă, în cel mai rău caz, va ataca maximul ultimelor 30 de zile, de pe interbancară, de la 4,54 lei.

Ca să vedem sorții zilei ne uităm la speculatorii care pariază pe evoluțiile viitoare ale indicilor marilor burse europene, prin instrumente derivate de la aceștia, văd creșteri la deschidere de a  0,5 % pentru indicele londonez FTSE 100, de 0,8% pentru indicele DAX de la Frankfurt, în timp ce indicele parizian CAC 40 ar câștiga 0,7%3%.

În Asia, la sfârșitul zilei lor, bursele abia au reușit să stea deasupra minimelor ultimilor patru ani, dar  prețul petrolului brut se apropie de recordul unei prăbușiri de 20 % în mai puțin de două săptămâni.

Lumea este îngrijorată de încetinire a creșterii economice a Chinei și de impactul acesteia asupra piețelor emergente, printre care se află și România.


Am stat de vorbă cu mai mulți profesioniști ai pieței și toți sunt îngrijorați de China, chit că unii - mai puțin („Crezi că marii strategi nu au inclus marele deranj în preț, deja?!“ „ Are grijă partidul să aibă China o aterizare ușoară“). Iar alții - mai mult („Până când nu se echilibrează excesele cu alte excese, nu se oprește scufundarea“). Veți vedea săptămâna viitoare în revista Economistul ce mi-au mai spus.

Ce ne așteaptă

Oricât de ciudat vi s-ar părea, m-au încurajat tot ce mi-au spus profesioniștii. Ceea ce trasnmit ei este că echilibrele sunt dinamice, se refac. Parcă ți-ar veni să screyi că totuși, marele deranj a trecut deja de ce a fost mai rău, deși meciul nu pare câștigat, nu încă.

Azi s-ar cuveni să fie o zi de recuperare la Bursa din București, după căderea de ieri cu peste 1% ale tuturor indicilor  bursieri de la București (cu aproape 2% pentru indicele BET Fi, al societăților de investiții financiare (SIF) și al Fondului Proprietatea (FP). Lichiditatea nu a fost ridicol de mică. O valoare a tranzacțiilor echivalentă cu 6,7 milioane de euro este suficient de mare ca să confirme soliditatea tendinței de scădere.  Chiar dacă este mică față de potențialul pieței, BVB ne-a obișnuit cu  subperformanțe la acest capitol, după ce a dispărut stimulul marilor listări ale statului.

Ca să afle ce-i așteaptă, în afară de calcule fundamentale, de PIB și alte minunății, analiștii își pleacă urechea și la ce spune analiza tehnică, chiar dacă doar cei stăpâni pe competența lor o  și recunosc. Aceștia își setează reacțiile pe termen scurt, după indicațiile analizei tehnice și au grijă să stea în strategia la care au ajuns în urma analizei fundamantale.

Amândouă tipurile de analiză lucrează cu cifre și matematică, Analiza tehnică adaugă în plus, grafica și niște praguri cheie ale cifrelor, Suport și Rezistență, în funcție de care estimează tendințele.

În Suporturi se opresc căderile, dacă acele suporturi sunt destul de puternice și sunt realmente suporturi pentru creștere, iar în Rezistențe se opresc creșterile, dacă sunt resistența la creștere destul de puternice.

Vezi capitolul „DIDACTICE“ pentru mai multe explicații.

Să vedem ce idei ne dă analiza tehnică.

Indicele BET, care face media ponderată a variațiilor celor mai căutate 10 acțiuni de la BVB (fără Fondul Proprietatea), s-a apropiat luni și mai mult de nivelul de 6.400 de puncte, care este noua țintă a tendinței, potrivit raportului săptămânal emis în luni dimineață de Dan Rusu, șeful echipei de analiști de piață de capital de la casa de brokeraj a Băncii Transilvania, BT Securities.

În graficul de mai jos avem, iată  mai multe suprorturi și rezistențe.


„Deși pragul de siguranță al scenariului anterior era de 6.880 puncte, iar acesta părea, inițial, că va face față și va relansa piața, volatilitatea de pe piețele internaționale a antrenat și la noi un val de scăderi.

Corecția de la maximele din vara anului trecut este ceva mai complexă decât estimasem inițial, și poate duce prețurile și până la 6.400 - 6.280 puncte (niveluri asupra cărora avertizam încă din octombrie 2015, ca variantă alternativă)”, scrie Dan Rusu.

Într-un caz mai optimist, „scăderile s-ar putea opri la 6,700, dar Suportul acesta este unul minor și șansele sunt destul de mici ca să reușească să întoarcă piața“, mai spune Dan Rusu.


DIDACTICELEUn indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România).

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indicii bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă - este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut - este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.


Avertisment

Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.
Mai mult, când este vorba de „sentimente de piaţă”, dincolo de aspectele analitice, ac estea pot exprima intuiţii, care se dovedesc a fi corecte de cele mai multe ori, dar care pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu