Portofolii pentru orice vârstă

Mai întâi, citește ESENȚIALUL


Apoi citiți, mai jos, cotidianul, știrile cele mai recente

Cum să strângi bani la 25-30 de ani şi cum să-i investeşti. Dar la 40-50, sau la 60 de ani?

AMINTIȚI-VĂ!

Fiecare vârstă îşi are priorităţile ei şi pentru fiecare vârstă există un mod de a face banii să lucreze în scopul atingerii ţintelor pe care un om şi le doreşte.Câte vârste - atâtea tipuri de portofolii de economii şi investiţii. Iată câteva idei mereu valabile, pe care le-am cules din piaţă

De multă vreme este încetăţenită următoarea structură.

- 30-40 ani: 75% active cu risc (fonduri de actiuni, actiuni, obligatiuni corporatiste şi de randmanet înalt) / 25% active sigure (fonduri de obligatiuni, titluri de stat, depozite)

- 40-50 ani: 50% active cu risc / 50% active sigure

- 50-60 ani: 25% active cu risc / 75% active sigure

- 60-65 ani: 10% active cu risc / 90% active sigure

>65ani: 100% active sigure


SÂMBĂTĂ, 26 MARTIE 2016


Companiile de stat fac spectacol în SEZONUL DIVIDENDELOR. Câștiguri aproape sigure ca dobânzile bancare, doar că mult mai mari

SEZONUL  DIVIDENDELOR continuă!

Puțini oameni serioși mai pot invoca riscul în cazul achiziției acțiunilor, bine plătitoare de dividende, ale companiilor energetice de stat listate la Bursa de Valori București (BVB). 

Este vorba de companii solide, cu performanțe previzibile și care acum oferă dividende la fel de sigure ca ale unor depozite bancare, dar de multe ori mai mari.

Dividendele sunt părțile din profiturile companiilor, care se distribuie acționarilor, adică proprietarilor acestora.

De ce sunt atât de sigure dividendele companiilor energetice de stat. Pentru că statul vrea dividende mari de la ele. Este lege!

Compania transportatoare de țiței prin conducte Conpet Ploiești(simbol bursier COTE) și-a adăugat recent oferta de dividend, la cele ale Romgaz (SNG), și ale operatorilor unor monopoluri de stat de transport pe magistralele naționale Transelectrica (TEL)  și  Transgaz (TGN).

Sunt acțiuni de companii cu performanțe relativ sigure, deoarece, cu excepția Romgaz (SNG),  tarifele de transport ale celorlalte sunt luate prin decizii ale autorității de reglementare în energie. Și tarifele sunt cunoscute cu multă vreme înainte.

Prin urmare analiștii nu au mari bătăi de cap să estimeze profiturille celor patru.

Toate sunt așa numitele acțiuni defensive, de care am mai vorbit și noi, acțiuni care au un comportment de piață cel puțin satisfăcător, indiferent de mediu. Și în vremuri de criză se consumă petrol, gaze și electricitate, chiar dacă în cantități mai reduse.

Cele patru propun rate de câștig din dividende (randamentul dividendului) între 8% (TGN) și 19% (COTE), de multe ori mai mari decât dobânzile la depozite și cel puțin la fel de sigure. (sau chiar zeci de ori – la COTE)

Cea mai mare rată de dobândă la depozitele bancare noi este de 1,5%, pe un an, potrivit BNR!

Or, ca să încasezi dividendele la acțiunile de mai sus, nu trebuie să blochezi banii decât până la sfârșitul lunii iunie. Iar banii vor veni cel târziu până spre toamnă.

(Ca să nu mai zic că niciodată nu a fost recomandabil să-ți ții banii la o bancă generoasă cu dobânda, căci mai mereu asta ascunde un dichis, ceva).

Între timp, după ce ai vândut acțiunile (care își vor da dividendul promis), poți să bagi aceiași bani și în depozite, dacă ai așa o mare pasiune pentru bănci. Șe le iei și acestora dobânda.

Și să nu mai spun că, de obicei, vinzi acțiunile  la prețuri mai mari decât cele de achiziție, căci multă lume  le vrea dividendele, iar prețul acțiunilor este în creștere.

Cât și până când?

Hai să facem un simulator.

JOI, 24 MARTIE 2016


SEZONUL DIVIDENDELOR - Câștig mare, fără bătaie de cap, pe o acțiune defensivă

SEZONUL DIVIDENDELOR continuă cu o veste excelentă.
Transelectrica (TEL) a anunțat în această dimineață dividendul brut pe care îl propune spre aprobare acționarilor.

Dividendul de 2,65 lei / pe acțiune aduce un randament brut de 9,1% la prețul de închidere al sesiunii de tranzacționare de ieri,  de la Bursa de Valori București (BVB).

Randamentul de 9,1% este de peste șase ori mai mult decât cea mai mare dobândă la un depozit bancar.

Randamentul dividendului brut este raportul dintre acesta și prețul acțiunii.

Interesant este că deunăzi tocmai am dezbătut cazul Transelectrica în legătură cu investițiile pentru pensie.

MIERCURI, 23 MARTIE 2016


CUM CITEȘTI: Cele mai mari câștiguri din lume au fost la Bursa din București - în ultimii 16 ani

Cine ar fi investit acum 16 ani în companiile din structura indicelui BET al Bursei de Valori București (BVB) ar fi înregistrat acum cel mai mare câștig, în comparație cu principalii indici europeni, americani sau asiatici, potrivit calculelor colegilor de la ZF.ro.

Adică un câștig de 12 ori mai mare decât investiția în indice.

Desigur, plasamentul ar fi trebuit să se facă în aceleași proporții în care cele 10 acțiuni din  coșul indicelui intră în compoziția acestuia. Este vorba de cele mai importante 10 acțiuni de la BVB, cu excepția societăților de investiții financiare.

Și ar mai fi trebuit ca, odată cu ieșirea sau intrarea unor acțiuni din coșul indicelui, investitorul să fi făcut aceleași modificări.

Titlul este atrăgător, l-am dat și eu de dragul Bursei. Comparația este bună, mobilizatoare, dar cât de relevantă este?


Marți, 2 Februarie 2016

Variante de portofolii de vreme rea pe piață

Patru manageri de investiții și un broker spun că pierderile bursiere din primele trei săptămâni ale anului nu ar fi decât corecții. E drept, corecții foarte severe la excesele anterioare. Eu îi citez în Economistul.

„Cele mai potrivite plasamente cu un orizont investițional de minim trei ani se vor putea realiza tot în active financiare de tipul equity (valori mobiliare, acțiuni – n.r.). Prima parte a acestui an s-ar putea să aducă din nou oportunități importante în ceea ce privește acțiunile listate pe piața BVB”, spune Adrian Danciu, directorul societății de administrare a investițiilor SAI Broker Cluj Napoca. 

Urmează sezonul dividendelor la Bursa din București.




JOI, 28 Ianuarie 2016

Creștere de nici 1,5% pe acțiunile Băncii Carpatica, în ciuda veștii minunate a tranzacției cu Nextebank

Joi, 28 ianuarie 2016, la ora 16:38:43, acțiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) nu creșteau decât cu 1,48%, până la 0,103 lei,  pe o lichiditate modestă. Acum o săptămână, prețul era 0,09 lei.

Banca pare că și-a găsit salvarea, Nextebank preia 20% din BCC şi ar urma să devină acţionar majoritar după o viitoare subscriere, dar piața nu pare excesiv de încântată.

Comparați cu Albalact (ALBZ) care crește aproape cu proporția maximă permisă de mecanismul bursei (14.8%, aproape de 15%), după ce a fost raportată preluarea de către gigantul francez Lactalis.


PORTOFOLII. Cele patru belele care au speriat Lumea. Acțiunile ar trebui să mai scadă măcar 15%, ca să merite cumpărarea

Este clar că ne aflăm într-un punct de inflexiune pentru toți indicii majori, iar acest lucru poate genera oportunități.

Una dintre oportunități ar fi de aceea de „a genera profit pe termen lung prin cumpărarea de acțiuni la un nivel cu 15-20% mai jos față de cel actual”.

Însă este necesară „orientarea către fundamentele economice și către companiile care au fost trase în jos de corecțiile generalizate, dar care realizează profituri în creștere, cum sunt cele din sfera tehnologiei, a bunurilor de consum, telecomunicațiilor, din industria farmaceutică, a serviciilor medicale”, scrie Daniela Vasile, care administrează portofolii individuale de milioane de lei la firma de investiții Certinvest, al cărei director general adjunct este.


LUNI, 18 Ianuarie 2016

Ce fel de încredere îmi inspiră prăpădul de la Bursă. Indicii scad la București cu peste 4%, dar eu la primăvară mă duc în Cipru

Așa cum insinuam recent, cash-ul și plasamentele similare au fost soluția de refugiu temporar în fața incertitudinilor.

Așa că, pentru cititorii Cum Să Faci Un Leu, prăbușirea Bursei nu ar trebui să fie un motiv de panica.

Bursa de Valori București (BVB) și celelalte piețe de acțiuni ale lumii au ales prăbușirea, ca metodă de echilibrare a riscurilor.

Toți indicii BVB scad cu peste 4% la ora 12:40, ceea ce este mult și pentru  această piață mică.

Ei, eu acum, cu cash-ul meu și cu ce aveam deja, aș vrea să ajung repede la un portofoliu de aproape pensionar. Să am și un cont de economii și fonduri mutuale, monetare și similare, fonduri de obligațiuni (oricât de mici ar părea dobânzile) și ceva  diversificate.

Să zicem: 15% cont de economii, 20% fond monetar (inclusiv unul cu capital protejat), 35% fond de obligațiuni, 10% fond diversificat echilibrat, 10 % fond echilibrat flexibil (ca să câștig ceva din agitația de pe piețe) și 10% fond de acțiuni, totuși, de gust.

Pentru că diversificarea activă în funcție de obiective este întotdeauna soluția.

CITEȘTE mai MULTE:

Despre cum se fac portofoliile în funcție de obiective
în:

CUM SĂ STRÂNGI BANI LA 25-30 DE ANI ŞI CUM SĂ-I INVESTEŞTI. DAR LA 40-50, SAU LA 60 DE ANI?

și 

SPUNE CA LA DOCTOR: 33% – 33% - 33%. AFLĂ PROPORȚIA DE AUR A FINANȚELOR TALE PERSONALE ȘI UNDE ESTE DIFERENȚA PÂNĂ LA 100%

Liderii celor mai mari firme de investiții din România
și ai Bursei la deschiderea zilei de tranzacționare:
Milan Prusan, (ING), Dan Nicu (BRD AM),
Robert Burlan (RAM), Lucian Anghel (BVB),
Dragoș Neacșu (EAM), Aurel Bernat (BTAM)
și Ludwik Sobolewski (BVB)
“Pe vremea mea” se spunea că suma viciilor unui bărbat (femei – tutun – băutură) trebuie să fie totdeauna 100% și că, dacă omul nu-și înșeală nevasta, sigur va fuma de 50% și  va bea de restul. Si „viță vercea”.

TOT articolul AICI


 CITEȘTE Și


DESCOPERĂ Banii în bătaia vântului la burse. Atunci când orice informație spulberă optimismul naivilor și îi încântă pe oportuniști




cu discalimerul cuvenit ca performantele anterioare nu le garanteaza pe cele viitoare...





JOI, 14 Ianuarie 2016

DESCOPERĂ refugii pentru bani, în vremuri tulburi. Aurul și argintul nu mai sunt refugii, nu „de azi pe mâine“

Este deja de multă vreme o obsesie obositoare să cauți în aur refugiu de vreme rea, pentru bani.

Sună deja a banalitate să spui că aurul este bun atunci când:

> Când e vreme rea pe piețele financiare.

> Când dobânzile la bancă sunt ridicole, când  bursa nu mai merge, și nu poți avea încredere în nici o tendință pe termen mediu.

> Și mai ales când ai o prejudecată, încă stăruitoare față de fondurile mutuale. (Asta e chiar caraghios: ai risca la Bursă, că e mai confortabil să ți-o faci cu mâna ta, dar nu ai avea încredere în niște profesioniști veritabili ai investițiilor).

Și ce apetisant pare atunci, să te îndrepți spre aur, dacă obsesia așa comandă!

Nici nu e greu: BCR și Piraeus Bank vând monede și lingouri de cinci grame sau de un kilogram, ca să nu mai vorbim de instrumentele derivate foarte riscante, ușor de găsit pe net.

Și totuși, aurul nu pare că este soluția bună. În nici un caz pentru cei care nu sunt capabili să aștepte cu anii, în cazul unor pariuri greșite. Cu atât mai mult când te minți și îți spui că de refugiezi în bijuterii. (Ăsta este un alt subiect)

Cotațiile metalelor prețioase și ale instrumentelor financiare bazate pe ele rămân jos, de câteva luni la nivelurile minime din ultimii cinci ani.

Nu prea ai în ce te refugia? Sau poate acum ar fi cazul să intri pe aur? Să vedem ce spune un profesionist



MIERCURI, 6 Ianuarie 2016

DESCOPERĂ BANII: Forţa portofoliului de fonduri de a lua în stăpânire riscul. Modelul celor mai performante fonduri

Nici o criză nu este suficient de puternică pentru a opri ciclurile fireşti ale creşterii economice.

Oricât de îndelungată, de neobişnuită sau de "atipică" ar fi, o criză nu poate decât să obstrucţioneze creşterea.

Dar nu s-o şi oprească.

Uneori, cam la un secol odată, obstrucţia este suficient de derutantă încât unii să o confunde cu sfârşitul lumii, dar niciodată nu este mai puternică decât forţa vitală de creştere a unei economii serioase.

Fondurile mutuale de acţiuni captează forţa vitală a unei economii, o întreţin în folosul tuturor şi o fructifică în beneficiul investitorilor lor.

Cu fondurile de acţiuni, bine şi corect construite, administrate şi folosite, se poate trece peste prăpastia oricărei crize.

În ultima zi a anului trecut am început să căutăm sensuri în portofoliul virtual al celor mai performante fonduri mutuale româneşti de pe piaţă.


Ce am descoperit?



MARŢI, 5 Ianuarie 2016

DESCOPERĂ BANII: Fascinaţia portofoliului în care apar acţiunile. Ce nu am apucat să spun despre cele mai performante fonduri mutuale diversificate

Scriam acum vreo cinci ani despre un anume fond mutual, ca despre un anume personaj de-al lui Shakespeare. "Împlânzirea riscului" era supranumele pe care îl găsisem acelui fond.

Dacă există o disciplină în reţeta bogăţiei, atunci disciplina aceea este cea cu care se construieşte, se îngrijeşte şi mai ales se foloseşte un fond mutual diversificat.

"Nu-ţi plăteşti impozitele sau vacanţele anuale cu banii dintr-un fond de investiţii diversificat, ci (eventual) cu banii dintr-un fond de investiţii monetar sau de obligaţiuni. Banii dintr-un fond de investiţii diversificat îi foloseşti ca supliment la costul unui eveniment major previzibil peste câţiva ani: o locuinţă nouă, sau nunta fiului ori a fiicei care abia şi-au început liceul". Aşa gândeam acum cinci  - şase ani.

Întretimp, fondurile diversificate au devenit ele însele de o varietate bogată bogată.

Pânâ într-atât de bogată, încât nu am mai avut timp să le includ în articolul...
DESCOPERĂ BANII: Portofoliul cu cele mai performante fonduri mutuale în 2015...,
... postat în ultimele ore ale anului 2015.

A trebuit să plec la petrecerea de Anul Nou, tocmai când ajunsesem cu descrierea la ce era mai palpitant în portofoliu: categoria fondurilor diversificate, cele în care încep să apară acţiunile.

Să continuăm acum, cu fondurile diversificate, o altfel de petrecere.




JOI, 31 decembrie 2015

DESCOPERĂ BANII: Portofoliul cu cele mai performante fonduri mutuale în 2015. La ce ne mai foloseşte acum

Randamentul unui portofoliu care ar fi fost constituit, chiar acum un an, cu cele mai performante 11 fonduri mutuale româneşti în lei, ar fi de 5,43%, în vreme ce pierderile pe indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) ar fi de mai mult de 1,1%.

Ce sens mai are să calculăm acum ceea ce nu mai putem câştiga, dacă nu am investiti la timp?

Avem multe de învăţat dintr-un top al performanţelor fondurilor mutuale şi, de aceea, am construit portofoliul acesta imaginar.

Am făcut-o inclusiv de dragul regulii minunate a diversificării.


16 decembrie 2015

Revoltă la SIF Transilvania. Mai multe fonduri de investiții și acționari importanți cer schimbarea managementului

Radu Toia
Un grup de acționari SIF Transilvania  (SIF3) care dețin împreună 8,09% din acțiunile  “solicită modernizarea și reformarea societății” și, în acest scop, „a înaintat o cerere de convocare a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) către conducerea” SIF3, potrivit unui comunicat al grupului, emis în această dimineață.

Managementul defectuos ar fi adus pierderi de peste 50 de milioane de euro în activele SIF Transilvania, “din cauza practicilor și politicilor îndoielnice, a lipsei de viziune și de transparență în procesul decizional”, se spune în comunicatul citat de Cum Să Faci Un Leu.

Grupul de acționari intenționează propune "schimbarea managementului și revizuirea modelului actual de business, în vederea eficientizării activității societății, pregătirii și alinierii SIF Transilvania la practicile de bună guvernanță de la nivel european”, se spune în comunicat.

Acționarii semnatari sunt: fondurile deschise de investiții (mutuale) Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index, fondul de pensii private "Pensia mea", fondul de investiții Broadhurst Investments Limited și acționarii individuali  Corin Ioan Trandafir (avocatul moștenitorilor familiei Malaxa), Ilie Stoichescu, Constantin Frațilă (unchi contestatar al președintelui SIF3 Mihai Fercală), Maria Alexandra Frațilă ,Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu și Radu Toia, fost director al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, predecesoarea Autorității de Supraveghere Financiară pe piața de capital.


Cum își vor face inventarul fondurile de pensii. Regulile au fost puse în dezbatere publică de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Fi­nanciară (ASF) a publicat pe site-ul său proiectul de normă privind inventarierea elementelor patrimoniale (active, datorii şi capitaluri proprii) ale fondurilor de pensii private. Proiectul este pus în dezbatere publică, până pe 8 ianuarie 2016.

ASF spune că norma pe care o emite  are  în vedere absența din cadrul legislativ secundar aplicabil fondurilor de pensii private a instrucţiunilor specifice referitoare la inventarierea în cauză, potrivit notei de fundamentare a proiectului, citată de blogul de finanțe personale Cum Să Faci Un Leu.

Fondurile de pensii private (pilon II şi III) dispun de active de peste 24 miliarde de lei și majoritatea plasamentelor sunt în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor.



15 decembrie 2015

PORTOFOLII Cu compania mamă preluată de chinezi, Rompetrol Rafinare crește cu proporția maximă permisă de mecanismele Bursei

Înainte de închiderea zilei de tranzacționare, acţiunile Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) cresc cu 14,76%, aproape de limita maximă impusă de mecanismele Bursei de Valori București.

La prețul de 0,0482 lei / acțiune RRC, valoarea companiei (capitalizarea bursieră) este de peste 1,85 miliarde de lei.

Reuters a scris că China Energy Company a convenit preluarea unei participaţii de 51% la KMG International, fostul Rompetrol Group, în cadrul unor acorduri în valoare totală de patru miliarde de dolari semnate luni la Beijing, în industria petrolului şi gazelor, telecomunicaţii şi energie nucleară.

KMG International, înregistrat în Olanda, este cel mai mare acţionar al Rompetrol Rafinare cu 48% din acţiuni. Statul român deţine 44,69% din RRC.

14 decembrie 2015

Nimănui nu trebuie să-i lipsească din portofoliu, din moment ce este....

LĂPTĂRIA de BANI: Fondul Proprietatea își mai rade 550 de milioane de lei din capitalul social ca să dea pseudo- dividende acționarilor

Fondul Proprietatea (FP) continuă să se comporte ca o lăptărie de bani, sub acoperirea titulaturii de fond de investiții.

Acționarii Fondului Proprietatea (FP), care vor participa la adunarea generală extraordinară din 27 ianuarie, vor fi de acord probabil, în marea lor majoritate, să/și dea 549 milioane de lei, șterse în acest scop din capitalul social,

Operațiunea se va realiza prin reducerea valorii nominale a acţiunii de la 0,9 lei la 0,85 lei, ca urmare a acțiunilor FP răscumpărate de acesta și anulate ulterior.



8 decembrie

Spune ca la doctor: 33% – 33% - 33%. Află proporția de aur a finanțelor tale personale și unde este diferența până la 100%

Liderii celor mai mari firme de investiții din România
și ai Bursei la deschiderea zilei de tranzacționare:
Milan Prusan, (ING), Dan Nicu (BRD AM),
Robert Burlan (RAM), Lucian Anghel (BVB),
Dragoș Neacșu (EAM), Aurel Bernat (BTAM)
și Ludwik Sobolewski (BVB)
“Pe vremea mea” se spunea că suma viciilor unui bărbat (femei – tutun – băutură) trebuie să fie totdeauna 100% și că, dacă omul nu-și înșeală nevasta, sigur va fuma de 50% și  va bea de restul. Si „viță vercea”.

La fel, un portofoliu de economisire și investiție pare echilibrat dacă posesorul își ține:

I. o treime, sau 33%, în cash (inclusiv conturi de economii,  depozite bancare pe termene mai scurt de șase luni, dar  și în fonduri  de investiții monetare),

II. 33% în instrumente de investiții pe termen mediu (depozite bancare pe un an,  fonduri de investiții mutuale de obligațiuni, sau cu diferite rețete de plasamente în obligațiuni și acțiuni) și

III.  33% pe termen lung, dacă nu ești prea apropiat de pensie, în fonduri de acțiuni și chiar în acțiuni la bursă.

În stabilirea proporțiilor acestor contra-vicii, vârsta contează  și, ca în anecdota cu viciile bărbatului, contraviciile economisitorului trebuie să însumeze 100%. La vârste fragede, contraviciul al III - lea , al acțiunilor, bate dincolo de 50%. La vârste înaintate domină contraviciul I, al cash-ului și investițiilor pe termen scurt, neriscante.

TOT articolul AICI


27 noiembrie

PORTOFOLII: Economiile inteligente şi secretul coşului cu ouă




„Nu ne ţinem banii în fondurile mutuale decât câteva luni”, spun investitorii atunci când sunt întrebaţi pe ce perioadă vor să facă plasamentul sau, cu alte cuvinte, în ce tip de find mutual.
Şi totuşi, media de deţinere a titlurilor unui fond al OTP Asset Management este de 560 de zile. 

Adică oamenii îşi propun să stea puţin în investiţie, dar stau mai mult, mult mai mult, nu doar pentru că sunt nehotărâţi şi nesiguri, ci şi pentru că nu ştiu să-şi gospodărească bine finanţele personale, nu sunt suficient de informaţi şi acţionează mai degrabă instinctiv. 


„E păcat să stai atât de mult timp într-un fond cu risc scăzut dar şi cu câştiguri reduse, când poţi profita mai mult din plasamentul în alte fonduri”, comentează Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management, Declaraţia a fost făcută cu ocazia lansării a cinci portofolii de fonduri mutuale, prin care se urmăreşte diversificarea investiţiilor, respectiv a riscurilor. Portofoliile au fiecare în coşul lor până la trei fonduri de tipuri diferite.

Vezi mai multe AICI
 
26 noiembrie 2015

Încep vânzările de fonduri mutuale în pachete adaptate la diferite profile de risc

Începând din decembrie, OTP Asset Management (OTP AM) va vinde titlurile fondurilor mutuale pe care le administrează şi în pachete ajustate la principalele categorii de profile de risc, potrivit Danielei Ştefu, director general adjunct al companiei, una dintre cele mai importante de pe piaţă, mai ales prin varietatea ofertei.
„OTP Asset Management România propune investitorilor cinci portofolii de fonduri de investiții construite în funcție de orizontul de timp recomandat și de nivelul de risc acceptat”, spune Daniela Ştefu. Cele cinci portofolii au primit şi denumiri sportive, în ideea că riscul face parte din joc, dar joci cu atât mai puţin riscant - cu cât alegi mai bine ce sport ţi se potriveşte mai mult.

Astfel, portofoliul TENIS îşi propune să obţină un câştig moderat, superior produselor clasice de economisire în condiţii de risc redus. Portofoliul este compus din titlurile fondului monetar OTP ComodisRO în proporţie de 60%, cele ale OTP Obligaţiuni – 35% şi ale fondurlui de acţiuni OTP AvantisRO – 5%. Perioada recomandată de investiţii pentru acest portofoliu este de 1-3 ani.

Mai departe vezi AICI





Fiecare vârstă îşi are priorităţile ei şi pentru fiecare vârstă există un mod de a face banii să lucreze în scopul atingerii ţintelor pe care un om şi le doreşte.
Câte vârste atâtea tipuri de portofolii de economii şi investiţii. Iată câteva idei mereu valabile, culese pe parcursul anilor.

Esenţa structurii diferitelor portofoliii la diferite vârste este valabilă de multă vreme încoace.

- 30-40 ani: 75% active cu risc (fonduri de actiuni, actiuni, obligatiuni corporatiste şi de randmanet înalt) / 25% active sigure (fonduri de obligatiuni, titluri de stat, depozite)

- 40-50 ani: 50% active cu risc / 50% active sigure

- 50-60 ani: 25% active cu risc / 75% active sigure

- 60-65 ani: 10% active cu risc / 90% active sigure
>65ani: 100% active sigure

Dacă tinerii de azi se gândesc la pensie, atunci „la un randament mediu de real de 3,30% pentru perioada activă din viaţa investitorului şi de 1% peste 65 de ani, trebuie să economisim 20,2% din venituri, timp de 35 ani, pentru a avea la pensie 60% din venitul mediu lunar înregistrat în perioada activă”, îmi spunea acum vreo doi ani Mihai Purcărea, directorul de investiţii al celei mai mari firme româneşti de administrare de investiţii, Erste Asset Management România.

Nu ai bani de pus deoparte? Îţi trebuie un plan bun


Nimeni nu are destui bani pentru ceea ce îşi propune. Cei cu resurse mici se află în lipsuri cu atât mai flagrante cu cât banii sunt mai puţini. De aceea, aparent paradoxal, este cu atât mai necesar să economisească, să strângă şi să investească puţinul pe care îl pot rupe din cheltuielile curente.

Investitorul trebuie să aibă un un plan sistematic de economisire”, imi spune mereu Daniela Vasile, director de portofolii individuale la firma de administrare a investiţiilor Certinvest.

Vezi mai departe AICI

Întâi de toate, însă, la orice vârstă şi în oricare dintre cazuri, investitorul trebuie să pună deoparte şi să păstreze separat, echivalentul a şase luni de cheltuieli curente în depozite şi instrumente cu venit fix, înainte de alcătuirea unui portofoliu.

Este bine, pentru că piaţa poate produce vertij şi, dacă are separat banii pentru traiul curent, investitorul va evita pierderile din vânzarea unor acţiuni în momente nefavorabile de piaţă, din cauza unor nevoi neprevăzute.

Portofolii potrivite cu vârsta

O metodă clasică, folosită cu succes încă de la începutul secolului 20, presupune păstrarea în acţiuni (la bursă, n.r.) a minim 25% sau maxim 75%” din resursele economisite. Autorul acestei idei este Benjamin Graham, un investitor celebru care a revoluţionat strategiile în domeniu la începutul secolului trecut şi a fost mentorul celui mai cunoscut investitor din toate timpurile, bătrânul Warren Buffett.

Desigur, proprie tinereţii este alocarea în acţiuni de 75% din resurse. Restul portofoliului ar urma să fie compus din instrumente cu venit fix, îmi spunea nu demult brokerul Dragoş Dărăbuţ. Cele mai folosite instrumente cu venit fix sunt depozitele bancare, obligaţiunile şi titlurile de stat (prin intermediul fondurilor specializate, căci altfel sunt inaccesibil de scumpe).

La 25 - 35 de ani


Se pot asuma unor riscuri mai mari.

După Adrian Mitroi, un eminent finanţist şi director de bancă, două sunt principiile fundamentale ale investiţiilor personale:
Cu cât eşti mai sărac, cu atât proporţia investiţiilor trebuie să fie mai mare în bugetul tău”. Mai ales că atunci...
Când eşti tânăr ai timp să recuperezi pierderile”. Poţi investi în acţiuni, care sunt mai riscante.
De-a lungul timpului, mulţi profesionişti ai banului mi-au împărtăşit ideile de bază ale economisirii şi investiţiilor personale.

Miza „este obţinerea unor randamente superioare, într-un orizont investiţional mai lung”, spune Daniela Vasile.

Cele mai profitabile plasamente din toate timpurile sunt acţiunile, dar conform manualelor, profitul este proporţional cu riscul, iar câştigul este cu atât mai sigur cu cât termenul este mai lung (acest articol nu se ocupă de tranzacţii speculative).

Un investitor mic trebuie să economisească, în fiecare lună, cel puţin o aceeaşi sumă de bani. Respectând proporţiile de plasament de mai sus (cel puţin 25% în bancă, cel mult 75% la bursă) există două variante.

Fie se plasează imediat banii economisiţi în depozite sau în fonduri mutuale de investiţii monetare sau de obligaţiuni, care pun banii tot in depozite bancare cu dobândă negociată, altfel inaccesibile oamenilor obişnuiţi. Apoi, de îndată ce a strâns o sumă mai mare de bani, cu care poate aborda direct bursa, apelează la serviciile unuii broker.

Fie, dacă suma economisită este rezonabil de mare, investitorul poate aborda direct bursa, din start. Şi nu numai.

Proporţii ca pentru 25 de ani


Profilul de risc al investitorului este baza pe care trebuie construit un portofoliu. Iată un exemplu de structură a componentei de acţiuni, potrivit cu un apetit de risc mediu, exemplu construit cu opiniile mai multor brokeri şi analişti:

- 60% acţiuni din domeniul energetic: Transgaz (simbol bursier TGN), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), etc.;
- 20% actiuni din domeniul bancar (Banca Transilvania (TLV), BRD, sau chiar ale Băncii Comerciale Carpatica (BCC).
- 20% acţiuni ale societăţilor de investiţii financiare (SIF), sau ale Fondului Proprietatea (FP);

La vârste de 20 - 35 de ani acţiunile, mărfurile, instrumentele derivate, obligaţiunile corporative pot alcătui 60-70% din deţineri, în timp ce depozitele bancare şi titlurile de stat pot reprezenta 30-40%”, este de părere Claudiu Cazacu, analist şef la casa de brokeraj XTB România, citat astfel pentru ECONOMICA.NET.

Când spune „mărfuri”, analistul se referă tot la „instrumente derivate”. Acestea sunt contracte standardizate, prin care se „pariază” pe preţurile viitoare ale aurului, argintului, ale grâului sau petrolului, sau pe preţurile acţiunilor anumitor companii, sau pe anumitre cursuri valutare ori rate de dobândă. Nimeni nu cumpără, de fapt, aur sau petrol şi cu atât mai puţin grîu.

De altfel, analiştii care intermediază produse derivate le propun cel mai mult, cu toate că acestea sunt mai potrivite abordării speculative a pieţei şi nu a celei pe termen lung, care ne interesează mai mult aici.Vom vedea mai departe şi ce fel de acţiuni şi ce alte titluri trebuie urmărite.

La 35 - 50 ani


Pe măsură ce trec anii, devin tot mai apropiate şi mai presante obiectivele investiţiei.

Având obiective legate de familie (educaţia viitoare a copiilor, de pildă), investitorul ar trebui să migreze spre un portofoliu diversificat, cu un grad mediu de risc, prin includerea în portofoliu a fondurilor de obligaţiuni, alături de componenta bursieră”, continuă Daniela Vasile. Investiţiile în obligaţiuni sunt profitabile mai ales pe termene medii de până la 7 (şapte) ani.

Odată cu înaintarea în vârstă, ponderea activelor mai riscante, dar cu randamente estimate mai mari se poate schimba, ajungând la 50% pentru investitorii între 35 şi 50 de ani”, spune şi Claudiu Cazacu, de la XTB România.


La peste 50 ani


Lucrurile se clarifică mult. La peste 50 de ani, nu prea mai faci multe planuri de viitor pe care să le îndeplineşti tu însuţi (însăţi) peste 20 de ani.

În general, prudenţa caracterizează investitorul, obiectivul fiind conservarea capitalului, iar investiţiile ar trebui orientate în cea mai mare parte spre fonduri mutuale de obligaţiuni”. Din nou, pentru că Guvernele României emit doar titluri de stat foarte scumpe (de 5.000 10.000 de lei bucata)

În funcţie de temperament, poţi recăpăta, în anumite limite, gustul pentru risc, ne lasă să credem Claudiu Cazacu. Analistul XTB lasă loc în portofoliu de 30 - 40% pentru acţiuni şi, din nou, pentru „mărfuri & instrumentele derivate”.

Selecţia

Doar consultanţii de investiţii experimentaţi pot propune unui investitor ce structură de portofoliu i se potriveşte cel mai mult. Toleranţa la risc scăzută poate face a un portofoliu recomandabil celor de peste 50 de ani să fie potrivit şi unui investitor de 25.

Managerii de investiţii elaborează chiar profile de investitori după ce aceştia răspund la chestionare cu multe întrebări. În funcţie de acest profil de risc, managerul poate recomanda investitorului portofolii chiar diferite de ceea ce spune acesta că-şi doreşte. Desigur, trebuie ca în joc să fie mulţi bani ca pentru manager sau consultant să merite efortul.

Una dintre întrebările tipice adresate investitorului este: ce vreţi să faceţi cu banii. Nu investeştiu la bursă sau în fonduri de acţiuni, care îşi dau maximul de randament în cât mai mulţi ani, ca să-ţi schimbi maşina. Nici chiar pentru o casă nouă pe care ţi-o doreşti peste cinci ani sau mai mult - bursa nu este potrivită.

Merită, însă, să investeşti în acţiuni, dacă abia teai căsătorit şi vrei să asiguri independenţa financiară a copilului tău nenăscut în facultate.

În general, obiectivele care cer bani peste un an, cer plasamente aproape majoritar în fonduri monetare de investiţii. Pentru cele realizabile peste 3 – 5 ani, componenta de obligaţiuni şi titluri de stat creşte şi apare şi cea în acţiuni, iar ce este peste şapte ani se finanţează bine cu randamentul din acţiuni.

Lecţia „predată” fără milă de criza recentă arată că nimic nu creşte fără întrerupere. Şi oricum, randamentele plasamentelor depinde de momentul în care se află piaţa faţă de ciclul economic clasic, creştere – recesiune.

O proporţie mare de „active de risc va fi alocată în funcţie de preferinţele individuale şi de poziţionarea în ciclul de creştere”, spune Claudiu Cazacu.

Criterii şi detalii importante pentru decizie pot fi apreciate doar de analiştii experimentaţi.

Bursele dezvoltate sunt într-o fază matură a creşterii, în timp ce bursa din România e uşor defazată în urmă, asta însemnând o rezervă de potenţial mai bună faţă de pieţele mature. Pe de altă parte, în momentele de volatilitate (de preţuri), devin interesante instrumente derivate care permit câştiguri atât din creşterea cât şi din scăderea indicilor de actiuni, ale acţiunilor ori a monedelor. Pieţele sunt acum într-o perioadă de volatilitate scăzută, care este va fi urmată inevitabil de o creştere a fluctuaţiilor pe pieţele financiare”, adaugă Claudiu Cazacu.

Atenţie, însă, derivatele sunt instrumente extrem de riscante, chiar periculoase, dacă se folosesc în scopuri speculative şi nu, în sprimu rând, de compensare a pierderilor ciclice.

Aceeaşi defazare a pieţei de la Bucureşti de marile burse ale lumii îndeamnă la constituirea unei „ponderi în acţiuni de minim 50% din portofoliu, pentru investitorii defensivi şi chiar de 75% pentru cei care tolerează mai uşor volatilitatea din portofoliu”, este de părere şi Dragoş Dărăbuţ.

Profilul defensiv al unui investitor are de a face tot cu riscul suportabil de acesta, aşa încât să nu ia decizii pripite.

Aş miza pe o structura diversificată a portofoliului, care să conţină acţiuni din SUA şi UE. Recomand această structură întrucât consider că mai avem în faţă alţi câţiva ani de “bull market” )piaţă în creşere, n.r.). Majorarea dobânzii în SUA, care va avea loc cel mai probabil cândva la jumătatea anului viitor, este un semnal al însănătoşirii economiei americane, întrucât ecartul dintre dobânzile pe termen scurt şi dobânzile pe termen lung va creşte, băncile vor acorda mai multe credite, îşi vor majora marjele operaţionale şi deci şi valoarea companiilor va creşte”, conchide Dragoş Dărăbuţ.

Tradeville este firma de brokeraj care a adus zeci de acţiuni străine celebre la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Aici, însă, sunt foarte puţin lichide (sunt greu de găsit la cumpărare şi greu de vândut în cantităţi la preţuri apropiate de cele dorite. Pe termen lung, astfel de plasamente pot deveni mai profitabile decât altele locale.


actiuni Bursa, buffett, cele mai profitabile, cum se strang banii, depozite bancare, economisire, economisire investitie, finante personale, fonduri de investitii, fonduri mutuale, obligaţiuni, portofolii, portofolii investitii, titluri de stat, venitul mediu lunar,


Avertisment

Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugereze luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere. Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu