miercuri, 21 iunie 2017

CUM îl CITEȘTI pe Mugur Isărescu: Leul „este unde trebuie”(adică la 4,60 lei/euro?), „Economia este dezechilibrată”. „Atmosfera este proastă”

De ce să ne pese că guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a lansat acuzaţii dure la adresa politicii de încurajare a consumului?!

Poate pentru că, respectiv, consumul crește importurile peste capacitatea României de a le plăti altfel decât prin deprecierea leului. Sau prin împrumuturi externe la dobânzi tot mai mari - care tot în curs se descarcă.

Poate pentru că, în consecință, deși cursul BNR s-a apropiat la 0,13 bani de pragul psihologic de alarmă de la 4,60 lei / euro, „leul nu se depreciază. Este unde trebuie”, după cum spune guvernatorul BNR, jucându-se cu limbajul paradoxal prin care obișnuiește să-și trasmită mesajele.

Leul este pe aici, de vreo cinci ani:


Am redat pe larg declarațiile lui Mugur Isărescu în:

Mugur Isărescu – poziție explicită: Salvați și creșteți IMM-urile. Economia este dezechilibrată. Leul „este unde trebuie”


... declarații făcute în ziua solstițiului de vară, miercuri 21iunie 2017,

  • cea mai lungă zi a anului, 
  • ziua unei moțiuni de cenzură care a făcut de mare rușine clasa politică din România (dacă mai era nevoie) și 
  • una dintre rarele zile, în care guvernatorul alege să fie explicit dur față politica Guvernului.


Cum mai citim ce spune guvernatorul


Creșterea importurilor înseamnă export de locuri de muncă, spune Mugur Isărescu. Este simplu: cumpărând te miri ce mărfuri din import, finanțăm salarii din străinătate.


În același timp, companiile  și mai ales IMM-urile de la care majoritatea românilor își iau salariile se sufocă, pentru că au nevoie de investiții, iar banii ar putea fi îndreptat prin bănci și prin piața de capital spre investiții.

Or, „există riscul ca invesţiile să nu fie finanţate (…) Există o atmosferă proastă, de neîncredere”, spune guvernatorul.

România se confruntă de circa doi ani cu o creștere mai rapidă a importurilor, pe fondul stimulării consumului, în contextul în care IMM-urile au o mare nevoie de credite de investiții, iar băncile trebuie să fie mai eficiente în acordarea acestor credite, potrivit guvernatorului BNR.

Repet linkul articolului din CursDeGuvernare.ro, unde am scris pe larg desper declarațiile lui Mugur Isărescu.

Aici să mai spun doar că:

Media BNR din 21 iunie este al treilea record de slăbiciune din ultimii cinci ani, stabilit în ultimile câteva zile. Cel mai slab curs mediu BNR din istorie, de 4,6481 lei / euro, a fost înregistrat în 3 august 2012, în vremea unei alte crize politice, produsă din cauza referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

Şi că:


  • analiștii (români) de la Erste și-au reconfirmat estimarea unui un curs de 4,62 lei / euro la sfârșitul anului;
  • analiștii Băncii Transilvania estimează o medie pe 2017 de 4,54 lei / euro
  • UniCredit Bank se așteaptă ca tendinţă ascendentă a euro să continue.


În plus față de criza politice, Erste Group Research spune că există și alte trei cauze fundamentale:


  • deficitul de intrări de capital străin,
  • creșterea deficitului de cont curent (în condițiile slabei atrageri de fonduri europene), dar și
  • însăşi „retorica băncii centrale, nestimulatoare pentru aprecierea leului”.
#baniitai, #gospodariadebani, #cumsafaciunleu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu