Dacă există o disciplină în reţeta bogăţiei, atunci disciplina aceea este cea cu care se construieşte, se îngrijeşte şi mai ales se foloseşte un fond mutual diversificat.
"Nu-ţi plăteşti impozitele sau vacanţele anuale cu banii dintr-un fond de investiţii diversificat, ci (eventual) cu banii dintr-un fond de investiţii monetar sau de obligaţiuni. Banii dintr-un fond de investiţii diversificat îi foloseşti ca supliment la costul unui eveniment major previzibil peste câţiva ani: o locuinţă nouă, sau nunta fiului ori a fiicei care abia şi-au început liceul". Aşa gândeam acum cinci - şase ani.
Întretimp, fondurile diversificate au devenit ele însele de o varietate bogată bogată.
Pânâ într-atât de bogată, încât nu am mai avut timp să le includ în articolul...
DESCOPERĂ BANII: Portofoliul cu cele mai performante fonduri mutuale în 2015...,
... postat în ultimele ore ale anului 2015.
A trebuit să plec la petrecerea de Anul Nou, tocmai când ajunsesem cu descrierea la ce era mai palpitant în portofoliu: categoria fondurilor diversificate, cele în care încep să apară acţiunile.
Să continuăm acum, cu fondurile diversificate, o altfel de petrecere.
Vă mai amintiţi portofoliul?
Să faci un portofoliu de fonduri mutuale este una dintre cele mai elegante dintre operaţiunile posibile de finanţe personale. Să-l faci de-adevăratelea, desigur, nu doar virtual, ca acesta. Dar chiar şi virtual, păstrează ceva din farmecul real.
Un astfel de portofoliu nu se abate de la nici o regulă a unui buget de familie sau a finanţelor şi investiţiilor personale.
Dimpotrivă, poate fi un exemplu de excelenţă a aplicării celor mai bune reguli ale finanţelor personale.
Un portofoliu de fonduri mutuale este doar capitolul de investiţii al unui buget, dar este rezultatul celei mai profitabile prudenţe.
Laşi în contul curent rezervele pentru cel puţin trei luni de viaţă.
Laşi în contul de economii banii pentru următoarea aniversare, sau eventual pentru vacanţă.
Dar pentru toate celelalte foloseşte portofoliul de fonduri mutuale.
Cei mai temători novici în materie de finanţe / investiţii personale nu-şi pot refuza experienţa. Pentru că un portofoliu de fonduri mutuale este conceput "după chipul şi asemănarea" profilului de risc al investitorului.
La polul opus, nici măcar jucătorii pătimaşi la Bursă nu-şi pot refuza un portofoliu complementar de fonduri mutuale, căci le oferă ceea ce ei nu vor avea niciodată: privirea obiectivă, din afară, care poate compensa exuberanţele subiective.
Din cele 74 de fonduri mutuale româneşti de pe piaţă, am ales pe cele mai performante trei din fiecare categorie, cu condiţia să se încadreze în clasificarea oficială a celor patru categorii:
*Fonduri monetare (cu cele două subspecii),
*Fnduri de obligaţiuni,
*Fonduri diversificate ( cu patru subspecii) şi
*Fonduri de acţiuni.
Plus "neclasificatele". Detaliile clasificării le găsiţi AICI.
Acest text este continuarea celui menţionat mai sus. Aşa că nu ar strica să îl revedeţi pe acela mai întâi.
Oricum, iată, încă o dată, Portofoliul:
Din raţiuni didactice am alocat pentru fiecare fond aceeaşi sumă ipotetică de bani. A fost mai simplu, pentru calculul randamentului (câştigului) mediu al portofoliului. Şi avem acum şi de unde pleca.
Profilul de risc şi nevoile
Amintiţi-vă alocarea de bani potrivit diferitelor profiluri de risc. Eu am citat reţeta în funcţie de vârstă dar trebuie să ne amintim că, în fond, este vorba de a administra un risc în funcţie de obiectivul investiţiei.
Adică: dacă vreau bani pentru casa copilului meu, care acum nu are decât 10 ani, sau fie şi numai pentru facultatea lui, atunci, orizontul de timp este mai îndelungat şi îmi pot permite un risc mai mare.
Poţi investi fără mari griji în fonduri cu expunere pe acţiuni, căci în 10, 15 ani, câştigurile ar trebui să fie suficiente. Ar acoperi cel puţin satisfăcător pierderile din cauza căderilor bursiere conjuncturale, legate de cine ştie ce criză sau pur şi simplu de recesiune, de pildă
Poţi creşte expunerea la risc gradual, în funcţie de obiectivele mele şi de vârsta mea. (Cei de 60 de ani nu mai au de făcut case, ci de croaziere pe vase de lux).
Ştiţi deja din celelalte articole ponderile orientative de investiţie în funcţie de vârste (în fapt, în funcţie de obiective). Nu strică niciodată să le amintim:
4 Reţete orientative de alocare
Vârsta: 30-40 ani
Categoria: "Casă pentru mine şi pentru copii, educaţie copii, ceva pentru pensie":
75% active cu risc (fonduri de acţiuni, acţiuni, obligaţiuni corporatiste şi de randament înalt)
25% active sigure (fonduri de obligaţiuni, titluri de stat, fonduri monetare, depozite)
La 40-50 ani
"Casă pentru copii, nunta copiilor, tot mai mult pentru pensia mea":
50% active cu risc
50% active sigure
La 50-60 ani
"Nunta copiilor, Cât mai mult pentru pensia mea, inclusiv croaziere"
25% active cu risc / 75% active sigure
La 60-65 ani
"Gata cu copiii, Croaziere"
10% active cu risc / 90% active sigure
>65ani: "Croaziere", 100% active sigure
Devine clar la ce sunt bune portofoliile în care fondurile monetare şi de obligaţiuni deţin cel puţin 50% din valoarea plasamentelor. Pentru obiectivele pe termen de cel mult câţiva ani.
Administratorii de fonduri recomandă cel mult cinci ani pentru un fond de obligaţiuni, dar unii fac aceeaşi recomandare şi pentru fondurile diversificate defensive.
De la diversificarea defensivă la cea flexibilă
Dar ce ştiu administratorii de fonduri ce vă trebuie dumneavoastră?
Însăşi clasificarea fondurilor diversificate ("multi -assets") este cea mai bună dovadă că administratorii de investiţii nu ştiu EXACT dumneavoastră. Se vede că încearcă să ofere produse cât mai variate, pentru nevoi cât mai variate. (Există o excepţie: administratorul personal, care îşi calibrează profilul de risc mai bine decât ai fi înstare să o faci singur).
Ne-am gândit deja la diversificare, încă din articolul trecut despre portofoliul de fonduri mutuale, atunci când am inclus fondul Raiffeisen Confort, nu-i aşa? (Sigur, am făcut-o şi pentru că nu avem pe piaţă decât un singur fond monetar clasificat).
Acest fond este un cameleon. Se comportă ca un fond monetar când dobânzile sunt bune pe piaţă, dar se transformă într-un fond de acţiuni atunci când bursa merge mai bine. Are, prin concepţie, această capacitatea oportunistă de a-şi comuta cu uşurinţă atenţia spre acţiuni, sau spre instrumente bancare.
Raiffeisen Confort este, în fapt, un fond cu risc scăzut, pentru că face aceste răsturnări de plasamente, cu scopul de a conserva 95% din capitalul investit, dacă banii sunt păstraţi în fond doi ani. Altfel, nu există limită de câştig.
Vă mai amintiţi şi că fondul BT Clasic a intrat în portofoliu, tot din criză de fonduri monetare clasificate ca atare. BT Clasic este un fond diversificat defensiv, potrivit clasificării Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), pe care am descris-o în articolul anterior.
Ce fonduri diversificate ziceam acum câteva zile că sunt defensive? Cele care au o expunere de maxim 35% pe instrumente cu venit variabil, adică pe acţiuni.
Aici se încadrează BT Clasic. L-am ales pentru că a avut cel mai mare randament din categoria lui, 3,64% în 2015, dar şi pentru că avea o proporţie mare de instrumente bancare (depozite), 38% din totalul activelor. A doua cea mai mare proporţie de depozite după Raiffeisen Benefit.
Să reluăm descrierea fondurilor diversificate
III. Fondurile multi - active (multi asset, sau diversificate)
Reluăm de la punctul:b) Fondurile diversificate echilibrate au o expunere cuprinsă între 35% şi 65% pe acţiuni.
Am ales pentru portofoliu pe Erste Balanced RON (fostul BCR Dinamic), pentru că a avut cel mai mare randament anul trecut, 5,78%. Din aceeaşi generaţie face parte şi Raiffeisen Benefit, pentru că a avut un randament mai mic, dar mai ales pentru că are un titlu scump, 153 de lei pe unitate. Erste Balanced RON este de cinci ori mai accersibil la preţul de 31 de lei.
În plus, preţul mare a unui titlu de fond mutual este nu numai prohibitiv, ci şi un indiciu că este construit să fie aşa, dedicat investitorilor cu mai multă dare de mână.
Raiffeisen Benefit are şi o poveste interesantă. Poate vom ajunge să spunem cum şi de ce a absorbit un alt fond mutual, de acţiuni , Raiffeisen Prosper, pentru că administratorii nu mai vedeau un viitor favorabil pentru acesta pe termen scurt şi pierdeau investitori şi bani.
Erste Balanced RON are peste 7% în depozite şi instrumente bancare, dar atenţie prin intermediul unui fond monetar Erste Money Market RON. Are circa 42% în obligaţiuni, dar aproape 16% prin intermediul Erste Bond Flexible RON. Am vorbit data trecută despre aceste două fonduri. Mai interesantă este metoda asta a supra-expunerii pe fonduri.
Supraexpunerea pe fonduri este bună pentru că randamentul este mai mare decât dacă s-ar fi cumpărat direct instrumentele respective, depozite sau obligaţiuni. În fond este vorba de aceeaşi caracteristică fascinantă a delegării administrării banilor către profesionişti.
Fascinaţia asta vine cu un risc, însă. Riscul de piaţă al unui fond de investiţii, fie el şi monetar este mai mare decât cel al unui depozit bancar sau al unei obligaţiuni.
Desigur, fascinaţia se păstrează: dacă banca la care ai depozit dă faliment, îţi mai vezi suta de mii de dolari peste doi ani, în vreme ce administratorul fondului are capacitatea să diminueze pierderile, până atunci şi să şi recupereze banii. Dar dacă însuşi administratorul are probleme? Iată încă un subiect care trebuie reluat.
Toţi administratorii practică metoda supraexpunerii, sau mai curând a expunerii supraetajate. Este legală şi dă rezultate.
În fine, Erste Balanced RON are circa 54% din active în acţiuni (din care aproape 2% în fonduri de acţiuni). Banca Transilvania (TLV) cu 8,5% şi Fondul Proprietatea (FP) cu aproape 7,9% sunt cele mai importante deţineri.
c) Fondurile diversificate agresive au expunere de minim 65% pe acţiuni
În portofoliul nostru s-a calificat un fond de indice, BT Index Romania ROTX, care are însă o expunere pe acţiuni de 86%, adică mai mare decât minimul prevăzut pentru fondurile de acţiuni propriu zise.
Aşa cum arată şi numele lui, fondul imită structura portofoliului indicelui bursier ROTX, construit de Bursa din Viena, cu acţiunile şi acordul Bursei din Bucureşti. Componenţa indicelui poate fi consultată AICI.
Deocamdată să spunem care sunt acţiunile cu pondere mai mare de 10%: Fondul Proprietatea (FP, 19,5%), Erste Group Bank (EBS, 19,5%), Banca Transilvania (TLV, 17%), OMV Petrom (SNP, 13%).
În fine...
d) Fondurile diversificate flexibile au caracteristic un mixt de instrumente, cu pondere şi durată de deţinere variabile, expunerea pe oricare din instrumente putând varia de la 0% la 100%.
Cam ameţitor, mai ameţitor decât un fond cu capital protejat, nu-i aşa?! Am considerat că sunt suficiente trei fonduri de acţiuni în portofoliul nostru plus unul diversificat agresiv.
Las pentru ultimul episod fondurile de acţiuni. Acum doar adaug câteva detalii interesante despre randamentele de la înfiinţare, care includ şi perioada de criză.
Valoarea unui titlu Raiffeisen Confort a crescut cu 160%, faţă de data de 25 septembrie 2007, când a fost lansat- În cazul acestui fond sunt mai relevante perioadele de câte doi ani.
Valoarea unui titlu BT Clasic a crescut de peste două ori, faţă de data de 22 august 2005 când a fost lansat, până la 20,55 lei.
Valoarea unui titlu Erste Balanced RON a crescut cu 206%, faţă de data de 14 iulie 2003, când a fost lansat.
Valoarea unui titlu a crescut cu 150%, faţă de data 19 iunie 2006, când a fost lansat şi trebuie ţinut seama că a trecut şi printr-un proces de absorbţie a unui fond care avea pierderi.
În fine, fondul BT Index Romania ROTX este pe pierdere de la lansarea din 2006: -0,04%. Vom afla secretele fondurilor de acţiuni în episodul următor.
Avertisment
Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere și didactic, de suport de învățare și e DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu