marți, 19 ianuarie 2016

O taxă pe ambalaje ar putea scumpi alimentele cu 30%

Producătorii români din industria alimentară sunt pe punctul de a-şi asuma pierderi imense, cu riscul de a intra în colaps financiar,  în cazul în care preferă să nu majoreze preţurile cu până la 30% în perioada imediat următoare.

Este vorba de firmele care realizează produse cu valoare adăugată (conserve de legume-fructe, sucuri, vin, miere de albine, bere, apa minerală, pește, etc), precizează Economica.net

Motivul este că, până pe 25 ianuarie 2016, firmele respective trebuie să achite Administraţiei Fondului pentru Mediu o taxă percepută pentru faptul că aceste companii poluează prin ambalajele pe care le produc.



Potrivit legislaţiei în vigoare, producătorii din industria alimentară, dar şi importatorii au la dispoziţie două metode prin care se pot achita de obligaţiile ce le revin pentru protecţia mediului - aceea de a reintroduce în circuitul economic 60% din ambalajele pe care le produc.

Prima: să încheie un contract cu o Organizație de Transfer de Responsabilitate (OTR) licenţiată, care să valorifice și să recicleze deșeurile de ambalaje.

A doua: să achite 2 lei pe kilogramul de deşeu pentru 60% din totalul ambalajelor pe care le produc.

Detalii în Economica.net





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu