marți, 26 ianuarie 2016

Banca Comercială Carpatica a avut o pierdere netă de 85,4 milioane de lei, în 2015

Banca Comercială Carpatica (BCC) a raportat o pierdere de 85,4 milioane de lei, la finalul anului 2015, comparativ cu o pierdere de 169,5 milioane de lei la finalul anului 2014, potrivit datelor preliminare transmise Bursei de Valori Bucureşti, citate de Agerpres.

Pierderea de anul trecut include provizioane în valoare de 32,6 milioane de lei înregistrate în legătură cu portofoliul de credite neperformante şi 35 milioane de lei reprezentând ajustări pentru depreciere şi pierderi ca urmare a reevaluării activelor reposedate.

Banca a ratat două proiecte de fuziune.  De la ultimul proiect, cel cu fondul de investiții american JC Flowers, BCC aștepta o infuzie de capital proaspăt.

Banca Comercială Carpatica face parte dintr-un grup financiar controlat încă de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea. Grupul are mari probleme financiare, iar Carabulea cu justiția. Mai nou, firma de asigurări Carpatica Asig, a intrat sub administrare specială.


Banca precizează că venitul total bancar, de 122 milioane de lei, a scăzut cu 43% faţă de 2014.

Venitul net din dobânzi s-a diminuat cu 28% comparativ cu 2014, dar scăderea, cauzată de restricţionarea activităţii de creditare (urmare a constrângerilor legate de fondurile proprii) a fost compensată de reducerea cheltuielilor cu dobânzile plătite clientelei nebancare. Venitul net din active financiare disponibile în vederea vânzării s-a redus cu 82% faţă de 2014 din cauza evoluţiei randamentelor titlurilor de stat.

Potrivit raportului, în decembrie 2015, banca avea înregistrate provizioane pentru credite în sumă de 287 milioane de lei (din care 253 milioane de lei pentru credite neperformante). Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante era în scădere de la 73,4% în decembrie 2014 la 60,7% în decembrie 2015, în principal datorită scoaterii în afara bilanţului a creditelor provizionate integral (227 milioane de lei în 2015). 

Banca menţionează are o rata a creditelor neperformante de 39,4%, scrie Agerpres.


'Cheltuielile recurente de funcţionare au scăzut cu 7% faţă de 2014 ca urmare a măsurilor de austeritate implementate de conducerea băncii. Soldul brut al creditelor a scăzut cu 438 milioane de lei, reflectând decizia managementului de restricţionare a activităţii de creditare, accelerarea procesului de reducere a stocului de credite în concordantă cu limitările legate de capitalul băncii şi scoaterea în afara bilanţului a creditelor neperformante', se menţionează în raportul citat de Agerpres.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu