miercuri, 27 ianuarie 2016

Râdem, glumim, muncim, dar „Ceasul Apocalipsei“ indică aceeaşi oră, și după acordul privind limitarea poluării

Minutarul simbolicului "ceas al Apocalipsei" (Doomsday Clock) a rămas setat, la fel ca şi anul trecut, cu trei minute înainte de miezul nopţii, conform DPA, citată de Agerpres.

Lumea nu a câștigat încă nimic în plus, în urma semnării unui acord la Paris, privind limitarea creşterii temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius, de către reprezentanţii celor 196 de state participante.

Ceasul Apocalipsei a rămas setat la ora 11:57, ca şi anul trecut, oră care a mai fost modificată în 1948, după ce URSS a testat primele arme nucleare, precum şi în 1984 pe când se înregistrau tensiuni importante în cursa înarmărilor dintre cele două superputeri ale Războiului rece, SUA şi URSS.

Ceasul Apocalipsei este un ceas simbolic, administrat de grupul Bulletin of the Atomic Scientists de la Universitatea Chicago, care arată câte minute despart omenirea de o catastrofa de proporţii globale, care ar duce la anihilarea ei, moment simbolizat prin miezul nopţii, scrie Agerpres.

Ceasul a fost setat prima data în anul 1947 şi de atunci a fost resetat de 19 ori, în funcţie de evenimentele care au avut loc pe mapamond şi de probabilitatea declanşării unui război nuclear.



În 1953 acest ceas simbolic arăta că omenirea este la doar "2 minute" de o catastrofă, pe fondul testelor nucleare desfăşurate deopotrivă de SUA şi URSS, aceasta fiind cea mai apropiată oră de miezul apocaliptic al nopţii ce a fost înregistrată vreodată de acest ceas.

În 2015 ceasul a fost mutat de la ora 11:55 (oră la care se afla din 2012) la 11:57 din cauza lipsei de acţiuni la nivel mondial pentru stoparea schimbărilor climatice şi pentru reducerea arsenalelor nucleare precum şi din cauza îngheţării relaţiilor dintre Washington şi Moscova pe fondul crizei din Ucraina. Conform oamenilor de ştiinţă, procesul de încălzire globală este la fel de primejdios pentru planetă ca şi un război nuclear.

"În pofida succesului înregistrat la Paris, unde s-a semnat un acord pentru limitarea modificărilor climatice, arsenalele nucleare existente şi programele de modernizare ale acestora derulate de diferite guverne măresc riscul de război nuclear", conform comunicatului dat publicităţii de Grupul Bulletin of the Atomic Scientists.

Acest avertisment trebuie luat în serios de liderii internaţionali, conform lui Beatrice Fihn, director executiv al organizaţiei International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN - Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare).

"Riscul reprezentat de armele nucleare creşte. Dacă o armă nucleară este detonată, efectele vor fi devastatoare iar comunitatea internaţională nu va putea face faţă urmărilor. Status quo-ul nu mai este o opţiune", a susţinut Beatrice Fihn, citată de Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu