miercuri, 27 ianuarie 2016

Venituri mai mari pentru angajaţii cu salarii mai mici de 3.000 de lei brut, în 2016. ZF dixit

 ZF.
Începând cu acest an, salariații care câştigă sub 3.000 de lei brut pe lună ar urma să aibă venituri nete mai mari, cu valori cuprinse între 3 şi 24 de lei pe lună, în funcţie de nivelul salarial, potrivit calculelor

Acesta ar fi rezultatul unei schimbări aduse de noul cod fiscal privind modul în care se calculează deducerile personale lunare.

Măsura se aplică pentru mai bine de 80% dintre salariaţii din economie, iar valoarea sumelor neimpozabile creşte odată cu numărul de persoane aflate în întreţinerea salaria­ţilor care beneficiază de această măsură.

La un salariu minim de 1.050 de lei brut pe lună, până în 2015 salariul net era de 777 de lei. Acum, la același salariu, angajatul va primi cu 8 lei mai mult, scrie ZF.

Vezi mai departe alte calcule
Astfel, pentru fiecare persoană cu salariul de sub 3.000 de lei brut pe lună, legislaţia actuală permite ca pentru o anumită sumă să nu se plătească impozit pe venit (de 16%). Sumele deductibile de care pot beneficia angajaţii cu salarii mici sunt împărţite pe mai multe categorii, astfel: pentru salariaţii fără persoane în întreţinere deductibilitatea se aplică pentru suma de 300 de lei (faţă de nivelul de 250 de lei, cum era în 2015, ceea ce înseamnă că angajaţii vor câştiga în plus doar 8 lei, adică 16% din diferenţa de 50 de lei), pentru cei cu o persoană în întreţinere suma deductibilă e de 400 de lei, pentru cei cu două persoane în întreţinere – 500 de lei, pentru cei cu 3 persoane în întreţinere – 600 de lei şi pentru cei cu 4 persoane sau mai mult în întreţinere - 800 de lei, , potrivit calculelor ZF.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu