În schimb, băncile au redus dobânzile la creditele noi cu numai 14% în aceeași perioadă, până la o rată medie de 5,53%.
Altfel spus, băncile profită și de tendința de reducerea a dobânzilor, pentru a face și mai mult profit, scăderea la depozite fiind de peste două ori și jumătate mai mare decât cea la credite, așa cum se vede în tabelul alăturat, (și mai bine după CLICK).
La depozitele și creditele deja existente în sold la data calculelor, ratele medii ale dobânzii au scăzut cu 40%, respectiv cu 17%., în noiembrie 2015, față de decembrie 2014.
Astăzi se va desfășura prima ședință de politică monetară din 2016 a BNR, de la care analiștii nu așteaptă nici o decizie relevantă.
Pe de altă parte, dobânzile la credite ar trebui să scadă și mai mult, căci media interbancară ROBOR a scăzut a minimul istoric de 0,98% pe an şi intră astfel pentru prima oară sub pragul psihologic de 1% pe an.
Aceasta ar trebui să însemne o ieftinire record a creditelor în lei.
"Ne așteptăm ca BNR să mențină rata de dobândă de referință la nivelul minim istoric de 1,75% și să
păstreze nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON și valută ale instituțiilor de credit", scrie în raportul său zilnic Andrei Rădulescu, economistul senior al Băncii Transilvania.
Conform datelor BNR marjele nete de dobândă practicate în sectorul bancar intern au consemnat scăderi generalizate în luna noiembrie 2015, potrivit analistului citat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu