luni, 11 ianuarie 2016

Rebelii de la SIF Transilvania contestă suspendarea adunării generale care ar fi schimbat conducerea


Acționarii care au cerut schimbarea managementului SIF Transilvania (SIF3) au făcut astăzi apel împotriva deciziei Tribunalului Brașov, de a suspenda convocarea adunării generale care avea ca subiect cererea în cauză, potrivit unui comunicat pe care l-am primit în această dimineață.

Citește

Revoltă la SIF Transilvania. Mai multe fonduri de investiții și acționari importanți cer schimbarea managementului


Tribunalul Braşov a admis în 7 ianuarie, pe calea ordonanţei prezidenţiale, cere­rea SIF Transilvania (SIF3) de a sus­pen­da punerea în aplicare a solicitării de con­vocare a adunării gene­rale. Conducerea SIF3 a acuzat grupul constatar de „abuz de minoritate“, iar președintele executiv Mihai Fercală s-a plâns că este hărțuit. 

La rândul lor, acționarii constatari „semnalează un precedent periculos pentru întreaga piață de capital: acționarii pot fi reduși la tăcere prin abuzuri cu aparență legală”, se spune în comunicatul citat de Cum Să Faci Un Leu.

Din grupul care deține peste 8% din acțiunile SIF3 fac parte entități și personaje importante ale pieței: fondurile deschise de investiții (mutuale) Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index, fondul de pensii private "Pensia mea", fondul de investiții Broadhurst Investments Limited și acționarii individuali  Corin Ioan Trandafir (avocatul moștenitorilor familiei Malaxa), Ilie Stoichescu, Constantin Frațilă (unchi contestatar al președintelui SIF3 Mihai Fercală), Maria Alexandra Frațilă ,Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu și Radu Toia, fost director al Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, predecesoarea Autorității de Supraveghere Financiară pe piața de capital.

Apelul „se bazează pe constatarea că instanței i-au fost prezentate în mod denaturat intențiile grupului de către managementul SIF, iar decizia a fost luată astfel în regim de urgență, fără citarea părților și fără ca instanța să cunoască punctul de vedere al grupului de acționari”, se spune în comunicatul citat de Cum Să Faci Un Leu.

Acționarii semnatari ai cererii de convocare AGA spun că vor sesiza atât ASF cât și toate celelalte instituții competente „asupra tentativei conducerii SIF Transilvania de a bloca dialogul autentic între acționari și asupra încălcării dreptului acestora de a-și exprima deschis punctele de vedere, conform reglementărilor și legislației în vigoare”.

„În același timp, grupul de acționari semnalează că situația creată poate reprezenta un precedent deosebit de periculos pentru întreaga piață de capital și, în general, pentru orice companie din România. Faptul că managementul unei societăți, folosindu-se de poziția privilegiată pe care o  poate utiliza societatea însăși pentru a cenzura dreptul acționarilor – în fapt, chiar proprietarii societății - de a propune și discuta teme de interes în cadrul AGA reprezintă o limitare semnificativă a accesului acționarilor la viața societății și la procesul decizional”.

O astfel de limitare a exercitării unor drepturi legitime „va fi percepută cu siguranță ca un semnal negativ de către investitorii de pe piața de capital și anulează eforturile autorităților statului și instituțiilor pieței de capital de promovare a măsurilor ce țintesc atragerea de investitori”, mai spune comunicatul.

Formal, conducerea SIF a convocat AGA cerută de grupul de acționari, dar în aceeași zi, a cerut Tribunalului Brașov să suspende organizarea AGA, „invocând în mod nejustificat un pretins abuz de minoritate către Tribunalul Brașov”.

Decizia ulterioară de a revoca Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SIF3, „pe baza unei interpretări abuzive a hotărârii instanței, înainte de epuizarea termenului de apel, este încă un factor care transmite pieței și investitorilor faptul ca oricând astfel de abuzuri se pot repeta”, mai sopun acționarii contestatări.

Redau mai departe restul comunicatului, pentru că ideile invocate sunt valide.

„Cea mai importantă solicitare a grupului semnatar este alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin metoda votului cumulativ, în sensul susținerii reprezentării în cadrul acestui organ de conducere al societății a tuturor categoriilor reprezentative de acționari ai SIF Transilvania (instituționali, profesionali, profesioniști independenți și acționari de retail).

Din momentul intrării României în Uniunea Europeană, această modalitate de vot a fost consfințită de legislația în vigoare ca fiind un drept fundamental al acționarilor minoritari, care poate fi solicitat cel mult o dată într-un exercițiu financiar și care, tocmai din acest motiv, nu este susceptibil de un abuz de minoritate.

Acționarii, care dețin 8.09% din capitalul social al SIF Transilvania, au solicitat managementului societății, în luna decembrie 2015, convocarea unei AGA pentru a discuta modernizarea SIF, adaptarea la cele mai bune practici și alinierea la noile tendințe ale piețelor.

Grupul de acționari și-a argumentat solicitarea pe constatarea că deciziile luate de management în privința investițiilor în companiile din portofoliul societății au creat pierderi semnificative societății, de-a lungul timpului.

Analiza portofoliului de active din domeniul turismului arată, potrivit estimarilor grupului de acționari, pierderi de peste 50 de milioane de euro. Din acest motiv grupul susține că este nevoie de o nouă strategie de administrare a portofoliului societății, în interesul societății și al acționarilor”.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu