vineri, 29 ianuarie 2016

O bancă își plătește clienții ca să îi ia banii... Ce face leul vineri dimineața, în bănci și la burse

Este a treia zi în care Euro s-a instalat confortabil  peste pragul de la 4,54 lei, pe piața interbancară. În această dimineață, euro este cotat la 4,5425 lei, (la ora 9,0).

Pe marile piețe, Banca centrală a Japoniei a făcut lumea să încremenească, când a stabilit o dobândă de referință negativă!

Pe piața de Capital, marii speculatori se așteaptă ca indicele bursei din Londra FTSE 100 să deschidă cu 0,4 % mai sus  decât a închis joi 28 ianuarie, indicele DAX din Frankfurt cu 0,5% mai mult, în timp ce indicele CAC40 din Paris este văzut cu 0,6 % mai sus.

Euro pare să fi străpuns limita superioară a canalului în care a evoluat în ultimele luni, adică dincolo 4,54 lei, Canalul s-a întinde între acest prag și 4,51. Să vedem ce are de spus BNR.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,5386 lei/euro, 4,1047 lei/franc elveţian şi 4,1660 lei/dolar.

Bursa de Valori București (BVB) va deschide și ea în scădere, după ce ieri a mai pierdut 0,24%, conform indicelui său de referință (BET), acum la 6.245 de puncte.

Indicele este sub pragul de suport de la 6.400 de puncte, care mai dădea cele mai mari speranțe de reluare a tendinței de creștere. Sub pragul de 6.000 de puncte, speranțele unei reveniri dispar pentru multă vreme, din puncutl de vedere al analizei tehnice.

Bursele ar trebui să crească, pentru că firmelor listate le plac banii ieftini. Cam asta a făcut Banca Japoniei: a ieftinit atât de mult banii încât te plătește ca să îi iei (dacă ești bancă în Japonia, desigur).

Să explică în lei.
Dacă o bancă are o dobândă negativă de 1% (-1%), trebuie să îți dea 101 lei, ca să accepți de la ea un credit de 100 de lei.

Invers, însă, când o bancă are o rată de dobândă negativă  de 1%, înseamnă că, dacă depui 100 de lei, îți ia un leu dobândă, în loc să ți-l dea.

O bancă centrală atât de speriată de deflație cum este banca Japoniei, nu face decât să tipărească și să pompeze în piață și mai mulți bani, poate-poate lumea va începe să consume.

Vezi alte explicații în capitolul DIDACTICE din Sentimentele de dimineață mai vechi, precum:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu