sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Așa se fac afacerile: După ce unii te iartă de embargo, dai petrolul rivalilor lor. Dar cine câștigă, de fapt?

De îndată ce Occidentul a ridicat sancțiunile, care opreau Iranul să-și vândă, oricui și oricât vrea, petrolul și gazele, președintele Chinei s-a și înființat la Teheran, în prima vizită a unui preşedinte chinez în Iran din ultimii 14 ani.

Nu este prea pe față?!

Adică Americanii nu știau că asta urmează? S-au bucurat doar că intrarea pe piață a petrolului iranian va menține foarte scăzut prețul aurului negru pe piață, și așa subevaluat, grației supraproducției prietenilor saudiți?!

Doar atât?!

Sau poate americanilor nu le pasă că, principalii lor rivali economici în toată lumea, vor avea petrol   de la niște potențiali aliați?!

Ce ar putea să mai facă domnii comuniști capitaliști chinezi cu petrolul, dacă deja produc mai mult decât le-ar putea cumpăra tot restul lumii, folosind bani pe care nimeni nu ar da cine știe ce, dacă s-ar vinde la liber?!

Asta e tot?!

Mă rog, nu ar fi prima dată când americnaii sunt fraieri, dar... Să ne așteptăm la o mutare de maestru (din partea cuiva, nu sopui a cui), ca atunci când dolarul a fost rupt de aur și SUA a spus:  „Poftiți! vă dăm dolarul să-l cumpărați și să-l vindeți ca pe o marfă!“

Nooo....

Chinezii nu se gândesc la anul următor...


Iranul şi China au decis să stabilească relaţii strategice pe termen lung, a anunţat sâmbătă preşedintele iranian Hassan Rohani, în contextul vizitei oficiale la Teheran a omologului său chinez Xi Jinping, potrivit Agerpres.

Vizita intervine la o săptămână după intrarea în vigoare a acordului nuclear încheiat între Teheran şi marile puteri, între care şi China, şi după ce mai multe ţări au ridicat sancţiunile împotriva republicii islamice, notează AFP.

În ultimii ani, China a menţinut legături strânse cu Iranul în domeniile economic şi comercial, dar ridicarea sancţiunilor va permite dezvoltarea acestor relaţii.

„Am discutat astăzi relaţiile strategice dintre cele două ţări şi redactarea documentului extins (de cooperare) pe 25 de ani“, a declarat Rohani, în timpul unei conferinţe de presă comune cu Xi Jinping, potrivit relatării agenţiei citate.

China este un important partener al Iranului. Beijingul este primul client al petrolului iranian şi schimburile comerciale dintre cele două state au atins 52 de miliarde de dolari în 2014. Potrivit presei iraniene, 36% din comerţul exterior al Iranului este realizat cu China.

În total, 17 documente, în special pentru cooperarea în domeniul nuclear, au fost semnate cu prilejul acestei vizite.

'Vizita preşedintelui chinez este istorică şi o nouă pagină se deschide în relaţiile dintre cele două ţări', a mai declarat Rohani.

„Noi avem o largă înţelegere în toate domeniile, în relaţiile bilaterale, în problemele regionale şi internaţionale, şi am decis construirea relaţiilor pe baza unui parteneriat (...) strategic“, a subliniat la rândul său preşedintele chinez, conform aceleiaşi surse, citate de Agerpres.

„Iranul este un partener important al Chinei în Orientul Mijlociu şi cele două ţări au decis să-şi întărească nivelul relaţiei lor“, a adăugat Xi Jinping.

Preşedintele chinez este însoţit în această vizită de trei vicepremieri şi şase miniştri, dar şi de o importantă delegaţie economică. El urmează să se întâlnească în cursul zilei cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu