miercuri, 13 ianuarie 2016

Bugetarii vor avea salarii după o lege nouă, cu criterii de performanţă. Salariul minim brut pe ţară se va da după un mecanism automat de indexare

Nivelul salariului minim brut pe economie va fi stabilit pe baza unui mecanism transparent, care va fi convenit de un grup de vicepremieri, miniştrii Muncii, și reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor, astfel încât indexarea să se facă în mod automat, potrivit unui memorandum aprobat luni de Guvern.

Guvernul a decis, pe 30 decembrie 2015, ca salariul minim pe economie să crească la 1.250 de lei începând cu 1 mai 2016.

De această majorare a salariului minim pe economie vor beneficia, în total, 1.131.000 de salariaţi, din care peste un milion sunt din sectorul privat.

De această creştere vor beneficia şi cei aproximativ 39.000 de bugetari.

Următoarea decizie de creştere a salariului minim ar urm, să se facă pe baza mecanismului de indexare.

Suntem una dintre cele şapte ţări europene care nu au un sistem cuantificabil şi direct de stabilire a salariului minim“, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, la finalul şedinţei Guvernului.

Pe de altă parte, alt grup de vicepremieri, miniștri, reprezentanţii ai sindicatelor va elabora, într-o lună, noul proiect al Legii salarizării bugetare, care va cuprinde şi criterii de performanţă, a mai anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.



„Vorbim de celebra Lege a salarizării publice, care trebuie să fie actualizată. Trebuie răspuns constrângerilor acestei legi, pentru că în acest moment avem 110 clase de salarizare şi dintre acestea 24 sunt deja suprapuse, ca urmare a majorărilor salariului minim, din 2010 până acum, într-un ritm accelerat.

Avem nivele de salarizare care nu mai diferă, pentru aceeaşi funcţie, în ministere sau instituţii diferite, dar care sunt cel puţin la nivelul clasei de salarizare în aceeaşi clasă, lipsesc criteriile de performanţă.

Avem situaţii în care salariile de bază ale persoanelor cu vechime în muncă au ajuns să fie mai mici decât ale debutanţilor , iar salariile celor cu studii superioare au ajuns să fie la nivelul salariaţilor cu studii medii“, a spus Dan Suciu.

Mai multe AICI


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu