miercuri, 8 mai 2019

Costul comodității în finanțele personale: Ce pierzi dacă ignori Sezonul dividendelor

Dividendele marilor companii de stat (și nu numai) fac și în acest an deliciul celor care au înțeles că riscul achiziției acțiunilor respective (ÎN ACEST SCOP) este nesemnificativ față de beneficii.

Căci, și în acest an, cu eforturi  minime, dar cu marele cost al comodității, poți cumpăra încă acțiuni care dau randamente de dividend exorbitante față de meschinăria dobânzilor pentru care îți lași banii să zacă în bancă.

Am mai explicat: cumperi acțiunea acum, cât să figurezi în registrul acționarilor la data care îți dă dreptul la dividend și, fără să-ți mai faci alte socoteli dacă nu-ți permite comoditatea, le vinzi imediat după ce a trecut data „cu dividend”.

Poți avea un profit între 6 și 13% obţinut în doar două luni, față de cei nici 2% dacă ai depozit bancar pe un an, sau de 0,... dacă ții banii în cont de economii.

Cele mai mari plătitoare de dividende, Romgaz (SNG) sau  Nuclearelectrica (SNN, care operează Centrala de la Cernavodă, dacă nu știai cumva) au randamente de dividend de peste 11%.

Doar la OMV Petrom (SNP) trebuie să te mulțumești cu 7%.

Mai ai încă timp să cumperi ca să fii înregistrat la multe altele – vezi tabelele de mai jos.

Nu prea poți pierde bani, pentru că de obicei vinzi acțiunile în cel mai rău caz la prețul la care le-ai cumparat. Poți chiar să ceri brokerului la care apelezi s-o facă în locul tău, ca să nu te doară capul și s-ar putea să câștigi și o diferență de preț în plus față de dividend.

Prețul acțiunii  / Dividendul pe acțiune  = randamentul brut al acțiunii. După impozitul de 10%,  netul   care îți rămâne  este de câteva ori sau zeci de ori mai mare decât dobânda.

Iată oferta:



Explicaţiile dividendelor mari vin din foamea de bani guvernului şi le-am dat pe larg în:

Sezonul dividendelor: Guvernul vrea să stoarcă şi în 2019 resursele de investiţii în scădere ale companiilor controlate. Cine rezistă la presiuni


Datele plății dividendelor arată cât de mult te costă comoditatea. Adică, în cât timp poți câștiga bani, în  loc să-i lași la zăcut în bancă, și să facă banca profit cu ei.

Căci ce crezi că face banca cu banii tăi? Dă credite la dobânzi de 10 ori mai mari decât îți dă ție, și împrumută statul ca să plătească slariile bugetarilor și pensiile.

E bine așa?!

Randamentele din tabelele următoare nu s-au schimbat prea mult, după cum nici prețul acțiunilor nu s-au schimbat.

Contează că, în tabelul de la Tradeville, data tranzacției trebuie să fie cu două zile înainte de data înregistrării (că ăsta este mecanismul de decontare).



În tabelele de la Prime Transaction sunt date chiar datele „cu dividend”, în care trebuie făcute tranzacțiile, cel mai târziu.

În plus, Banca Transilvania şi Teraplats dau şi acţiuni gratuite. Prime Transaction oferă mai multe explicaţii - LINK

Avem 4 emitenţi cu randamente nete de peste 10% şi nu mai puţin de 10 emitenţi cu randamente de peste 6%. Societățile sunt selectate din portofoliul indicelui BET-XT (25 de companii).
„Selecția reflectă caracterul atractiv al pieţei locale pentru cei care ţintesc o politică de investiţii bazată pe randamente ridicate ale dividendelor”, spune Prime Transaction.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu