joi, 23 februarie 2017

UPDATE #banidestepti din Dividende 2017. TOPUL randamentelor la cele mai mari companii de la Bursă. Și rezultatele acestora pe 2016

Cum am stabilit, achiziția de acțiuni doar pentru a încasa dividende 
este 
una dintre cele mai bune
și mai sigure 
căi de a-ţi începe propria odisee la Bursă (până când ajungi la Itaca dorită).

Nu mai reiau argumentele scrise în articolul de acum câteva zile:


SEZONUL DIVIDENDELOR, o variantă prudentă de debut la Bursă, ca să faci #banidestepti. DE PILDĂ: Randamentul dividendului Petrom este de peste cinci ori mai mare decât dobânda medie la depozitele bancare


Voi scrie curând și un ghid de călătorie, dar deocamdată importantã este rezolvarea ezitărilor.

Nu prea e timp de pierdut, pentru că, din momentul în care companiile și-au anunțat profiturile preliminare pe 2016, piața a început să se agite și cotațiile companiilor care sunt generoase în dividende cresc.

Iar dacă crește prețul la care cumperi acțiunea pentru a încasa dividendul, profitul pe care îl vei avea când vei vinde acțiunea va fi mai mic.

De fapt, 

Cumperi dividendul 


Căci, scenariul acesta a fost: cumperi acțiunea doar pentru dividend, care este sigur, pentru că vorbim aici de cele mai mari companii de la Bursa de Valori București (BVB), care se țin de cuvânt.

Asta înseamnă că nu te aștepți să câștigi neapărat și din diferența de preț a acțiunii (vânzare - cumpărare), ci doar din dividend. 

Adică ai investit prețul de cumpărare, vei vinde la aproximativ același preț și veiieși în câștig cu dividendul.

Câștigul se cheamă randamentul dividendului și este raportul dintre valoarea dividendului și perțul de achiziție.

Iată topul randamentelor dividendelor care sunt de așteptat de la cele mai mari 20 de compani de la BVB. 

Cel mai mic randament este de vreo patru ori mai mare decât dobânda medie la depozitele bancare pe an, calculată de Banca Națională.  



Doar Petrom și Petrom au anunțat dividendul pe care urmează să îl dea, respectiv gradul de alocare din profit a sumei rezervate pentru dividende.

De obicei, însă, companiile își păstrează politica de dividende, respectiv și proporția în care repartizează o parte din profit pentru acestea 

Așa că nu este greu de făcut niște medii ca să ajungi la gradul de alocare probabil.

Și, cel mai important, și în acest an, sezonul dividendelor va fi animat mai ales de alocările din profiturile companiilor de stat, care tocmai au fost majorate până la 90% din profit.


Curioșii pot obține informații interesante despre cele mai mari companii de la Bursă și despre felul în care și-au făcut profiturile, din articolul pe care l-am scris în Cursdeguvernare.ro:


Iată profiturile:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu