miercuri, 13 ianuarie 2016

Cum veți da bani partidelor politice

Finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale se va face conform unor noi norme metodologice de aplicare a Legii în materie. Normele au fost aprobate de Guvern azi.

„Este o hotărâre de guvern importantă în contextul electoral în care vom intra anul acesta. Sunt o serie întreagă de norme legate de finanţarea partidelor, mai multe categorii de norme“, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

„Vorbim de clarificarea surselor de finanţare, a regimului surselor de finanţare, a regimului juridic al finanţării, a regimului de evidenţiere a donaţiilor şi a finanţării pe care o primesc partidele, metodologia de rambursare a cheltuielilor şi a subvenţiilor pe care le primesc partidele politice sau elemente care ţin de sancţiunile pe care le primesc cei care încalcă aceste norme, aşadar în caz de contravenţie“, a mai spus Dan Suciu.



Potrivit acestuia, orice donaţie către un partid care depăşeşte zece salarii de bază minime brute pe ţară va trebui efectuată doar prin conturi bancare.

„Cheltuielile de campanie electorală vor fi decontate atunci când voturile organizaţiilor politice trec de 3% sau ating pragul de 3%. (...) De asemenea, sunt clarificate normele metodologice potrivit cărora cheltuielile sunt strict limitate, în funcţie de tipul de cheltuială electorală, adică cuantumul care poate merge pe publicitatea de televiziune, difuzarea materialelor de propagandă şi celelalte elemente standard ale unei campanii electorale. Sunt definite atribuţiile mandatarului financiar şi toate aceste elemente, cuprinse pe baza unor formulare extrem de detaliate şi tehnice, care intră în grija mandatarului financiar al partidului sau alianţei electorale respective“, a explicat Suciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu