luni, 28 martie 2016

CUM CITEȘTI Semnul de pace de pe frontul dării în plată. Cine îl dă?

Parlamentarii și consumatorii au discutat o serie de modificări, cum ar fi majorarea plafonului la 250.000 de euro și excluderea programului Prima Casă, anunță Conso.ro, într-o știre.

„Posibil compromis la legea privind darea în plată” – titrează Conso.ro. Am citit și o reiau la rubrica potrivită: Cum citești știrile financiare.

Bun, s-a mărit plafonul, programul Prima Casă a fost exclus, „în schimb”, proiectul își menține caracterul retroactiv.

Astfel că rămâne de văzut cât de decisiv se va dovedi compromisul, atâta vreme cât există îndoieli că  un caracter ca acela menționat mai sus va fi suportat la Curtea Constituțională.

Știrea Conso trebuie citită împreună cu „"Legea dării în plată se va aplica şi creditelor vândute recuperatorilor", din Bursa.ro

Dezbaterile se vor relua în  31 martie, în comisia juridică a Camerei Deputaților, iar votul final în plen este prevazut pentru data de 6 aprilie.



Compromisirile ar fi fost obținute la o întâlnire dintre inițiatorul proiectului, deputatul Daniel Zamfir, președintele  comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, vicepreședintele comisiei juridice Ciprian Nica, avocatul Gheorghe Piperea, și Cătălin Voivozeanu, director de dezvoltare al Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF). Această asociație este foarte apropiată platformei Conso.ro.

Știrea nu citeză pe nimeni din partea băncilor, fapt care poate fi citit ca un semn de pace din partea susținătorilor legii.

Legea este în procedură de reexaminare și a fost deja amendată de Senat, unde s-a stabilit ca legea să se aplice doar creditelor cu o valoare de maxim 150.000 de euro la momentul acordării.

De asemenea Senatul a mai decis ca prevederile legii să se aplice doar persoanelor fizice consumatori, ”nu și celor care au acționat ca profesioniști când au luat un credit”.

După ce criterii se va decide când acționază cineva ca profesionist, chiar dacă este un amator – asta întrebați la Conso.ro.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu