miercuri, 2 martie 2016

CUM CITEȘTI perspectiva negativă a ratingului Chinei, văzut de Moody's

Multumesc lui DanTomozei.ro pentru foto
Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a înrăutăţit perspectiva ratingului aferent datoriei guvernamentale a Chinei, de la stabilă la negativă.

Moody's  a invocat incertitudinile privind capacitatea autorităţilor de a implementa reforme economice, majorarea datoriei şi scăderea rezervelor, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Și ce ne pasă nouă?

Așa  cum este ea de mare (a doua economie a lumii), China este totuși doar o țară  în dezvoltare, emergentă (la fel și Brazilia, Rusia, India).

Cum necum, deși muuuult mai mică,  România este și ea tot emergentă.

Dacă ceva merge rău în lume, banii fug din economiile emergente mai întâi.

Dacă lucrurile merg prost în China, România poate fi măturată.

Marii investitori ai lumii, cei care nu pariază niciodată sub o sută de milioane de dolari, ci mai spre miliard, așa, nici nu mai stau pe gânduri și șterg România din planurile lor.

Iar noi vom trăi cu atât mai rău.

Cum adică?

Simplu.

România depinde mult încă de intrările de valută de orice fel. Ne ajută, că mai slăbesc presiunea pe cursul valutar, și deci cea a tuturor facturilor. Și mai ieftinesc împrumuturile externe. Printre altele.

E drept, intrările speculative de valută pot fi teribil de invonfortabile pentru Banca Națională, dar acolo Isărescu a construit o școală redutabilă de dealeri și de strategi.

Cum prea multe miliarde valutare nu intră pentru a fi investite în economie (nimeni nu s-a oferit Guvernului să facă autostrada București Ploiești pe banii lui - și nici măcar cea,  mai profitabilă, de la Pitești la Sibiu),...

Cum nu intră prea multe miliarde de afară pentru mari proiecte, înseamnă că nu prea putem permite să facem mofturi la fluxurile speculative. Le „sterilizăm” și mergem mai departe.

Iată mai departe știrea din Agerpres.

„Fără reforme credibile şi eficiente, creşterea economiei chineze va încetini într-un ritm mult mai accentuat deoarece povara datoriei ridicate afectează investiţiile iar evoluţiile demografice sunt nefavorabile. Datoria guvernamentală va creşte mai accentuat decât ne aşteptăm în prezent”, se arată în raportul Moody's publicat miercuri.

Înrăutăţirea perspectivei ratingului a fost determinată de aşteptările privind continuarea diminuării solidităţii fiscale a Chinei şi declinul rezervelor valutare, care în ultimele 18 luni au scăzut cu 762 miliarde de dolari.

De asemenea, avertizează agenţia, există riscul subminării credibilităţii autorităţilor din cauza implementării incomplete sau a schimbării direcţiei reformelor.

„Intervenţiile din ultimul an de pe pieţele valutare şi financiare au sugerat că asigurarea stabilităţii financiare şi economice este de asemenea un obiectiv, dar există incertitudini considerabile privind priorităţile politice”, se arată în raportul Moody's, citat de Agerpres.

Totuşi, Moody's a menţinut ratingul Aa3 atribuit Chinei, apreciind că nivelul semnificativ al rezervelor ţării oferă timp pentru implementarea reformelor şi rezolvarea graduală a dezechilibrelor economice.

Dar agenţia a avertizat că ar putea retrograda calificativul Chinei dacă constată o încetinire a reformelor necesare pentru a sprijini o creştere sustenabilă şi pentru a proteja situaţia financiară a ţării.

Deşi Moody's estimează că datoria guvernamentală se situa la doar 40,6% din PIB la sfârşitul lui 2015, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a previzionat în iulie că nivelul datoriei corporaţiilor a urcat deja la 160% din PIB în 2014, de la 120% din PIB în 2013.

Ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit la 6,9% în 2015, cel mai slab ritm înregistrat de China după avansul de 3,9% raportat în 1990, a anunţat recent Guvernul de la Beijing, confirmând încetinirea celei de-a doua economii mondiale, în pofida creşterii sectorului serviciilor, care, pentru prima dată în istorie, a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din PIB-ul ţării.

Autorităţile de la Beijing şi-au propus să atingă o creştere economică mai mică dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii, în detrimentul industriilor grele şi al investiţiilor umflate de îndatorare şi exporturi -  se mai spune în știrea Agerpres.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu