joi, 1 martie 2018

Model pentru unii potentaţi români: Cel mai bogat turc îşi negociază datorii de 7 miliarde USD cu 5 bănci

Murat Ulker, cel mai bogat om din Turcia, a anunţat miercuri că s-a întâlnit cu şefii a cinci mari bănci pentru a renegocia datorii în valoare de şapte miliarde de dolari, informează Bloomberg, citată de Agerpres.

Ulker - nu vă sună cunoscut?  Compania lui Murat, Yildiz Holding, produce biscuiţii Ulker, cunoscuți și în România.

Mulți  din panificația română vor zice imediat: păi cum să concurezi cu ăsta?!

Poate cu productivitate? Şi cu o politică inteligentă, nu jmecheră? Cu o vamă atentă? Cu un FISC performant?

Alte detalii...


În știrea Agerpres:

La începutul acestui an, Yildiz Holding a făcut o cerere pentru cel mai mare credit solicitat vreodată unor bănci turceşti, citând dificultăţile întâmpinate cu structura actuală de finanţare care îi impune să facă rambursări lunare de credite care uneori depăşesc un miliard de dolari.

Într-o scrisoare datată 29 ianuarie 2018 şi trimisă unui număr de 10 bănci, Yildiz le-a cerut acestora să pună la punct un consorţiu, sindicat sau un grup comun de finanţare în ideea de a-şi consolida creditele actuale către compania Yildiz Holding. Scrisoarea, consultată de Bloomberg, a fost semnată de către directorul financiar de la Yildiz, Mustafa Tercan, şi vicepreşedintele consiliului de administraţie, Ali Ulker.

Băncile menţionate sunt: Yapi & Kredi Bankasi AS, Akbank, TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Halk Bankasi AS, Turkiye Garanti Bankasi AS, Turkiye Is Bankasi AS, Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, HSBC Bank AS, Denizbank AS şi QNB Finansbank AS.

După ce Yildiz a trimis scrisoarea către cele 10 bănci, Akbank s-a separat de restul băncilor şi a încheiat un acord cu Yildiz pentru un credit în valoare de un miliard de dolari.

Solicitarea de refinanţare formulată de Yildiz scoate în evidenţă provocările financiare cu care se confruntă unul dintre cele mai mari conglomerate din Turcia, o companie care realizează venituri anuale de aproximativ 12 miliarde de dolari şi are peste 60.000 de angajaţi la nivel mondial. În scrisoarea sa, Yildiz susţine că, zilnic, cheltuie între 20 şi 30 de milioane de dolari, adică între 500 şi 600 milioane de dolari pe lună, pentru a-şi rambursa în special creditele pe termen scurt. În luna februarie a acestui an, însă, rambursările de credite ale Yildiz au depăşit un miliard de dolari, a informat compania.

Yildiz le-a solicitat băncilor să îşi consolideze creditele lor într-o singură linie de credit cu maturitatea pe nouă ani, precum şi o perioadă de graţie de trei ani înainte de a începe rambursarea. În plus, Yildiz le-a cerut băncilor ca plata dobânzilor să înceapă abia în al patrulea an, iar plata principalului să înceapă în al cincilea an.

Pe piaţa din România, fabrica Ulker din Popeşti-Leordeni şi-a deschis oficial porţile în februarie 2006, sub denumirea locală de Eurex Alimentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu