miercuri, 7 martie 2018

Cât ai pierde dacă s-ar împlini visul Olguţei. Te-au furat cu aritmetica. Nu te opri, orice ar fi: Economiseşte / investeşte pentru pensie


„A  NU avea pensie privată înseamnă să pierzi o treime din venitul la pensie”, scrie Cristi Tudorescu, un consultant valabil, pentru care a cărui seriozitate profesională pledez.

Meseriaşul ne aminteşte că sistemul fondurilor de pensii private obligatorii  (Pilonul II) „a fost gândit încă de la început pentru a asigura circa 15-20% venit de înlocuire la vârsta pensionării, pe fondul deteriorării situației Pilonului I”, al pensiilor de stat.

Meseriașul  ne aminteşte pe bună dreptate proporţiile, căci le-am uitat.

Noi ca noi, că poate le ştiam, dar Lia Olguţa Vasilescu, ministrul „muncii şi justiţiei sociale” nici nu vrea să ştie.

O ţine langa, visul Olguţei e să fie opţional Pilonul II. Păi de aceea a fost conceput ca obligatoriu, că puţini sunt în stare să pună un ban la dospit deoparte  pentru pensie, din proprie iniţiativă

„Nimeni nu are pretenția ca pensia din Pilonul II să înlocuiască pensia de stat; ea a fost gândită ca o completare la sistemul existent. Așadar, orice discurs de tipul “pensia privată este mai mică decât cea oferită de stat” ar fi unul tendențios, menit să denatureze scopul creării sistemului privat de administrare a pensiilor”, scrie Cristi Tudorescu, într-un articol pe contributors.ro.

Mai rău:

„A nu avea pensie administrată privat înseamnă să pierzi o treime din venitul tău la pensionare, rămânând dependent doar de pensia oferită de stat. Există aici capcana de a crede că odată comasat Pilonul II cu Pilonul I, prin cine știe ce mijloace sau decizii, statul ar putea asigura acel 45% compus din cele două”, spune meseriaşul Cristi.

Ce minciună guvernamentală!

Cine crede că I + II este mai mult „pierde din vedere ineficiența statului, care nu multiplică acei bani așa cum o face fondul privat de pensii, unde acumulezi pentru tine, pe numele tău, timp de câteva decenii”.

„Pilonul II opțional? Noua capcană întinsă de discursul guvernamental”, spune meseriaşul Cristi Tudorescu.

Toată lumea serioasă din toată lumea face calcule în câtă vreme sistemele de pensii de stat din majoritatea ţărilor vor colapsa.

Mai puţin Norvegia, ai cărei oameni de stat adevăraţi au făcut fond de investiţii ca să plătească pensiile - îi zice fond suveran - dar asta este altă poveste.

Meseriașul te întreabă:

Câți bani îți ia statul 
de acum și până la vârsta ta de pensionare, 
prin scăderea cotei virate la pensia privată?

Îţi spune el...




Proporția virată la pensia privată obligatorie a fost coborâtă la 3,75%, DAR „matematica simplă arată că 5,1% din fostul salariu brut din 2017 echivalează cu 4,25% din ceea ce înseamnă acum salariul brut, pentru a menține intactă contribuția”, spune Cristi Tudorescu

Adică ne-au furat banii de bătrânețe cu aritmetica.

Iată calculele meseriașului:

La un salariu mediu brut de 4.162 lei, așa cum este el estimat pentru anul 2018, diferența de 0,5% reprezintă aproape 21 de lei  lunar

Pare puțin?!

Nu și dacă este compusă pe un interval foarte lung de timp, mergând până la 40 de ani dacă acum ai 25 de ani,

Iată o simulare:

Cât pierde un cetățean român în vârstă de 25 de ani, plătit cu salariul mediu pe economie, din diminuarea procentului de contribuție la Pilonul II de pensii. Similar, calculele au fost realizate pentru cineva care are astăzi 30-45 de ani.



Premisele simulării sunt că  randamentul în termeni reali al fondurilor private de pensii din Romania va fi de 3% pe an, în condițiile în care randamentul primilor 10 de funcționare a fost de peste 5% pe an. De asemenea, salariul mediu în România va crește cu 4% pe an în termeni reali.


Toate calculele în articolul integral de AICI

Situația pensiilor private, înainte de a fi prezentată de ministrul Muncii. Si cât a luat statul fiecărui angajat tânăr, prin scăderea contribuției la pensia privată obligatorie



Și oricum, nu te opri, mai uită-te în piață și la altele.. SA îți mai spun de fondurile mutuale?
O să îți mai spun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu