Banca Naţională a României (BNR) a anunţat o medie a cursului euro de 4,5872 lei, joi, în urma deprecierii accelerate din prima parte a zilei, pe piaţa interbancară, de la 4,5775 lei/ euro, miercuri, până la 4,5871 la ora 13, joi.
Este cel mai slab curs mediu BNR al leului faţă de euro din 3 august 2012 încoace (criza politică a referendumului de demitere a președintelui României), când s-a înregistrat 4,6481 lei / euro.
În iulie 2012, moneda europeană s-a apreciat accelerat, cu aproape 4% într-o lună, de la 4,4494 lei în 29 iunie, pe fondul incertitudinilor politice legate de referendumul pentru demiterea președintelui României, potrivit datelor Bloomberg.
Este drept, poate fi doar o febră, care se va potoli, probabil, într-o lună, dar aceasta vine pe fundalul unei boli, care va duce cursul dincolo de 4,6 lei / euro, cum de altfel, BNR a și lăsat să se înțeleagă.
Boala se cheamă tot iresponsabilitate. Toți ne dorim salarii mari și taxe mici, dar dacă nu câștigăm din eficiența muncii mai mult, ne împrumutăm și asta se va vedea în curs.
Am explicat de ce BNR nu va sprijini leul și ce prevăd băncile în:
Criza politică / Cursul leu-euro, la cea mai slabă medie de la Referendumul de demitere a lui Train Băsescu
Media BNR este doar cu o sutime de ban mai mare decât ce se cota pe piața interbancară, la ora 13, a anunțului băncii centrale.
Să vedem istoria zilei de joi, prima după cea mai curioasă retragere a sprijinului politic unui guvern făcut de către o coaliție de guvernământ cu o confortabilă majoritate, la nici jumătate de an de la alegeri.
Leul a început aparent calm prima zi după retragerea sprijinului politic Executivului condus de Sorin Grindeanu, de către coaliția de guvernământ, cotând la 4,5764 lei, la ora 9.10, pe piața interbancară. Era deja cel mai mare nivel din 19 octombrie 2010 (4,5829 lei), după un maxim nesusținut de piață la 4,5795.
Evenimentele politice păreau să fi fost deja „incluse în preț”, ba chiar piața testa o ușoară tendință de întărire a leului, euro cotând la 4,5747 lei, la ora 9.20.
La ora 11.30, moneda europeană era însă în plin raliu de apreciere, atingând maximul ultimilor cinci ani pe piața interbancară, la 4,5890 lei, cea mai mare cotație din 3 august 2012 încoace, când cotația medie a fost de 4,6263 lei.
#baniitai, #gospodariadebani, #cumsafaciunleu
Buna ziua !
RăspundețiȘtergereCredeti ca euro este o moneda sigura pentru cei care cauta un refugiu pentru a-si salva economiile in lei ?
Nu Știu de ce nu am vazut comentariul la timp... Raspunsul e valabil si acum:
RăspundețiȘtergereNU FAC RECOMANDĂRI pentru anumite plasamente NICIODATĂ. Eventual emit alternative, optiuni posibile cu eventuale avantaje si dezavantaje...
Fiecăruia dintre noi îi este potrivit un anume mod de a plasa bani, fiecare are o anumita toleranță la risc și are mereu condiții particulare (obiective, tipuri de venituri, etc).
Astfel că la întrebarea dvs raspunsul este si acum : NU STIU.
În principiu, însă, faci plasamente, respectiv credite în moneda în care îți vin veniturile. Altfel te supui unui risc în plus de piață, riscul valutar.
Nu am de unde ști cum faceți față dvs acestui risc.
Si : ar trebui să aveţi matri , foarte mari sume de bani de converetit cva să merite efortul...
Ștergere