vineri, 15 iunie 2018

Oferta meschină de titluri de stat pentru populaţie: MFP cere blocarea investiţiei pe cinci ani

O formă de protest civic ar fi ca fiecare român major şi responsabil să sufoce sucursalele Trezoreriei statului cu cereri de doar câte un titlu de stat de un  leu.

Ar fi un răspuns pe măsura meschinăriei aşa zisei acţiuni de creştere a interesului românilor pentru investiţii personale, prin oferta de titluri de stat de valoare nominalăde 1 leu.

Dobânda ar fi bună, 5% şi este neimpozabilă, dar plasamentul este dezavantajos, pentru că titlurile nu pot fi răscumpărate înaintea scadenţei de peste 5 ani, nu sunt transmisibile şi nu pot fi tranzacţionate la bursă.

Ar însemna să ne blocăm banii pentru 5 ani, vreme în care dobânda de 5% să nu mai rămână la fel de avantajoasă, având în vedere deteriorarea echilibrelor bugetare ale României în creştere.

Costul la care se va împrumuta statul va crește din cauza prostului management al finanțelor publice din ultimii doi ani (și care va continua câtă vreme vom avea un guvern și un dragnea la cârma lui).

Şi ca urmare, între timp, vor apărea alternative mai profitabile, fie şi numai legate de împrumuturile statului.

Fără ca acestea să echivaleze cu blocarea banilor.

Oferta a început vineri 15 iunie şi va dura până în 6 iulie.


Detalii despre subscriere la oferta statului găsiți în:

Oferta de titluri de stat pentru populație a început: Dobânda e de 5%, dar banii sunt blocați 5 ani

Cele mai accesibile alternativele sunt desigur fondurile mutuale, desper care promit să scriu mai pe larg curând.


3 comentarii:

  1. Buna seara, ce se intampla, de ce nu mai publicati articole? Sunteti unul dintre putinii specialisti pe care-i admir ,va rog, publicati in continuare!
    O seara frumoasa sa aveti! Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Om bun, mulțumesc mult pentru comentariu, M-a sufocat slujba cu care îmi câștig pâinea, dar promit să nu vă dezamăgesc.

      Ștergere