Puțini oameni serioși mai pot invoca riscul în cazul achiziției acțiunilor, bine plătitoare de dividende, ale companiilor energetice de stat listate la Bursa de Valori București (BVB).
Este vorba de companii solide, cu performanțe previzibile și care acum oferă dividende la fel de sigure ca ale unor depozite bancare, dar de multe ori mai mari.
Dividendele sunt părțile din profiturile companiilor, care se distribuie acționarilor, adică proprietarilor acestora.
De ce sunt atât de sigure dividendele companiilor energetice de stat. Pentru că statul vrea dividende mari de la ele. Este lege!
Compania transportatoare de țiței prin conducte Conpet Ploiești (simbol bursier COTE) și-a adăugat recent oferta de dividend, la cele ale Romgaz (SNG), și ale operatorilor unor monopoluri de stat de transport pe magistralele naționale Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN).
Sunt acțiuni de companii cu performanțe relativ sigure, deoarece, cu excepția Romgaz (SNG), tarifele de transport ale celorlalte sunt luate prin decizii ale autorității de reglementare în energie. Și tarifele sunt cunoscute cu multă vreme înainte.
Prin urmare analiștii nu au mari bătăi de cap să estimeze profiturille celor patru.
Toate sunt așa numitele acțiuni defensive, de care am mai vorbit și noi, acțiuni care au un comportment de piață cel puțin satisfăcător, indiferent de mediu. Și în vremuri de criză se consumă petrol, gaze și electricitate, chiar dacă în cantități mai reduse.
Cele patru propun rate de câștig din dividende (randamentul dividendului) între 8% (TGN) și 19% (COTE), de multe ori mai mari decât dobânzile la depozite și cel puțin la fel de sigure. (sau chiar zeci de ori – la COTE)
Cea mai mare rată de dobândă la depozitele bancare noi este de 1,5%, pe un an, potrivit BNR!
Or, ca să încasezi dividendele la acțiunile de mai sus, nu trebuie să blochezi banii decât până la sfârșitul lunii iunie. Iar banii vor veni cel târziu până spre toamnă.
(Ca să nu mai zic că niciodată nu a fost recomandabil să-ți ții banii la o bancă generoasă cu dobânda, căci mai mereu asta ascunde un dichis, ceva).
Între timp, după ce ai vândut acțiunile (care își vor da dividendul promis), poți să bagi aceiași bani și în depozite, dacă ai așa o mare pasiune pentru bănci. Șe le iei și acestora dobânda.
Și să nu mai spun că, de obicei, vinzi acțiunile la prețuri mai mari decât cele de achiziție, căci multă lume le vrea dividendele, iar prețul acțiunilor este în creștere.
Cât și până când?
Hai să facem un simulator.
COTE a anunțat că propune acționarilor un dividend de 7,29 lei / acțiune și a surprins plăcut cu un dividend special de 8,35 lei pe acțiune, care se va adăuga la cel obișnuit.
Dacă va plăti, probabil, circa 81 de lei pe acțiune (luni), investitorul va avea un câștig brut de 15,64 lei, adică peste 19% din cât l-a costat.
Nici o bancă nu plătește o așa de mare rată de dobândă!
Este un randament de dividend excepțional de mare , într-o vreme în care și unul de 3% ar fi bun.
Randamentul dividendului Romgaz (SNG) este de aproape 10%, cel al Transelectrica (TEL) de peste 9%, iar cel al Transgaz (TGN) de aproape 8%, la prețurile de vineri.
(Mai știți ce era dobânda pe an cea mai mare. 1,5%. Măcar dacă ar mai fi atât! și vă amintiți cu cât mai devreme veți lua dividendele?)
De ce ar fi mai sigure băncile decât companiile menționate?! Căci mai profitabile ca plasament sigur nu sunt.
Mai ales că la dividende impozitul este de numai 5%, iar la dobândă a rămas 16%.
Și mai ales că vă și la acțiuni vă recuperați banii prin vânzarea lor în prima zi fără dividend.
Acțiunile trebuie cumpărate astfel încât să figurezi în registrul acționarilor la data de înregistrare stabilită. Pentru aceasta, conform legii, trebuie să fi cumpărat acțiunea cel mai târziu în ultima dată CU dividend, care este de obicei cu cel puțin două zila mai devreme decât data de înregistrare.
În tabelul nostru figurează data FĂRĂ dividend, care se raportează oficial, și care este o zi lucrătoare mai târziu față de data CU dividend.
CLICK pe POZĂ!
SIMULATOR
Investitorii experimentați fac adevărate acrobații a să-și țină cât maipuțin timp banii blocați și uneori amână cumpărarea acțiunii până în ultima zi CU dividend.
Pe de altă parte, mai toți vând în prima zi FĂRĂ dividend, când prețul scade de obicei chiar cu valoarea dividendului.
Câți bani angajăm? Dacă nu ne este prieten apropiat, brokerul nici nu ne primește cu mai puțin de 1000 de leim pentru o singură acțiune. Alții vor chiar dublu.
Nici nu prea are sens să vii cu mai puțin. Te costă 80 de lei o acțiune COTE și aproape 300 un TGN. Ce să înțelegi dintr-o singură acțiune, fie ea și de trei milioane vechi?!
Să zicem totuși că, fiind prietenul Cum Să Faci Un Leu, brokerul te acceptă așa promoțional, să iei doar trei TGN, cinci COTE și câte 10 TEL și TGN. Și toate la prețuri foarte apropiate de cele cu care piața a închis vineri. Este foarte probabil să fie posibil.
Totalul investiției este de 1779 lei. În datele FĂRĂ dividend (EX divindend) vinzi acțiunile (să zicem că la prețul de cumpărare, deși este puțin probabil să nu faci un profit și din vânzare), iar după încasarea dividendelor, după datele de plată, ieși cu un câștig brut de 195,42 de lei (+10,9%).
Scazi impozitul de 5% și banii tăi curați din prima experiență de vânătoare de dividende sunt de 185,6 lei, cu o rată de câștig net de 9,7%.
Deloc rău, nu-i așa?
Avertisment
Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să
sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai
sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au
rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de
DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt
aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.
Ignori aspectul corectării prețului post-dividend...
RăspundețiȘtergereMulțam... Ignor și nu prea... :) e drept este cam subinteleasă... „Și mai ales că vă și la acțiuni vă recuperați banii prin vânzarea lor în prima zi fără dividend.” voi aborda intr-un singur articol subiectul
Ștergeremai avem comisioane pe tranzactii pe retrageri/depuneri si altele
RăspundețiȘtergereDeci daca nu se vinde in prima zi fara dividend, un actionar pierde pe termen scurt valoarea dividendelor.Care este solutia? cumpararea din timp a actiunilor acestea crescand catre ziua fara dividend si imediat vinderea lor in acea zi. Care sunt sansele sa vinzi in ziua fara dividend la un pret cat mai apropiat de pretul din ultima zi cu dividend? Dumneavoastra ce strategie abordati?
RăspundețiȘtergereVoi explica încă o dată ce am spus pe larg într-un articol anterior și în altele .
ȘtergereAvem trei date CRITICE:
- data de ÎNREGISTRARE - data la care trebuie să fii înregistrat în registrul acționarilor ca să beneficiezi de dividend.
- data EX dividend (FĂRĂ dividend) - este prima zi în care achiziția acțiunii în cauză nu mai dă dreptul la dividend.
ACESTE DOUĂ date sunt anunțate explicit în convocatorul AGA în care ele trebuie aprobate. De regulă sunt aprobate.
Dacă în data FĂRĂ dividend nu mai capeți dreptul de dividend, înseamnă că, pentru a a obtine acest drept, trebuie să cumperi acțiunea cel târziu cu o zi lucrătoare înainte, adică în data CU dividend.
Prin urmare aceasta este a treia data critică.
Acum sper că este si mai clar: în ziua FĂRĂ dividend acționarul NU PIERDE valoarea dividendelor pe nici un termen, daca a cumpărat înaintea acestei date. Ci DEGEABA ar mai CUMPĂRA ACȚIUNI pentru dividende, dacă nu a făcut-o până atunci, respectiv în ultima zi CU dividend.
În ziua FĂRĂ dividend TREBUIE SĂ VINZI, ca sa îți recuperezi investiția, bani idați inițial pe acțiuni, dacă ai făcut-o doar pentru a beneficia de dividend. De obicei, multă lume vinde în acea zi FĂRĂ dividende, ca să cumpere mai ieftin apoi.
Ca să prinzi un preț cât mai apropiat de cel din ultima zi CU dividend, trebuie să dai din vreme, din ajun, ordin brokerului, sau ordin cu data și oră de execuție pe platforma on line, ca să fie prelucrat și trimis în piață la deschiderea pieței a doua zi...
Acuma... jocul se poate complica... ca nu sunteți singurul de pe piață care știe asta.
Șimai trebuie să fie și cumpărători, nu?
Atitudinea dumneavoastra este usor contradictorie.
Pe de o parte parca ati vrea să speculati pe dividend, pe de alta ati inteles ca .... „cumpararea din timp a actiunilor acestea crescand catre ziua fara dividend si imediat vinderea lor in acea zi.”
Un investitor trebuie sa știe exact ce își dorește si sa fie hotarat, ori cumparaa din vreme, blocand banii cu care ar putea face alte speculatii, ori speculeaza si amană achizitia pana in data CU DIVIDEND.
Plus ca trebuie luate toate masuriel obisnuite, de oridine de protectie, de stop loss saualtele...
Ei nu va pot spune ce sa faceti, este neprofesioniust sa va spun si nu este deontologic.
Eu unul nu fac speculație pe dividende, si nu fac specuatie mai deloc, pentru ca nu am timp.
Dar eu nu pot fi exemplu, pentru că am motivele mele, am obiectivele mele de inevstiție, si mai ales am propria toleranță la risc. Fiecare le are pe ale lui și nici o situație nu se poate replica. Am un portofoliu pe termen foarte lung, de ani, și incasez dividendele liniștit, dar las si actiunile in portofoliu. Știu că, după febra dividendelor prețul ar trebui să revina la nivelul de dinainte de sezonul dividendelor, dacă conditiile de piata sunt similare. +Cine vrea să speculeze pe teremen scurt, face cum am zis mai sus.
Noroc la vânat!
Va multumesc pentru raspuns. Cam de prin ianurie am inceput sa va citesc blogul si va urmaresc articolele cu interes. Sunt incepator, dar v-ati dat seama. Dupa o perioada de stat pe fonduri monetare, si de invatare bvb pe platforme demo as dori sa profit de acest sezon al dividendelor, de fapt tot un fel de specula. Intentia mea este pe termen lung, neavand un apetit grozav pentru risc. Am inteles, cine cumpara exact in ultima zi cu dividend speculeaza, intentionand clar sa vanda a doua zi. Daca cumpar in ultima zi cu gand pe termen lung, am gresit din start.
RăspundețiȘtergereOm Bun, eu vă mulțumesc.
ȘtergereÎnseamnă că pot să simt că mi-am făcut bine treaba.
Mi-e teamă, însă, că e mai complicat de atât. Nu prea există axiome în sportul ăsta, de aceea este așa de frumos... Cine cumpără în ultima zi poate s-o facă dintr-o mie de motive, specularea dividendelor fiind doar unul dintre ele.
În afară de portofoliul la care am ajuns, mai degrabă fără voia mea... eu am luat-o mai târâș. Nu am sărit de la fondurile monetare direct la bursă. Între monetare și bursă mai sunt și afurisitele (acum, cu marcarea la piață) de fonduri de obligațiuni, fascinația echilibratelor și, în final apoteotic, fondurile de acțiuni.
Neapărat mergeți la un broker meseriaș să vă facă profilul de risc. Ce zic eu broker, la un administrator de investiții.
Până atunci habar nu aveți cine sunteți pe piață.
Zău.
Să aveți numai BINE. Mulțumesc.
De cand am citit Kiyosaki, mentalitatea mea s-a schimbat si acum apreciez orice educatie financiara. Pentru mine asta inseamna blogul dumneavoastra si va multumesc.
RăspundețiȘtergereLegat de fonduri, am avut si la BRD Simfonia, fond care nu s-a comportat tocmai ca unul monetar in timpul crizelor. Brokerul pe care l-am ales si cu care sunt in faza de semnare a contractului a avut un test care m-a clasat la investitor cu risc moderat.
Inca nu am ajuns la partea in care sa mi se propuna un portofoliu. O sa merg si cu suma minima de 10.000 ron si nu stiu cat e de interes pentru ei o suma asa mica incat sa ofera o asistenta.
Cu ajutorul celor citite aici si cu asumarea intregii responsabilitati in caz de esec :), mi-am planificat astfel portofoliul: TLV – 1000 actiuni, COTE – 30 actiuni, TEL – 80 act, SNG – 80 act, SIF5 – 200 act.
Cred ca intra la categoria "defensiv", fara a pune ouale intr-un singur cos.
E o saritura intr-adevar catre BVB, dar tinand cont ca cei mai multi vorbesc de Forex pe forumuri, cred ca e saritura e mai mica, comparat cu o trecere la Forex sau direct la bursele internationale.
De asemenea 30% din suma depusa sunt dispus sa o risc confortabil, spre educatia mea financiara. Mult mai bine pusa la risc decat pierderea pe care am avut-o in deprecierea masinii cu 5000 ron in 2 ani :).
Vă mulțumesc pentru cuvintele bune și pentru încredere. Amintiti-va insa că nu sunt mai mult decat un invatator (azi se spune trainer), iar exemplele mele sunt mai degrabă pilde, decât rețete, așa cum spune afurisitul de disclaimer... :)
ȘtergereVă doresc numai bine și...
Noroc la vânat!