Luni, euro a început ziua de luni la 4,5738 lei și o încheie, 13 ore mai târziu, la 4,5232 (la ora 21 era de patru ore la acest nivel).
Ziua aproape că s-a încheiat și, după ce volatilitatea nebună a trecut, putem asimila mai tihnit indiciile tehnice găsite de analistul Dan Rusu de la BT Securities, încă de dimineață. (v. cap DIDACTICE, pentru explicații)
Raportul lui Dan Rusu de luni dimineața spune că rămân valabile obiectivele euro de a ajunge la 4,55 – 4,56 lei.
CLIK pe POZĂ |
Totuși, leul poate căpăta putere până pe la 4,517, poate chiar și mai jos, dar asta nu ar însemna mare lucru, câtă vreme euro nu scade sub 4,47 lei. Abia atunci „am relua scenariul favorabil leului și pe termen mediu / lung”.
Interesant este că și Erste Group Research încă mai prevede, ca acum două luni, o medie a cursului euro de 4,48 lei în primul trimestru din 2016 și scăderea la 4,45 lei abia în trimestrul al treilea din 2016.
Cu alte cuvinte, Erste nu și-a schimbat vederile și crede că febra din ultimele două luni se va potoli.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5320 lei/euro, 4,0838 lei/franc elveţian şi 4,1723 lei/dolar.
Știm de ce leul a fost cuprins de slăbiciune în ultimele două luni?
Mai întâi, Guvernul a inundat piața cu lei în decembrie. A făcut cheltuieli de 15 miliarde de lei și o bună parte din acești bani „plutesc“ și acum în piață.
Apoi, în ianuarie, Marele Deranj chinezesc (amenințarea cu recesiunea în China) a speriat toate monedele emergente printre care și pe leu, luat la vale de viitura mondială de retragere a „valutelor forte” din economiile emergente.
Și, peste toate astea, Japonia dă lumii vestea uluitoare că banca sa centrală va plăti băncile din sistem ca să-i ia banii. A stabilit o rată de dobândă negativă!
Banii explodează pe piețele lumii ca floricelele de porumb.
Lumea este ușor debusolată.
În decembrie, oferta mare de lei le-a scăzut prețul, așa cum scrie la carte că se poate întâmpla. Unii vorbesc chiar de o „execuţie dezechilibrată a bugetului”, care încă mai „complică foarte mult politica monetară.... Lichiditatea foarte multă injectată în piaţă de Ministerul Finanţelor, într-o singură lună, a contribuit la împingerea ROBOR spre zero şi ceva. Banii plutesc în piaţa monetară”, a comentat Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, pentru ZF.
Scăderea bruscă a euro de la peste 4,57 la aproape 4,52 lei (volatilitatea) arată că piața încă își mai caută echilibrul, acest echilibru nu poate fi, însă, prea favorabil pentru leu, dacă nu se întărește până la 4,47.
„Evoluția recentă a permis conturarea unui nou Suport minor, la 4.517. Acesta ar trebui urmărit în ședințele următoare. De notat că abia la o scădere a cursului sub 4,47 am relua scenariul favorabil leului și pe termen mediu/lung”, spune Dan Rusu în raportul lui de luni 1 februarie 2016, dimineața.
Suportul este un nivel care oprește o tendință de scădere a unui preț (a prețului în lei a euro, în cazul de față). Cu alte cuvinte analistul nostru spune că întărirea leului s-ar putea opri la 4,517, dar și că dacă va continua sub acest suport minor, va fi fără probleme pentru euro. Până spre 4,47 lei. Euro poate reveni oricând pe creștere după aceea, dacă leul nu se stabilizează sub nivelul de 4,47.
De aceea este minor și local Suportul de la 4,517 pentru aprecierea euro , dar la 4,47 este un Suport solid.
Interesant este că Erste Group Research încă mai prevede o medie a cursului euro de 4,48 lei în primul trimestru din 2016, și scădere a 4,45 lei abia în trimestrul al treilea din 2016.
Cu alte cuvinte, Erste crede că febra din ultimele două luni se va potoli.
Să mai amintim ce ne spunea Mihai Nichișoiu, de la Tradeville, în 10 decembrie:
„Romania, cel putin in termeni relativi, s-a bucurat de o buna stabilitate politica in ultimii ani si este putin probabil ca acest lucru sa se schimbe dramatic in 2016. Evolutia EUR/RON, cred, va depinde mai mult de intentiile de politica valutara si monetara ale BNR si mai putin de zgomotul politic care va insoti sau urma alegerile. Deocamdata, ipoteza de lucru ramane favorabila unui curs EUR/RON relativ stabil in 2016, osciland in acelasi interval strans 4.35 - 4.55.”
Citește și
Ce va păți leul până la sfârșitul anului, dar și în 2016, potrivit analiștilor mei favoriți. Azi euro a depășit azi pragul de 4,5 lei
Și
DESCOPERĂ Banii și Cursul EURO în 2016: Două bănci fac două estimări diferite. De ce? Care sunt argumentele lor?
„DIDACTICELE“
Un INDICE BURSIER este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România).
Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.
Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.
Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).
FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.
De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.
SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.
REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.
VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.
LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.
Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.
Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.
La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.
Dar dacă lichiditatea este mare şi indicii bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.
MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă - este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut - este rău.
Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.
Avertisment
Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.
Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.
Mai mult, când este vorba de „sentimente de piaţă”, dincolo de aspectele analitice, ac estea pot exprima intuiţii, care se dovedesc a fi corecte de cele mai multe ori, dar care pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu