joi, 14 martie 2019

JOCURI VALUTARE: Cursul euro - la 8 sutimi de ban de recordul istoric. Evoluția pieței sugerează intervenția decisă a BNR



Media calculată de Banca Națională, de 4,7640 lei / euro, s-a apropiat, joi, la 8 sutimi de ban de recordul istoric de slăbiciune a monedei naționale.

Evoluția mediei de referință a BNR arată că presiunile de apreciere a euro sunt plafonate de vânzări de monedă unică.

Și, pentru a treia oară de la începutul anului, vânzările de euro sunt suficient de masive ca să 
tempereze avântul speculativ.

Căci doar naivii sau ipocriții se mai îndoiesc (sincer, respectiv nu) că leul a devenit o țintă speculativă. Unii ar zice chiar sitting duck - o rață numai bună de împușcat.

Evoluția pieței interbancare sugerează limpede că joi, odată cu revenirea la lucru în România, cursul a scăzut de la mai mult de 4,77 lei/ euro, spre media anunțată de BNR.

Iată ce spune site-ul Reuters, pe al cărui grafic se vede clar ora la care s-au declanșat vânzările de euro şi cum cursul a scăzut.



Să nu spuneți că 6, 7, 8 dimineața era cam devreme.

Însuși guvernatorul Mugur Isărescu a povestit într-o conferință cum l-au trezit din somn într-o noapte cei care fac de permanență la BNR și care sesizau un atac speculativ.

„Nici nu puteam face mare lucru, pentru că la noi nu începuse ziua bancară”, mărturisea Mugur Isărescu. BNR intervine pe piață, de obicei, printr-o bancă din România.

Se va fi găsit, totuși, o soluție și atunci, dacă pericolul era mare. Dealerii români nu sunt mai puțin feroce decât cei străini.

Graficul  Bloomberg spune că s-a găsit soluția și joi, la 6 dimineața:



Cine să fi vândut așa de masiv euro, ca să se coboare cursul?!




Atunci, în ziua maximului istoric - 25 ianuarie, cursul de referință BNR se oprise la 4,7648 lei / euro, după ce banca centrală calmase piața prin vânzări consistente de euro. 

Ulterior, s-a anunțat că rezerva valutară a țării administrată de BNR  scăzuse cu 1,7 miliarde de euro din alte cauze decât plățile de datorie externă.

Analiștii bancari au estimat că în jur de un miliard de euro fusese vândut pe piață.

În februarie rezervele valutare de la Banca Naţională a României au mai scăzut cu 626 de milioane euro.

În 22 și 26 februarie, euro a trecut iar peste 4,76 lei, după ce se liniștise la 4,7383 lei, în 15 februarie.

Din nou, în 4 martie, cursul a căzut sub 4,74, dar apoi jocurile valutare au redevenit febrile.

Reamintesc că mâine expiră perioada în care Guvernul ar fi trebuit să convingă agenția de rating Standard & Poor's, să nu confere o perspectivă negativă ratingului datoriei României.

Citiți și:


Euro testează un nou record istoric în lei / Ce să facem, ca să salvăm valoarea banilor noştri acum: MOD DE ÎNTREBUINȚARE a DEZASTRULUI provocat de politicile guvernamentale



Acuma, rămâne de văzut. 

Guvernul a avut discuţii cu băncile, cu unii cu alţii... Ar mai fi şi mâine o zi de dat ordonanţe de urgenţă. Dar cât de convingătoare?

Este doar o opinie: toată lumea ştie, unii cu cifre, cât de slabă este pozişia guvernului.

Cine are de făcut plăți în euro - se cuvine să se gândească dacă are curaj să facă achiziții în porțiuni mici, în momentele în care cursul se mai corectează în favoarea leului. 

În felul acesta scade riscul unei medii de curs de achiziţie prea mare.

Căci așa este piața, variază.

Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a surselor folosite să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.

Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.

Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu