marți, 12 aprilie 2016

„Câștiguri de 55%”, sau ispita gingașă a aurului, în cele mai riscante forme ale sale

Luați de aici GRATIS ceea ce alții vă vând pe bani:

Casa de brokeraj Tradeville își intitulează cea mai recentă analiză pentru marele public, astfel: „Investitorii în aur ar mai putea câștiga 55%”.

Pe bune?! Nu este cam riscantă o astfel de estimare?! Estimarea are, de fapt, ca substrat, o invitație disimulată de plasament într-un ETF (exchange traded fund - fond de investiții ale cărui titluri se tranzacționează la bursă), dar și în certificate pe diferență (CFD, ceea ce este cam penal).

Curios este și că un plasament în ETF este considerat „o componentă defensivă la portofoliu”. Poate așa este, dacă este păstrată în portofoliu în următorii 20 de ani.

Și acum atenție la fraza infernală de mai jos, pentru că nu veți fi nici mângâiați pe creștete, nici menajați.

Doar așa, cumpărând un ETF și uitând de el vreo 20 – 24 de ani, vom fi poate ceva mai liniștiți, că ciclurile economice tot mai haotice, formele de recesiune tot mai perverse (atât de perverse încât sunt confundate cu creșterea economică), creșterile economice tot mai mirabile (de la miraj, nu?!) și volatilitățile de toate rangurile nu vor afecta  fatal prețurile aurului și ale oricăror instrumente (acțiuni ori ba) sunt legate de aur în portofoliul ETF-ului respectiv.

Am ales cifra 24, ca multiplu de trei al uneia din specificațiile de manual privind durata unei recesiuni.

Citiți mai departe, integral și GRATIS, textul de la  Tradeville, căci este, oricum foarte util. Conține și ceva ce ar putea fi luat dtrept justificare a titlului invocat mai sus.

Vă rog să fiți atenți și la disclaimer-ul de la final.



„Aurul a încheiat recent cel mai bun trimestru din ultimii 30 de ani, avansând cu 16% față de sfârșitul lui 2015, pe fondul reorientării investitorilor către activele de refugiu și al celui mai prost debut de an din istoria burselor de acțiuni, afectate de scăderea continuă a petrolului și de turbulențele de pe piața valutară din China.

Investitorii care doresc să-și adauge o componentă defensivă la portofoliu pot replica evoluția aurului printr-un ETF (fond de investiții tranzactionabil) listat pe bursa americană sau pe cele vest-europene. Un exemplu în acest sens este SPDR Gold Trust (GLD), cel mai mare astfel de instrument din lume după mărimea activului net. Pentru investitorii de la BVB (Bursa de Valori București, n.m.), o alternativă este certificatul index Gold – Raiffeisen (RCGLD).
http://www.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=RCGLD

Ambele instrumente sunt denominate în dolari americani, ceea ce înseamnă că randamentul total pentru un investitor român va fluctua și în funcție de cursul de schimb USD/RON.”

Prietenii de la Tradeville mă vor ierta de comentariu, dar nu este tocmai fair să amesteci ETF-urile, în aceeași oală cu produsele structurate de tipul certificatului propus mai sus: Dacă ETF-urile vor fi fiind, după unii, defensive, produsele structurate ca RCGLD pot fi toxice și pentru portofoliile cele mai riscate.

Din nou, TTRADEVILLE:

„Într-un plan istoric mai larg, cotațiile de peste 1.200 USD/uncie la care aurul poate fi cumpărat acum rămân atractive: până la maximul de 1.900 USD/uncie atins în 2011, metalul galben ar trebui să se aprecieze cu circa 55%, dar chiar și până la o țintă mai modestă, respectiv nivelul de 1.500 USD/uncie atins în 2013, există spațiu pentru o apreciere de 22%”.

Logica asta este mai șubredă decât avioanele din hârtie igienică din bancurile de odinioară. Sigur că, eventual, maximul absolut, de la 1920 de dolari / uncie, va putea atacat. Probabil într-o criza și mai perversă decât cea din 2008, de care cine poate fi sigur că ne-am vindecat....
Eventual.

Mai departe...

„Investitorii care doresc să-și adauge o componentă defensivă la portofoliu pot replica evoluția aurului printr-un ETF (fond de investiții tranzactionabil) listat pe bursa americană sau pe cele vest-europene. Un exemplu în acest sens este SPDR Gold Trust (GLD), cel mai mare astfel de instrument din lume după mărimea activului net. Pentru investitorii de la BVB, o alternativă este certificatul index Gold – Raiffeisen (RCGLD). Ambele instrumente sunt denominate în dolari americani, ceea ce înseamnă că randamentul total pentru un investitor român va fluctua și în funcție de cursul de schimb USD/RON.

De ce s-ar mai scumpi metalul galben?

Dacă preferința de la începutul anului pentru activele de refugiu a fost firească, mai interesant este ce a urmat. 

După atingerea minimelor la începutul lui februarie, piețele și-au revenit puternic: în câteva săptămâni de creștere susținută, bursa americană și-a recuperat integral pierderile, iar bursele emergente s-au bucurat în martie de cea mai bună lună din ultimii patru ani. Întoarcerea la optimism a investitorilor ar fi trebuit să fie însoțită de retragerea din activele de refugiu, însă acest lucru nu s-a întâmplat, iar aurul nu a pierdut din valoare.

Cu alte cuvinte, investitorii au cumpărat atât risc, cât și protecție pentru risc. 

Poziționarea mai defensivă are sens dacă ne gândim că principalele probleme care au afectat piețele la începutul anului încă nu s-au rezolvat. Performanța economiei americane este mediocră, profiturile marilor companii de pe Wall Street scad de câteva trimestre, iar dividendele sunt tăiate în cel mai rapid ritm de după criză. 

Din zona euro și Japonia apar din ce în ce mai multe cifre macro nefavorabile. 

Autoritățile de la Beijing au reușit să stabilizeze pe termen scurt atât economia, cât și yuanul, sacrificând, în schimb, planurile de rebalansare și amânând momentul adevărului. Iar raliul de 50% al petrolului a fost mai degrabă de natură tehnică și susținut de speranțe privind o înghețare a producției care acum sunt năruite de Arabia Saudită.

De partea autorităților, capacitatea marilor bănci centrale de a promova politici monetare chiar mai relaxate decât în prezent este probabil infinită, dar disponibilitatea nu mai este la fel de mare ca în trecut. 

Iar cele mai recente măsuri anunțate nu au fost tocmai bine primite de investitori: dobânzile negative introduse de anumite bănci au avut mai degrabă efectul opus celui dorit asupra valutelor aferente. 

Percepția generală pare să fie că muniția băncile centrale și-a epuizat efectele.

2016 are, prin urmare, ingredientele pentru un an turbulent. Într-un context în care riscurile globale revin în atenția investitorilor, dobânzile reale rămân aproape de zero (un indice global al randamentelor pentru obligațiuni tocmai a scăzut la minime record), iar aprecierea dolarului american ia o pauză, aurul poate continua să urce”.

Bun, și „de ce s-ar mai scumpi metalul galben?” Ați înțeles de ce altceva decât de frică?

Mai departe, din curtoazie pentru prietenii de la Tradevill, voi prelua cartea de vizită pe care și-o trimit odată cu comunicatele:

TRADEVILLE

„Tradeville este lider de piaţă în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, în ultimii zece ani, s-a menţinut în top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) și pe primele două poziții în rândul caselor de brokeraj după cifra de afaceri.
Din grupul Tradeville mai face parte Societatea de Administrare a Investițiilor Vanguard Asset Management, al cărei obiect principal de activitate este administrarea fondurilor de investiții ETF BET Tradeville si Global Investing Fund (GIF).
Compania pune la dispoziția clienților o gamă variată de produse – acţiuni, obligaţiuni, derivate CFD (contracte pentru diferență) pe acțiuni și indici internaționali, perechi valutare și mărfuri, fonduri de investiții listate (ETFs), precum ETF BET Tradeville, adecvat pentru o politică pasivă de investiții, sau ETF-uri internaționale care permit expuneri pe diverse industrii, zone geografice sau clase de active – ceea ce le permite acestora să investească în instrumentele și portofoliile de instrumente financiare care li se potrivesc cel mai bine, în funcție de profilul lor de risc.
Pentru a evita orice conflict de interese, Tradeville nu este contraparte în tranzacțiile clienților pe derivate CFD”.

Avertisment


Nu este în intenţia mea şi nici a analiştilor citaţi să sugerăm luarea unor decizii de investiţii, ca urmare a lecturii celor de mai sus.
Articolele mele despre eventuale soluţii de plasament au rost exclusiv informativ, de repere, și didactic, de suport de învățare și de DESCOPERIRE a BANILOR.

Singurii responsabili pentru asumarea unor riscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii care implică riscurile respective.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu