miercuri, 27 iulie 2016

Aveți RCA la Carpatica Asig? Falimentul oficial este dat ca sigur de surse credibile

„Aproape sigur, Carpatica Asig va urma calea falimentului, în condițiile în care inclusiv un raport al Deloitte arată că varianta lichidării presupune costuri cu 150 de milioane de lei mai mici decât continuarea stării de rezoluție”, scrie Profit.ro. Acolo este un fost coleg de-al meu, specializat în asigurări, pe care îl cunosc ca pe un bun meseriaș, bine informat și credibil.

Mâine, de la ora 13, va avea loc ședința Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, care ar urma să se pronunțe, pe baza raportului citat, care recomandă falimentul, potrivit sursei citate.

Pentru despăgubirea clienților Carpatica Asig și a terților păgubiți de aceștia, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) „ar urma să cheltuiască în jur de 650 de milioane de lei (...) Varianta continuării procedurii de rezoluție, costurile ar urca spre 900 de milioane de leiˮ, potrivit Profit.ro, care face niște comparații interesante între cazul Astra Asigurări și Carpatica Asig.

Ce urmează?


„Dimensiunile falimentului Carpatica Asig sunt sensibil mai mici decât cele ale Astra Asigurări (...) La Carpatica Asig există în jur de 26.000 de dosare de daună. Valoare medie a daunei pe un astfel de portofoliu este de 1.500 de euro (...) Astra a intrat în faliment cu peste 57.000 de dosare. În plus, aproape toate dosarele de la Carpatica sunt din polițe RCA, spre deosebire de Astra unde au existat inclusiv cazuri complexe din domeniile maritim sau aviație”, spune Profit.ro, care insinuează astfel că decizia ASF nu este 100% sigură.

Consiliul ASF va decide doar ridicarea licenței Carpatica Asig și va formula o cerere de faliment către o instanță.

Falimentul va fi confirmat abia după ce Tribunalul și instanța de apel vor constata insolvența.

Apoi, FGA va demara procedurile de despăgubire – descrie Profit .ro procedura care urmează.

„Va fi vorba aproape exclusiv de șoferi loviți de clienți cu RCA la Carpatica (...)ˮ, acest tip de poliță reprezentând „peste 93% din portofoliul societății. Păgubiții, considerați creditori de asigurare, va trebui să depună cereri de despăgubire la FGA. Cererea va fi analizată de o comisie de specialitate.

Păgubiții vor primi maximum 100.000 de euroˮ, mai spune Profit.ro.

Ar fi al treilea faliment din asigurări din ultimii doi ani, după cel al Astra Asigurări și cel al Forte Asigurări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu