marți, 26 iulie 2016

Te interesează cum o mai duc banii tăi de pensie?

Hai să amintim milioanelor de participanți la sistemele de pensii private ce s-a mai întâmplat cu banii lor. Am făcut-o deja în Burcash.ro și, ca și acolo, mă întreb câți din cei ce citesc cele de mai vor fi mers mai departe, să se intereseze să afle ce fac administratorii privați cu banii, pe care îi primesc în gestiune, ca să-i înmulțească?

În mai s-au împlinit opt ani de când au fost lansate fondurile private obligatorii de pensie (Pilon 2) și nouă ani de la lansarea fondurilor private facultative, în care participanții contribuie voluntar (Pilon 3).

Din mai 2008 și până la 31 decembrie 2015, randamentul  mediu al fondurilor de pensii P2 a fost de 10,1% , iar la P3 de 7,5%.  Pe de altă parte, inflația medie a fost de 3,3% pe perioada de la lansarea lor și de 3,9% pentru fondurile P3, conform calculelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Randamentul este proporția sau rata câștigului față de totalul sumelor virate, iar și această proporție este ponderată cu cota de piață a fiecărui fond.

Pe primul semestru din anul 2016, randamentele fondurilor de pensii P2 variază între -0,29% și +0,64% , iar rata de câștig era între +2,88 % și 4,81% în 30 iunie 2016 față de 31 decembrie 2014.


În cazul P2, angajatorul virează automat echivalentul unei anumite proporții din salariu (5,01% în prezent). Contribuţiile sunt obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani.

În cazul P3, participarea la pensiile facultative nu este condiționată de vârstă, oricine putând contribui în sistem cu până la 15% din veniturile brute realizare lunar. Condiţiile legale impun totuși ca fiecare participant să aibă cel puţin 90 de contribuţii lunare (nu neapărat consecutive). Pentru angajatori, pensia privată facultativă poate reprezenta o metodă  eficientă de motivare și de fidelizare a angajaților. Ar putea fi şi o soluţie avantajoasă din punct de vedere fiscal - deductibilitatea fiscală se ridică la 400 de euro/an pentru fiecare angajat şi la 400 de euro/an pentru angajator.

Din păcate sunt prea puțini participanți la fondurile Pilonului 3, astfel încât vânătoarea acestui tip de deductibilitate fiscală să devină un fenomen.

Perioada tulbure pe care o parcug piețele financiare în ultimii câțiva ani încă nu afectează decisiv randamentul fondurilor de pensii, care au ca orizont de fructificare cel puțin 20 de ani (în cazul fondurilor P2).

Plasamentele favorite ale fondurilor de pensii sunt titlurile de stat, care sunt cele mai sigure plasamente.

În general obligațiunile sunt cele mai căutate active de fondurile de pensii, ceea ce conferă acestor instrumente un grad de risc mediu.

Mai departe, găsiți două exemple de portofolii de fonduri de pensii în Burcash.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu