luni, 11 iulie 2016

Ce faceți cu banii? Îi puneți chiar pe toți în titlurile de stat pentru tot poporul?

Cine își mai amintește de obligațiuni ca aceasta?
Erau tezaurizate de popor.
Începând de azi şi până în 29 iulie inclusiv, puteți cumpăra, în sfârșit, titluri de stat românești accesibile, la o valoare nominală de 100 de lei. 

Titlurile de stat „pentru tot poporulˮ, de a căror necesitate nu am obosit să scriu ani de zile, sunt emise pe un termen de doi ani şi plătesc o dobândă de 2,15% pe an.

Acest preț, pe care statul ni-l plătește ca să ne folosească banii, nu este de loc rău, având în vedere circumstanțele pieței. 


Vom vedea mai jos de ce dobânda amintită nu este rea deloc. Vom vedea și cam cât merită să dăm statului din economiile noastre.

Aici doar să remarcăm ce excelent moment a ales Ministerul Finanțelor, pentru emisiune. După majorările de salarii bugetare, gradul de economisire a ajuns la maximul ultimelor decenii.

Statisticile oficiale spun că veniturile populației au crescut cu 15, 2% an/an, în primul trimestru, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu 12,8% an/an. „Prin urmare, rata de economisire a crescut cu 1,8 puncte procentuale an/an, până la 14%, nivelul maxim din ultimele deceniiˮ, a calculat Andrei Rădulescu, senior economist la banca Transilvania.

Cifrele astea spun mai multe lucruri, dar în primul rând, nouă ne pare bine să constatăm, că românii au respectat regula lui 10%, despre care Cum să Faci un Un Leu a mai scris.

Unde vă situați dumneavostră, fiecare, față de acest 14%? (Și să nu spuneți că aveți rate de plătit, pentru că pur și simplu, acestea sunt niște cheltuieli. Amânate, dar tot cheltuieli sunt. Adică ați cumpărat ce ați cumpărat, mai înainte, AȚI CHELTUIT, și acum plata la ce capitol ar trebui să o încadrați?!).

Și statistica mai spune un lucru bun: că bugetarii nu au lăsat în hipermarketuri toți banii din majorări. Pe de altă parte, ce ați făcut cu banii puși deoparte? 

Cumpărați acum titluri de stat, dar nu înainte de a le compara cu alte tipuri de plasamente.


Emisiunea de titluri de stat pentru tot poporul este binevenită nu numai pentru că oferă un plasament bun și mai sigur decât toate celelalte, în condițiile în care piețele nu mai premiază aproape nimic.

Emisiunea deschide ochii oamenilor și la altceva decât la contul din bancă. Sigur, omul serios pune banii în bancă, poate și într-un depozit, poate și într-un cont de economii. Nu stă cu ei în contul curent ca să-i folosească banca, fără să plătească mare lucru.

Acum există un concurent serios pentru titlurile fondurilor mutuale, mai ales că acestea nu sunt atât de sigure ca titlurile de stat, teoretic. Și mai sunt și impozabile.

Dar scădeți impozitul din randamentul fondurilor mutuale și vedeți cât câștigați. În tabelul de mai jos, un randament de 2,29% nu asigură nici un câștig net de impozit  mai mare decât cel al titlurilor de stat, dar unul de 2,44% - da.

Socoteala cu impozitul este simplă. La 100 de lei plasament, 2,29% pe an  înseamnă 2,29 de lei. 16% impozit din 2,29 de lei înseamnă 0,14 lei. La un randament de 2,44%, după impozit mai rămân exact 2,15 lei.

Dar v-ați mai gândit ce fel de fonduri mutuale ar fi cele mai potrivite în conjunctura actuală de piață, în care cam toate scad, mai puțin aurul?

Dar la aur v-ați gândit? Așa cu un 10 % din economii merită să te uiți la un delicat lingou de aur de 2 (două) grame, care costă 458 de lei la BCR, sau unul de 5 (cinci) grame (1.058 lei, fără taxe).

Aurul nu merită, însă, să-l cumperi decât pentru mulți, foarte mulți ani, care să încludă mai mult de o criză sau de o recesiune.

Este drept, însă, că aurul este apetisant, pentru că, în aceste săptămâni pare cel mai sigur plasament. Fondurile mutuale sunt și ele de tulburările de pe piață. 

Fondurile care plasează mai ales în bănci și în obligațiuni suferă din cauza dobânzilor mici, iar cele de acțiuni suferă din cauza disperării cauzate de Brexit.
Totuși, se mai găsesc ținte valabile.

Iată câteva:



Cât despre acțiunile cumpărate direct de la Bursă – trebuie să fii un speculator foarte bun ca să ai șanse.

Oricum oferta este prea vastă ca să pui mai mult de jumătate din bani în titlurile de stat. Oricât de fricos ai fi.

2 comentarii:

  1. https://4.bp.blogspot.com/-G2wQhJKK0no/V5CANfkaibI/AAAAAAAAB6M/7vT3hmWCiFUuUgJRoTXW6qPoPBdehQ0iQCLcB/s1600/top%2Bfonduri%2B160630%2Bpeste%2B2%2Bsi%2B15.jpg

    Aici este alta ordine a randamentului. Care este diferența între cea din postarea asta și cea menționată mai sus?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SURSA era diferita. Am corectat si am ales sursa mai sigura. Multumesc pentru observatie.

      Ștergere