marți, 15 decembrie 2015

Scandalul RCA: Ministerul Finanțelor face promisiuni sub presiunea transportatorilor, după ce șefii Autorității de Supraveghere Financiară au ridicat din umeri

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) s-au angajat că mâine, 16 decembrie, vor feveni cu o propunere privind tarifele RCA pe termen scurt, la solicitarea reprezentanţilor Uniunii Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), potrivit unui comunicat al Uniunii.

Aproximativ 60 de transportatori au protestat, marţi, în Piaţa Constituţiei, faţă de triplarea preţului asigurării RCA la autovehiculele comerciale.

"MFP va veni cu o propunere de intervenţie pe piaţa RCA. În timpul protestului, o delegaţie UNTRR s-a întâlnit cu reprezentanţii Ministerului, având în vedere faptul că nu s-a ajuns la niciun rezultat în urma discuţiilor cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), iar emiterea unui act normativ prin Parlament necesită o perioadă îndelungată", se menţionează într-un comunicat al UNTRR, remis, marţi, agenției Agerpres.Reprezentanţii UNTRR susţin că au depus o solicitare prin care, în mod excepţional, au cerut emiterea unei Ordonanţe de Guvern cu efecte pentru anul 2016, cu aplicare imediată de la 1 ianuarie, care să limiteze valorile asigurărilor RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri şi persoane care fac transporturi rutiere internaţionale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local şi la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme.

"Aceste valori propuse de către UNTRR sunt oricum de 3 ori mai mari faţă de cele din anul 2012, când tariful RCA pe 12 luni pentru un autovehicul de transport internaţional de mărfuri sau persoane era de 1.200 lei", se menţionează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii UNTRR au subliniat că statul român ar trebui să înţeleagă că se află în competiţie cu celelalte state şi că trebuie să facă tot posibilul să dea şansă agenţilor economici din România să poată face afaceri mai mari şi mai profitabile din care să poată plăti taxele şi impozitele aferente şi să scadă presiunea pe bugetul de stat.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a sesizat Comisia Europeană şi Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU) cu privire la 'colapsul iminent al sistemului RCA/Carte verde din România', în condiţiile în care tarifele încep de la 3.000 euro şi trec de 25.000 de euro pentru un camion cu cinci ani vechime, susţin reprezentanţii transportatorilor.

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au identificat probleme în ceea ce priveşte corectitudinea calculului actuarial la asigurători, care a stat la baza stabilirii nivelului primelor, astfel încât a fost solicitată, în anumite cazuri, refacerea acestor calcule, potrivit unui comunicat al instituţiei remis săptămâna trecută AGERPRES.

În cadrul controalelor care se desfăşoară la asigurători pe parcursul lunii decembrie va fi urmărit modul de calcul al primelor RCA şi, în cazul în care se vor constata încălcări ale prevederilor legislaţiei aplicabile, ASF subliniază că 'îşi rezervă dreptul de a sesiza şi Consiliul Concurenţei'.

Reprezentanţii ASF au anunţat în 26 noiembrie că vor demara, începând din luna decembrie, mai multe controale la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor creşterii tarifelor RCA faţă de perioadele precedente, în condiţiile în care tarifele primelor RCA au crescut cu 300% - 400% pentru categoria societăţilor care operează în domeniul transportului auto.

În afara acţiunilor de control, ASF şi-a propus, în urma întâlnirilor cu reprezentanţii transportatorilor şi ai societăţilor de asigurare, adoptarea unor măsuri care să optimizeze pe viitor funcţionarea pieţei RCA. Printre cele mai importante direcţii de acţiune se regăsesc: elaborarea unui model actuarial de calcul al RCA pentru transportatori, împreună cu Asociaţia Română de Actuariat, care să fie recomandat ca model de referinţă societăţilor de asigurări care au notificat creşteri exagerate ale tarifelor, realizarea în regim de urgenţă a unei întâlniri comune cu reprezentanţi ai transportatorilor şi ai societăţilor care practică RCA pentru identificarea unor soluţii concrete, precum şi iniţierea demersurilor pe lângă Parlamentul României pentru actualizarea legii asigurărilor obligatorii.

UNTRR este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 14.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu