luni, 14 decembrie 2015

DAREA în PLATĂ: O lege sperietoare, cu pretenții etice. Ce spun avocații

foto: ECONOMISTUL.ro
Puține legi din istoria postdecembristă a României au fost mai vehement dezbătute, lăudate și contestate decât Legea „dării în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite”.

Poate doar legile privatizării în masă de acum mai bine de 20 de ani să fi mobilizat, într-o manieră mai dramatică, argumente și contra-argumente de tot felul, scriu eu în articolul din Economistul.ro.

Oricum..., dacă va fi promulgată, "legea oricum nu va produce efecte decât în viitor, la creditele următoare. Altfel puțini își vor părăsi casele ca să scape de datorii. Dar de acum încoloo și băncile și candidații la credite vor lua decizii cu mai multă responsabilitate", îmi spunea deunăzi Colegul Adrian Panaite, de la Profit.ro.



Băncile vor suferi pierderi de miliarde de lei din cauza legii, spun unii bancherii. „Legea va ataca elementele structurale ale economiei, distrugând valoarea proprietăților și sărăcind întreaga populație”, afirmă alții. Condițiile de creditare se vor înăspri și avansurile vor ajunge la 50% – se aud precizări sumbre.

„Oricum, creditele din România sunt printre cele mai scumpe din Uniunea Europeană. Cât de mult să se mai scumpească?!”, răspund apărătorii legii. Debitorii iau cele mai multe și mai mari riscuri. Banca ar trebui să-și asume riscul de devalorizare a garanției, spun alți adepți ai legii.

Legea s-a născut ca urmare a fenomenului incapacității de plată a debitorilor creditelor ipotecare și al executării silite, pe fondul unui curent de opinie nefavorabil băncilor. Conceptul legii se rezumă la expresia „dai băncii casa cumpărată și scapi de credit”.

De vină pentru proliferarea fenomenului sunt piața și răsturnările de tendință ale acesteia (valoarea garanțiilor și ipotecilor s-ar fi depreciat – spun bancherii). Ba ar fi de vină insațietatea bancherilor, care nu ar fi acordat creditele, speculând cererea mare, dar ignorând riscurile de plată, spun susținătorii legii.

Sinteza pe care am strâns-o laolaltă pe tema asta este integral în Economistul.ro. Aici doar extrag câteva -declarații ale avocaților pe care i-am  consultat ca s-o scriu:

„Prețul imobilelor va scădea, ceea ce poate fi și un efect pozitiv, influențând și lichiditatea generală a pieței imobiliare. Va crește prețul chiriilor. Va crește piața cămătăriei, a creditării clandestine, din cauza restrângerii accesului persoanelor fizice la împrumuturile acordate de bănci sau IFN-uri. Va crește și piața serviciilor de avocatură, întrucât legea generează anumite chestiuni interpretabile, procedurale și de fond, cu potențial litigios”, estimează avocatul Cristian Duțescu, răspunzând la întrebările Economistul.ro.

Mai multe în

Lege și tocmeală: „darea în plată”Cine, ce, cât și cui... (i-o) plătește?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu