miercuri, 16 decembrie 2015

BUGETUL FAMILIEI: Electricitatea va fi mai ieftină cu 4-5% de la 1 ianuarie, spune ANRE

Tarifele de distribuţie a energiei electrice vor scădea în medie cu 12% de la 1 ianuarie 2016, ceea ce determina o reducere de 4-5% a valorii facturii finale, a declarat, marţi, Marius Vladu, şeful Direcţiei Comunicare, Cooperare şi Relaţia cu Parlamentul din Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), pentru Agerpres.

Este pentru prima dată când ANRE constată că nu este nevoie de creştere, ci de scădere, pentru că profitul "distribuitorilor trebuie ţinut în echilibru cu protecţia consumatorilor",  a adăugat reprezentantul ANRE.


Marius Vladu a mai spus că ANRE nu recunoaşte în tarife investiţiile începute, ci doar pe cele finalizate şi puse în funcţiune.ANRE monitorizează investiţiile făcute de operatorii de distribuţie, iar cele justificate sunt recunoscute în tarife.

"Nivelul ridicat al corecţiilor valorice anuale negative ce urmează a fi luate în considerare la stabilirea tarifelor aplicabile în anul 2016 se datorează în principal creşterii cantităţilor de energie electrică distribuite în cursul anilor 2014 şi 2015 faţă de nivelul prognozat iniţial", a spus oficialul ANRE, citat de Agerpres.

De asemenea, a contat și "scăderea substanţială a preţului de achiziţie a energiei electrice pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic - n.r.) realizat / recunoscut de ANRE, faţă de cel prognozat iniţial, ca și aplicarea corecţiei de venituri aferente anului 2016 datorită diminuării valorii RRR (Ratei Reglementate a Rentabilităţii) de la 8,52% la 7,7%, în conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 146/2014", se arată într-un răspuns al ANRE, transmis, marţi, Agerpres.

Analizele ANRE efectuate în vederea stabilirii corecţiilor valorice anuale, au condus la concluzia că venitul reglementat realizat de operatori în anul 2015 este mai mare decât cel cuvenit.

"În consecinţă, sunt necesare corecţii negative, a căror amânare presupune admiterea ca operatorii să beneficieze pentru o perioadă de timp de venituri suplimentare nejustificate, ceea ce considerăm că aduce prejudicii utilizatorilor şi este în favoarea operatorilor de distribuţie. În plus, dacă se menţine această tendinţă, ar rezulta de la an la an cumularea unor venituri negative amânate importante, de care operatorii de distribuţie concesionari ar beneficia nemeritat şi care ar fi din ce în ce mai dificil de reglat înainte de finalul perioadei de reglementare 2014 - 2018", mai precizează reprezentanţii ANRE.

Pe de altă parte, potrivit distribuitorilor de energie, tarifele de distribuţie pot varia de la un an la altul, în termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuţie şi cu 7% pentru tariful mediu ponderat.

ANRE menţionează că aceasta reprezintă o interpretare pe care distribuitorii o dau reglementărilor în vigoare, astfel că a iniţiat un proiect de modificare prin care doreşte clarificarea acestui aspect, respectiv faptul că limitarea impusă variaţiei tarifelor de distribuţie de la un an la altul se referă la limitarea creşterii acestor tarife.

"Astfel, având în vedere că Metodologia aplicată la stabilirea tarifelor este o reglementare de tip Price Cap, precum şi faptul că operatorii de distribuţie concesionari interpretează sensul sintagmei 'tarifele de distribuţie pot varia' în sensul extins al termenului 'variaţie' fără a ţine cont de tipul reglementării, ANRE a promovat un proiect de ordin cu propunerea de completare a Metodologiei pentru clarificarea deplină a sensului prevederilor art. 105 alin. (1). Prin proiectul de ordin se precizează faptul că limitarea impusă variaţiei tarifelor de distribuţie de la un an la altul se referă la limitarea creşterii acestor tarife", au subliniat oficialii ANRE, citați de Agerpres.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu