luni, 14 decembrie 2015

LĂPTĂRIA de BANI: Fondul Proprietatea își mai rade 550 de milioane de lei din capitalul social ca să dea pseudo- dividende acționarilor

Fondul Proprietatea (FP) continuă să se comporte ca o lăptărie de bani, sub acoperirea titulaturii de fond de investiții.

Acționarii Fondului Proprietatea (FP), care vor participa la adunarea generală extraordinară din 27 ianuarie, vor fi de acord probabil, în marea lor majoritate, să/și dea 549 milioane de lei, șterse în acest scop din capitalul social,

Operațiunea se va realiza prin reducerea valorii nominale a acţiunii de la 0,9 lei la 0,85 lei, ca urmare a acțiunilor FP răscumpărate de acesta și anulate ulterior.




Aceasta este cea de-a treia operaţiune de distribuţie de capital, după ce în 2015 şi în 2014 fondul a plătit acţionarilor peste 1,1 miliarde de lei din capitalul social prin reducerea valorii nominale de la un leu la 0,9 lei în prezent.


Acţionarii vor avea de încasat câte 0,05 lei/ac­ţiune, distribuţie echivalentă unui randament al dividendului de circa 6%, a calculat ZF.ro.

Ultimul an în care fondul a plătit dividende a fost 2013 din profitul realizat în 2012. Atunci fondul a plătit un dividend brut de 0,04089 lei/titlu. Dividendele sunt impozitate la sursă cu 16%, în timp ce distribuţiile de capital nu sunt impozitate.

Reamintim că politica de administrare a FP, aplicată de Franklin Templeton su presiunea fondurilor de investiții, este de a nu investi în alte acțiuni decât în cele ale FP, care apoi să fie anulate, iar valoarea lor nominală să fie împărțită la acționari.

Procesul a rămas în piață cu numele  de "vânzaea cu bucata" a FP, pentru că, pentru a face rost de bani, administratorii fonduui vând din portofoliul fondului pachete  de acțiuni ale unor companii foarte valoroase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu