sâmbătă, 19 decembrie 2015

MAI MULT ca BANUL: Președintele României trebuie să ceară CSAT desecretizarea documentelor Revoluţiei din 1989 – spune Societatea Timișoara

foto:OpiniaTimișoarei.ro
Societatea Timişoara, probabil cea dintâi organizație civică din România, îi va solicita preşedintelui Klaus Iohannis să ceară în Consiliului Suprem de Apărare a Țării, desecretizarea documentelor Revoluţiei din 1989, potrivit Agerpres.

„Am hotărât să solicităm preşedintelui Klaus Iohannis să ceară în CSAT desecretizarea documentelor din Revoluţie, pentru că până acum a existat desecretizare doar a jurnalelor de luptă ale unităţilor militare, dar există şi înregistrări, fotografii, tot felul de alte documente, care au rămas secrete”, a afirmat, sâmbătă, Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

Nu mai știu ce hram mai poartă Societatea Timișoara, dar știu că a emis un document istoric acum 25 de ani, al cărui celebru “Punct 8” cerea ca nici un activist al Partidului Comunist Român  şi nici un ofiţer de securitate să nu aibă voie să candideze la alegerile din mai 1990.

Acum, când doar celor ce trăiesc pe altă lume nu le este clar că securiștii de toate gradele au făcut economia de piață post decembristă, ne putem întreba, odată cu DIGI24: “Ce s-ar fi întâmplat dacă Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timișoara ar fi fost adoptat?!

foto:timisoaraazi.ro
În 11 martie 1990, s-au adunat 15.000 de oameni în Piaţa Operei din Timișoara, acolo unde au fost uciși concetățeni ai lor, și au ascultat prima lectură a Proclamaţiei de la Timişoara. Documentul, întocmit de scriitorul George Şerban, era o sinteză a celor mai importante revendicări ale Revoluţiei Române.

O lună mai târziu, această cerere avea să devină motorul manifestaţiei-maraton din Piaţa Universităţii din Bucureşti. Alți oameni au murit acolo, în ceea ce s-a montat ca un eveniment ce avea să rămână în istorie ca “mineriadă”.

Dar “lustraţia” (interdicția cu pricina) nu a devenit niciodată lege în România. Unii știu ce a urmat.

După ce procurorii au mai clasat odată dosarul Revoluției (pentru că nu s-ar mai putea demonstra că faptele au existat, printre altele – SIC!!!), nu este uluitor să aflăm că există documente secretizate despre criminalii de acum 26 de ani???


Bine, știu că documentele sunt doldora și de secretele “serviciilor” din “alte țări pretene”, dar nu ar fi cazul să avem și noi niște conducători de țară curajoși?!

La Agerpres, știrea are o continuare al cărei sens nu îl controlez, dar risc să îi dau drumul  din respect pentru aceeași "Societatea Timișoara", care a devenit membru al unei organizaţii internaţionale neguvernamentale, denumită Platforma Memoriei şi a Conştiinţei Europene (PMCE).

"Platforma Memoriei şi a Conştiinţei Europene" este o organizaţie internaţională nonguvernamentală nonprofit, care reuneşte 51 de instituţii şi organizaţii publice şi private din 18 ţări, active în cercetare, documentare, conştientizarea şi educaţia cetăţenilor europeni cu privire la regimurile totalitare din Europa secolului XX.

Membrii PMCE prezenţi la întâlnirea de la Timişoara au discutat în special despre instituirea unui tribunal penal internaţional pentru crimele comunismului, iniţiativă despre care Societatea Timişoara a mai amintit şi în urmă cu un an.

Iniţiativa este menită să analizeze trecutul totalitar şi s-a născut în 14 octombrie 2011, la Praga, când a fost semnat actul de înfiinţare a Platformei, în prezenţa premierilor Republicii Cehe, Ungariei şi Poloniei, în perioada în care europarlamentarul Tokes Laszlo era vicepreşedinte al Parlamentului European.

Platforma a propus Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu doi ani în urmă, înfiinţarea unui tribunal penal care să judece crimele împotriva omenirii comise de regimurile politice din ţările foste comuniste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu