marți, 8 decembrie 2015

Cel mai bogat om din lume la Bursa din București. A cumpărat acțiuni la Fondul Proprietatea

foto: bgr.com
Fundaţia Bill şi Melinda Gates, cea mai mare organizaţie filantropică din lume, cu active de 43 de miliarde de dolari, parte din acestea fiind donate şi de Warren Buffett, este acţionar la Fondul Proprietatea (FP), scrie ZF.

Fundaţia fondatorului Microsoft deţine 66 milioane de acţiuni FP, reprezentând 0,6% din capital fondului, potrivit datelor Bloom­berg şi raportului anual de activitate pe 2014 al fundaţiei. Investiţia este evaluată la circa 53 de milioane de lei (12 milioane de dolari), potrivit celor mai recente cotaţii ale acţiunilor Fondului Proprietatea.
Plasamentul este cu atât mai surprinzător cu cât bursa de la Bucureşti este o piaţă de frontieră, iar lichiditatea este un criteriu important în funcţie de care marile fonduri îşi decid investiţiile, mai spune ZF, unde puteti citi mai multe detalii. 
Acțiunile FP sunt foarte atractive datorită politicii administratorilor de transfer de valoare din portofoliul fondului spre acționari. Aflat sub presiunea fondurilor de investiții acționare ale FP, Franklin Templeton, administratorul FP, nu mai cumpără pentru fond decât propriile acțiuni ale acestuia, le anulează și apoi reduce capitalul social al fondului, iar diferența o distribuie acționarilor.

În schimb, pentru a avea bani să răscumpere acțiunile FP, Franklin Templeton vinde aresiv gdin portofoliul acestuia pachete valoroase de acțiuni ale unor mari companii din portofoliu. Din această cauză politica de administrare a fost asimilată cu una de lichidare a FP, sau de desfiintare de facto a acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu