Valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană era de 11,3 miliarde euro, în data de 7 decembrie, însemnând o absorbţie a fondurilor europene de 60%, în timp ce rambursările totalizau 10,9 miliarde euro, respectiv 57%, pe cadrul financiar 2007-2013, se arată în datele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE), citate de Agerpres și Cum Să Faci Un Leu.
Riscul de dezangajare la finele lunii decembrie este de 1,06 miliarde euro, din care cea mai mare parte pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 596,5 milioane euro, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice - 250,1 milioane euro, Programul Operaţional Sectorial Transport - 151,4 milioane euro şi Programul Operaţional Sectorial Mediu - 63,2 milioane euro.
Procentul cel mai mare al absorbţiei era, la 7 decembrie, la Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative - 88%, ceea ce înseamnă declaraţii de cheltuieli în valoare de peste 183,7 milioane euro. Poziţia a doua este ocupată de Programul Operaţional Asistenţă Tehnică - 73% (123,8 milioane euro), iar următoarele locuri de Programul Operaţional Regional - 64% (2,5 miliarde euro), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice - 64% (1,63 miliarde euro), Programul Operaţional Sectorial Transport - 61% (2,62 miliarde euro), Programul Operaţional Sectorial Mediu - 58% (2,5 miliarde euro) şi Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 49% (1,71 miliarde euro).
Termenul final de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari este 31 decembrie 2015, iar transmiterea la Comisia Europeană şi la Autoritatea de audit a ultimei aplicaţii de plată intermediară trebuie făcută până la 30 iunie 2016.
Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, declara în 10 decembrie că absorbţia ar putea ajunge la 70% pe cadrul financiar 2007-2013.
'În momentul de faţă, gradul de absorbţie este de 60%. El, de fapt, va fi calculat abia la sfârşitul anului viitor, pentru că între timp mai putem face plăţi. Beneficiarii fac plăţi până la finele acestui an, dar ei le transmit în anul viitor. În februarie o să avem o cifră mai exactă, sperăm să ajungem la 70% ', a spus Răducu.
Aceasta a menţionat că doreşte să facă o simplificare în procesul de atragere a fondurilor, care să ducă la creşterea gradului de absorbţie a banilor europeni.
'Dorim să facem o simplificare. Acesta este un lucru extraordinar care ar putea duce la creşterea gradului de absorbţie şi la implementarea unor proiecte cu impact mai mare în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială. Dorim să avem o metodologie mai clară', a precizat ministrul Fondurilor Europene.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu