„Majorarea costului de finanțare va contribui la o selecție mai atentă a oportunităților investiționale, dar și la o atenție mai mare acordată (de către deținătorii de resurse, n.r.) laturii calitative a politicilor economice în implementare, mai ales în economiile emergente, inclusiv România”, scrie Andrei Rădulescu, economistul senior al Băncii Transilvania.
Selecția mai atentă a oportunităților, atenția mai mare la calitatea politicilor celor care cer bani - sunt tot atâtea motive de scumpire a finanțării pentru cei care nu oferă nici cine știe ce oportunități, nici cine știe ce calitate în politicile publice.
Ce calitate poate fi aceea a unei politici economice care dublează deficitul bugetar, fără ca investițiile publice măcar să crească, dacă nu să se dubleze și ele?!
Acesta este cazul României.
Nici nu este de mirare că leul se depreciază vertiginos, atât față de dolar cât și față de un euro, teoretic tot mai slab față de dolar.
Joi după amiază, euro se menținea peste 4,5 lei, iar dolarul tindea spre 4,15 lei.
Ce se întâmplă în America
Prin demararea unui nou ciclu monetar se va majora viteza de circulație a banilor în Statele Unite (aflată la minime istorice în prezent), ceea ce va conduce la accelerarea investițiilor și consumului privat în trimestrele următoare în SUA ,spune Andrei Rădulescu.
Și economia mondială ar trebui să profite, dat fiind rolul motor al economiei americane, dar cu anume implicații pe piața financiară (majorarea costurilor de finanțare).
“În scenariul macro-econometric central ne așteptăm la accelerarea economiei SUA în 2016-2017 (ritmuri de 2.9%, respectiv 3.1%), prin consum privat și prin investiții productive (ritmuri medii anuale de 3.2%, respectiv 5.6%)”, spune economistul Băncii Transilvania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu